Siūlo plėsti paslaugas artimuosius slaugantiems žmonėms | Kas vyksta Kaune

Siūlo plėsti paslaugas artimuosius slaugantiems žmonėms

BNS 2017/07/29 10:51
Asociatyvi / AM nuotr.

Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos bei Neįgaliųjų teisių komisijos šią savaitę kreipėsi į Socialinių reikalų ir darbo ministeriją su siūlymu plėsti socialines paslaugas žmonėms, slaugantiems savo artimuosius.

„Pagalba neįgaliesiems bei juos slaugantiesiems vis dar labai ribota. Tragiškos istorijos atveria seniai negyjančias žaizdas ir dar kartą primena, jog ši socialinė sritis išlieka nepajudinta jau daug metų. Todėl Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją kviečiame imtis neatidėliotinų veiksmų užtikrinti veiksmingą socialinės pagalbos į namus teikimą bei kritines paslaugas neįgaliuosius slaugantiems asmenims“, – BNS kreipimosi motyvus nurodė Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas.

Pasak komisijos vadovo, kreipimąsi inspiravo paskutinis tragiškas atvejis, kai sunkiai sergančią motiną ilgai slaugęs vyras įtariamas jos nužudymu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pažymi, kad šiuo metu dirba darbo grupė, kuri iki metų pabaigos turi parengti gaires, kaip organizuoti asmeninio asistento paslaugas neįgaliesiems.

Kaip BNS informavo SADM, šiuo metu yra rengiamos asmeninio asistento veiklos gairės, pagal kurias bus kuriama nauja socialinės pagalbos forma – asmeninio asistento, padedančio neįgaliajam kasdienėse veiklose.

Šiuo metu tokia paslauga teikiama daugiau nei 25 Europos valstybėse, tačiau Lietuvoje asmeninio asistento veikla vyksta tik per socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektus.

Pasak ministerijos, asmeniniai asistentai padėtų užtikrinti žmonių su negalia teisę į savarankišką gyvenimą, pagalba būtų teikiama individualiai, atsižvelgiant į neįgaliojo poreikius, negalios pobūdį ir asmens užimtumą.

Kaip pažymi ministerija, pagal Socialinių paslaugų įstatymą už socialinių paslaugų teikimo užtikrinimą atsako savivaldybės, ir nuo 2007 metų asmenų su sunkia negalia ilgalaikei ir trumpalaikei socialinei globai yra skiriamos tikslinės dotacijos. Pasak SADM, šios lėšos kasmet yra didinamos – jei 2007 metais tam skirta 3,9 mln. eurų, 2017 metais jau numatyta 23 mln. eurų. Šias lėšas savivaldybės naudoja ilgalaikei socialinei globai globos namuose, trumpalaikei „atokvėpio“ paslaugai globos namuose, dienos socialinei globai asmens namuose ar dienos centre finansuoti.

Taip pat 2013 metais buvi pradėta integralios pagalbos, t.y. slaugos ir socialinės globos į namus, plėtros programa bandomosiose 21 savivaldybėje, ir programai pasiteisinus šiemet tokia integrali pagalba yra pradėta teikti visose savivaldybėse, išskyrus Neringą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA