Krašto apsaugos savanorių pajėgas papildė 116 naujų karių | Kas vyksta Kaune

Krašto apsaugos savanorių pajėgas papildė 116 naujų karių

M. Lysenko nuotr.

Liepos 28 d. Rukloje, Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko rikiuotės aikštėje vykusia priesaikos ceremonija baigėsi Bazinių kario savanorio įgūdžių kursas (BKSĮK).

Baigimo pažymėjimai iš instruktorių rankų įteikti net 116 karių savanorių, kurie netrukus papildys Krašto apsaugos savanorių pajėgose (KASP) jau tarnaujančių karių gretas.

Svarbiausias iškilmingos kurso baigimo ceremonijos momentas – karių savanorių priesaika. Kurso instruktorių, KASP ir Mokomojo pulko vadovybės, artimųjų ir renginio svečių akivaizdoje 53-iosios BKSĮK laidos kariai savanoriai prisiekė „ištikimai tarnauti Lietuvos Respublikai, negailėdami jėgų ir gyvybės ginti Lietuvos valstybę, jos laisvę ir nepriklausomybę“. Prisiekiančiųjų vardu pagerbti Savanorių pajėgų vėliavą ir perskaityti priesaikos tekstą buvo pavesta j. eil. Dominykai Sakalauskaitei – geriausiai šio kurso karei. Ją vardine dovana apdovanojo KASP vadas plk. Arturas Jasinskas. Kitiems geriausius mokymo rezultatus, iniciatyvą ir aukštą motyvaciją parodžiusiems kursantams buvo įteiktos Mokomojo pulko vado padėkos.

„Karinėje tarnyboje matau savo tikslą. Nuo mažumės domiuosi kariuomene, matau čia savo ateitį. Mano prosenelis buvo partizanas, senelis ir tėtis tarnavo kariuomenėje, o mane jų pasakojimai lydėjo visą vaikystę ir jaunystę. Užsivedžiau ir aš. Po priesaikos važiuosiu tarnauti į KASP kuopą Utenoje. Bazinio kario savanorio įgūdžių kurse labai stengiausi, nuo pat pradžių nesitikėjau lengvos duonos, kaip ir visi susidūriau su sunkumais, kurie kiekvienam yra skirtingi. Man asmeniškai didžiausias iššūkis buvo disciplinos dalykai, anksti keltis ir didžiulis kuprinės svoris. Bet pripratau ir, manau, čia liksiu“.

Įveikti trijų savaičių trukmės Bazinių kario savanorio įgūdžių kursą atvyksta tarnybą Krašto apsaugos savanorių pajėgose pradedantys kariai savanoriai. Kurso metu jie dalyvauja teoriniuose ir praktiniuose užsiėmimuose, kuriuose gauna rikiuotės, taktikos, ginkluotės, medicinos, topografijos, ryšio palaikymo ir kitas būtiniausias karines žinias. Savanoriams ugdoma kariška disciplina, stiprinami patriotiški jausmai ir pilietiškumas. Kursas įprastai yra organizuojamas Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke, Rukloje. Mokyti jaunuosius karius taip pat atvykta ir neetatiniai instruktoriai iš KASP rinktinių.

Krašto apsaugos savanorių pajėgos rengia karius savanorius Lietuvos Respublikos sausumos teritorijos ginkluotai gynybai. Pajėgose tarnauja apie 4900 karių savanorių. Kovinio rengimo pratybos kariams savanoriams vyksta apie 30 dienų per metus, dažniausiai savaitgaliais, todėl savanoriai suderina tarnybą kariuomenėje ir civilinę veiklą – darbą ar studijas.

Kariais savanoriais gali tapti LR piliečiai nuo 18 iki 60 metų. Priėmimą į KASP vykdo LK Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba, daugiau informacijos čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA