Kaune pražydo Londono Karališkosios draugijos įvertinti medžiai | Kas vyksta Kaune

Kaune pražydo Londono Karališkosios draugijos įvertinti medžiai

Botanikos sodo nuotr.

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo parke kvapniais, medaus pilnais žiedais pradeda puoštis katalpos – dekoratyvūs medžiai, kurie už grožį buvo įvertinti apdovanojimais Londono Karališkosios draugijos.

„Šįmet katalpos pražydo savaite vėliau nei ankstesniais metais. Įsidėmėtinos ne tik dideliais lapais, žiedais, bet ir ilgomis plonomis į dešreles panašiomis vaisių dėžutėmis. Katalpos yra mėgstami parkų augalai, geltonžiedė Kinijoje sodinama prie šventyklų. Katalpos žydi apie 2 savaites“,– sakė vyresn. botaninių kolekcijų kuratorė Jolanta Šabūnaitė.

Katalpos priklauso bignonijinių šeimai (Bignoniaceae). Geltonžiedė katalpa (Catalpa ovata) paplitusi C. Kinijoje. Ji užauga iki 10 ar net 15 metrų aukščio. Lapai delno dydžio ir net didesni. Gelsvi su rudai purpurine ištiškusia dėme žiedai didokose kekėse, kvapūs, medingi, privilioja daug bičių. Šie augalai – jautrūs šalčiui, apšąla. Šakos ilgos, sunkiai išlaikomos, puriame dirvožemyje lengvai išvirsta. Į Europą introdukuota 1749 m., invazinė Š. Amerikoje.

Paprastoji katalpa (Catalpa bignonioides) paplitusi Š. Amerikoje. Užauga kiek aukštesnė nei geltonžiedė, žydi baltais žiedais su purpurinėmis ir geltonomis-oranžinėmis dėmėmis. Į Europą introdukuota 1726 m.

VDU Botanikos sode katalpos sodintos nuo 1948 m. Iš viso parke yra 24 medžiai (auga trys rūšys, vienas hibridas).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA