Kaune atsiras dar keli legalūs gatvės piešiniai, idėjas gali siūlyti kiekvienas | Kas vyksta Kaune

Kaune atsiras dar keli legalūs gatvės piešiniai, idėjas gali siūlyti kiekvienas

Organizatorių nuotr.

Ketvirtus metus organizuojamas Kauno gatvės meno festivalis „NYKOKA“ keičia požiūrį į gatvės meną ir kviečia kartu kurti Kauno aplinką. Šiemet festivalis skelbia net du eskizų konkursus – Pilies g. sienos, esančios senamiestyje, ir Šilainių rajono elektros transformatorinių, eskizams.

Kaune nebenyku

E. Ožeskienės gatvė jau nebeįsivaizduojama be daugelio pamėgto ir gerai pažįstamo „Rožinio dramblio“, kurį 2014 m. nutapė V. Jakas. Į Aleksotą važiuojantieji Veiverių gatve dažnai pastebi 2015 m. L. Kaziulionio spalvotais langais dekoruotą gyvenamajį namą. Tuo tarpu pernai A. Juozapavičiaus prospekte nutūpė G. Andrijauskaitės balandžių porelė „Jis ir Ji”, o netoli Kauno pilies žiedo įsikūrė E. Zacharevič berniukai. Visi šie kūriniai – tai tik maža dalis Kauno gatvės meno festivalio „NYKOKA“ įgyvendintų projektų, kuriais gyvinamas miestas. Festivalis ne tik keičia požiūrį į gatvės meną, paversdamas jį miesto puošmena ir turistų traukos objektais, tačiau ir kelia socialinius klausimus bei suteikia galimybę menininkams savo kūrinius įgyvendinti dideliu masteliu.

Festivalis Kaune skleidžia profesionalų gatvės meną jau nuo 2014 metų. Įkvėpimu tapo T. Šimkaus ir jo kolegos Ž. Amelyno įgyvendintas didelio formato gatvės meno kūrinys „Senelis išminčius” (2013 m.). Jau prie pirmojo festivalio prisijungė ne tik pradedantys, tačiau ir patyrę menininkai – sumanytojas T. Šimkus, V. Jakas, Morfai ir kiti.

Per keletą festivalio gyvavimo metų ne tik įgyvendinta daugybė kūrinių ant sienų mieste, bet ir „atidaryta“ legali grafiti siena. Festivalio sumanytojai džiaugiasi, kad į „NYKOKA“ įsitraukiantys menininkai populiarina gatvės meną kurdami ir savo individualius projektus – V. Jako „Kiemo galerija“ tapo mėgstama vieta ne tik kauniečiams, bet ir miesto svečiams, T. Vincaitis – Plūgas ir „Kekto” projektas skelbia Kauno legendą, o štai Morfai su „Mažųjų sienų” projektu vis geba nustebinti.

„Keisdamiesi patys, kartu keičiame ir savo aplinką. Siekiame gyventi gražiau ir jaukiau, nes erdvė, kurioje dirbame ar ilsimės, daro mums didžiulę įtaką. Ir visai nesvarbu, ar tai būtų kambarys, kiemas, ar gatvė, kuria kasdien einame į darbą – ši mus veikianti aplinka ir mūsų įsipareigojimas ja rūpintis nesibaigia ties mūsų buto slenksčiu…” – pastebi festivalio meno vadovas Tadas Šimkus.

Kauno senamiestyje įgyvendins naują kūrinį

Šiemet Kauno gatvės meno festivalio komanda kviečia dalyvauti Pilies g. 4 gyvenamojo namo fasado eskizo konkurse. Geriausiu išrinktas kūrinys puikuosis prie pat Kauno pilies, kur jį pastebės daugybė miestiečių ir turistų. Konkurse raginama dalyvauti ne tik gatvės menininkus, tačiau ir kitų sričių menininkus – festivalio komanda padės įgyvendinti konkurso laimėtojo kūrinį ant pastato.

Eskizai laukiami iki rugpjūčio 15 dienos elektroninio paštu: labas@nykoka.lt. Eskizai ir vizualizacijos bus viešinamos festivalio tinklapyje bei eksponuojamos Kauno menininkų namuose nuo rugpjūčio 22 dienos. Plačiau apie konkurso sąlygas čia. Geriausią rinks kompetetinga komisija. Konkurso laimėtojas bus paskelbtas rugpjūčio 24 dieną.

Gatvės menas atranda mikrorajonus

Festivalio organizatoriai, paklausti ar Kaune dar nepakanka kūrinių, puošiančių miestą šyptelna ir kviečia pažvelgti į miesto rajonus. „Daugiabučių rajonai išsiskiria skirtingų laikotarpių blokinių ir plytinių daugiaaukščių namų architektūra, daugelis kauniečių šiuose rajonuose praleidžia dar daugiau laiko, nei miesto centre. Dėl šių priežasčių, festivalis keliauja ir į miegamųjų rajonų erdves.” – „NYKOKOS“ veiklą mikrorajonuose entuziastingai nupasakoja festivalio vadovė G. Skėrytė.

Antruoju skelbiamu konkursu festivalis kviečia idėjas teikti Šilainių mikrorajono elektros transformatorinėms. Konkursas skiriasi ne tik erdve, bet ir reikalingų eskizų pobūdžiu – piešiniai čia įsikurtų daugiabučių fone, apsupti medžių ar krūmynų, gyventojų praeinamose vietose ar netoli automobilių stovėjimo aikštelių. Šiame konkurse itin raginama dalyvauti pradedančiuosius ir gatvės meno besidominčius menininkus. Pasak organizatorių, tai puiki galimybė būti drąsiems ir išmėginti jėgas – mažesnio mastelio, lyginant su senamiesčio pastatu, projektas, konceptualumu ir idėja apipinantis mikrorajoną, gali tapti puikia pradžia į gatvės meną.

Šilainių mikrorajono elektros transformatorinėms skirtus eskizus reikėtų siųsti elektroniniu paštu adresus: labas@nykoka.lt iki rugpjūčio 20 dienos, nurodant – Šilainiams. Daugiau informacijos apie konkurso sąlygas čia.

Visi dalyvaujantys eskizai turi galimybę būti įgyvendinti – jei eskizas ir netaps laimėtoju šiemet, jis gali būti įgyvendintas ir kitąmet.

Tai gali būti ir tavo piešinys

Festivalio organizatoriai pabrėžia, kad konkurse gali dalyvauti ne tik gatvės, bet ir kiti menininkai, besidomintys gatvės menu ir norintys išbandyti save naujame amplua. Dideliu masteliu įgyvendinti piešinius padės festivalio komanda, svarbiausia – gera idėja ir eskizas. Čia, kaip pavyzdį organizatorė mini grafikę G. Andrijauskaitę pernai pirmąsyk įgyvendinusią gatvės meno kūrinį, sukurtą pagal grafikos spaudą. „Konkursuose kviečiame dalyvauti tapytojus, grafikus, dizainerius, animatorius ir kitų sričių menininkus, turinčius idėjų, tačiau galbūt nežinančius kaip jas įgyvendinti. Nors konkursų keliu bus atrinkti ir įgyvendinti tik keli kūriniai, originalios ir įdomios idėjos niekur nedingsta. Dažnai jos atranda savo vietą kitoje aplinkoje ar būna įgyvendintos kiek vėliau.” – teigia „NYKOKA“ vadovė Goda Skėrytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA