Naujas superkompiuteris leis pateikti tikslesnes orų prognozes | Kas vyksta Kaune

Naujas superkompiuteris leis pateikti tikslesnes orų prognozes

Aplinkos ministerijos nuotr.

Siekdama užtikrinti tikslesnių skaitmeninių orų prognozių sudarymą Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) įsigijo superkompiuterį SGI ICE X. Nauja kompiuterinė įranga leis pateikti tikslesnes orų prognozes ir greičiau įspėti visuomenę apie artėjančius pavojingus meteorologinius reiškinius, praneša Aplinkos ministerija.

Būtinybė įsigyti naują superkompiuterį iškilo tada, kai prieš tai turėta kompiuterinė technika tapo nepajėgi išnaudoti naujos skaitmeninių orų modeliavimo ir skaičiavimo sistemos galimybių. „Naujas superkompiuteris ir naujos kartos orų modeliavimo sistema HARMONIE teiks geresnius pradinius duomenis orų prognozėms pateikti. Naujausias atmosferos modelis yra geriau pritaikytas prognozuoti sudėtingus reiškinius, škvalus, krušos susidarymą, pavojingus vėjo poslinkius“, – pasakoja Martynas Kazlauskas, LHTM Skaitmeninių prognozių grupės vyriausiasis specialistas.

Įsigytas superkompiuteris – tai aukštos skiriamosios gebos meteorologinių sąlygų skaičiavimo sistema, kuri susideda iš 1200 fizinių procesorių branduolių, 6 TB operatyvinės atminties. Šiame superkompiuteryje taip pat įdiegtos pažangios elektros energijos taupymo priemonės, leisiančios optimizuoti elektros energijos sąnaudas.

Būtina pabrėžti, kad galutinė orų prognozės kokybė priklauso ne tik nuo technologijų ir skaičiavimo spartumo, bet ir nuo skaitmeninio orų modeliavimo sistemos. Ji derina ankstesnių prognozių informaciją ir naujausius stebėjimų duomenis, tad kvalifikuotas sinoptikas, įvertinęs gautus rezultatus, remdamasis turima patirtimi bei žiniomis, sudaro prognozę pateikia ją visuomenei.

Šiuo metu LHMT planuoja pakeisti ilgus metus naudotą skaitmeninių orų modeliavimo sistemą į HARMONIE modelio versiją, kuri turėtų pagerinti meteorologinių prognozių kokybę. Naudojantis ja galima 8 ir daugiau kartų per parą atlikti prognozių skaičiavimus. Be to, iš modelio tikimasi tikslesnių kritulių kiekio, vėjo greičio, rūko ir kitų meteorologinių reiškinių prognozių.

Įrenginio bei modeliavimo sistemos įsigijimą finansavo ES, bendra projekto vertė – 1,14 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA