Vasaros gėrybių sezonas turguje – ką labiausiai perka kauniečiai? | Kas vyksta Kaune

Vasaros gėrybių sezonas turguje – ką labiausiai perka kauniečiai?

Asociatyvi / I. Šalnaičio nuotr.

Nors pavasaris ir vasaros pradžia buvo neįprastai vėsūs net ir Lietuvos klimatui, žmonės vis tiek gali džiaugtis – derlių nuimti iš ko yra. Tai puikiai matosi apsilankius turguje – prekeivių stalai lūžta nuo gėrybių.

Lankėmės dvejose turgavietėse – kauniečių pamėgtoje turgavietėje prie Kauno pilies, kuri veikia šeštadienio rytais ir Vilijampolėje prie prekybos centro „Iki“, esančio Varnių gatvėje. Pastaroji vieta nėra oficialus turgus – ten kauniečiai prekiauja iš įpročio.

Dažniausiai pastebimos prekės – daržo gėrybės. Prekeiviai siūlo šviežias bulves, kopūstus, burokėlius, ankstyvąsias morkas, agurkus, įvairius žalumynus. Šių daržovių kauniečiai nepralenkia dėl aiškios priežasties – kainos, nors ir nemažos, bet vis tiek geresnės negu parduotuvėje, o taip pat didesnė tikimybė, jog daržovės bus tikrai lietuviškos. Šių metų derliaus bulvių kainos svyruoja nuo 30 iki 70 centų – kaina priklauso nuo dydžio. Agurkus prekeiviai parduoda prašydami maždaug euro už kilogramą.

Voveraitės / I. Šalnaičio nuotr.

Kita prekė, kurios dairosi daugelis kauniečių – švieži grybai. Populiariausios vis dar išlieka voveraitės. Už litrą voveraičių prekeiviai turgavietėje prie Kauno pilies šeštadienio rytą prašė 3 eurų.

Žinoma, kauniečiai nepralenkia ir uogų, tačiau jas pirkdami dažnai apipila prekeivius klausimais, teiraudamiesi, ar jos tikrai lietuviškos, ar skanios, ar saldžios. Vis dar galima įsigyti braškių, nors jų sezonas jau artėja prie pabaigos. Tiesa, kaina vis dar stebina – braškių kainos žemiau euro už kilogramą šią vasarą nenukrito.

Vienomis perkamiausių uogų vis dar išlieka trešnės, tačiau jos neretai būna atvežtos iš Lenkijos. Kainos turguje svyruoja nuo 4,5 iki 6 eurų. Taip pat itin perkamos šilauogės – šiuo metu kilogramas šių uogų kainuoja 10 eurų.

Avietės / I. Šalnaičio nuotr.

Pamažu į rinką ateina ir kitos uogos – avietės, slyvos, mėlynės, serbentai. Kainos labai priklauso nuo kilmės šalies, prekinės išvaizdos, sunokimo, rūšies. Aviečių kainos svyruoja nuo 2 iki 2,5 eurų už indelį. Mėlynosios slyvos – nuo 2,5 euro už kilogramą. Už juoduosius serbentus prekeiviai prašo nuo 2 eurų už litrą, o už miške pririnktų mėlynių litrą prekeiviai prašo maždaug 4 eurų.

Medus / I. Šalnaičio nuotr.

Dar viena prekė, kuri, prekeivių teigimu, šiuo metu yra ypač mėgiama kauniečių – šviežias medus. Jo kaina priklauso nuo surinkimo laiko ir augalų, kurių nektaru medus praturtintas. Medaus kaina – maždaug 6-7 eurai už kilogramą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA