Galutinis „Mokslo salos“ projektas ir kaina turėtų paaiškėti spalį | Kas vyksta Kaune

Galutinis „Mokslo salos“ projektas ir kaina turėtų paaiškėti spalį

BNS 2017/07/15 23:43
Asociatyvi

Spalį turėtų paaiškėti, kuris „Mokslo salos“ projektas bus įgyvendinamas Nemuno saloje Kaune. Po derybų su trijų pirmųjų architektūrinio konkurso vietų laimėtojais bus pasirinktas galutinis projektas ir taps aiški jo kaina.

„Jeigu rugsėjo viduryje prasidės derybos, reikėtų palikti savaitę–dvi derybų procedūroms ir galime spėti, kad spalio pradžioje mes jau turime galutinį laimėtoją“, – BNS sakė Kauno savivaldybės Plėtros programų ir investicijų skyrius vedėjas Tadas Metelionis.

Praėjus viešųjų pirkimų reikalaujamam terminui sprendimui apskųsti, spalio viduryje tikimasi pasirašyti sutartį ir pradėti projektavimo darbus. Jie galėtų užtrukti apie 6–8 mėnesius, vėliau bus skelbiamas konkursas statybos darbams.

Derybos vyks dalyvaujant visų trijų laimėtojų – Ispanijos ir Australijos architektų studijos „SMAR Architecture studio“, Jungtinės Karalystės kompanijos „SimpsonHaugh and Partners“ ir „Donghua Chen Studio“ iš Kinijos – atstovams. Nors jie pelnė atitinkamai pirmą, antrą ir trečią vietas, su jais bus deramasi vienu metu, siekiant išrinkti projektą, kuris geriausiai atitinka keliamus reikalavimus. Renkant laimėtoją, bus atsižvelgiama į projekto kainą, įgyvendinamumą, ekonomiškumą.

Iki derybų pradžios visi trys dalyviai turi pateikti savo pasiūlymus – projektus ir sąmatą, kiek šie projektai kainuos. Pasiūlymus jie turi pateikti iki rugsėjo 6 dienos.

Derybas planuota baigti anksčiau – iki vasaros pabaigos. Pasak T.Metelionio, procesas užtruko laukiant visų reikiamų dokumentų iš užsienyje esančių konkurso dalyvių.

„Gana ilgai reikėjo derinti įvairius formalumus, kad galėtume paskelbti projektavimo darbų derybas. (…) Pagal tam tikras procedūras jie turėjo pateikti po laimėjimo papildomus dokumentus, įrodyti savo kvalifikaciją. Tai tikrai ilgai užtruko“, – sakė jis.

Anksčiau kalbėta, kad mokslo centras duris atverti lankytojams galėtų jau 2018 ar 2019 metais, tačiau dabar kalbama, kad statybos galėtų būti baigtos ne anksčiau kaip 2020 metais. Galutinis terminas, iki kurio darbai privalo būti baigti, yra 2023 metų spalis – iki tada būtina atsiskaityti už iš Europos Sąjungos fondų gautas lėšas.

Savivaldybė anksčiau yra suskaičiavusi, kad toks objektas kainuotų apie 23 mln. eurų. 5 mln. eurų tikimasi gauti iš Vyriausybės, 10 mln. eurų – iš Švietimo ir mokslo ministerijos valdomų Europos Sąjungos fondų lėšų, dar 2,5 mln. eurų planuojama gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, kuriuos skirsto Vidaus reikalų ministerija. Likusius 5,5 mln. eurų skirtų savivaldybė bei partneriai.

Interaktyviame mokslo ir technologijų centre lankytojai galės susipažinti su žmonijos atradimais, išradimais, mokslo ir technologijų naujovėmis, jame būtų pristatomos inovatyvios Lietuvos įmonės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA