Kokie atgarsiai apie Kauną sklando po Tarptautinių vaikų žaidynių? | Kas vyksta Kaune

Kokie atgarsiai apie Kauną sklando po Tarptautinių vaikų žaidynių?

Organizatorių nuotr.

Lygiai prieš savaitę Kaune prasidėjo Tarptautinės vaikų žaidynės (ICG ‘2017). Keturias dienas vykusiame didžiausiame vaikų sporto renginyje dalyvavo daugiau nei pusantro tūkstančio vaikų iš 34 pasaulio šalių.

Pasibaigus grandioziniam renginiui ICG ‘2017 organizatoriai sulaukė įvertinimo – renginys Kaune pranoko visus lūkesčius, o Kaunui rašomas aukščiausias balas.

Dveji metai pasiruošimo

Kaip teigė ICG ‘2017 organizavusio Kauno S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro vadovas Giedrius Bielskus, pasiruošimas žaidynėms prasidėjo jau prieš dvejus metais, kai Australijoje buvo paskelbta, jog žaidynės šiemet vyks būtent Kaune.

Visą pasiruošimo procesą akylai stebėjo ICG atstovai, kurie ne kartą lankėsi Kaune ir inspektavo organizatorius.

„Panašaus masto renginys Kaune vyko 2009 metais, kai buvo surengtas Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatas. Tiesa, tuomet visos varžybos vyko tik vienoje bazėje – S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro stadione. Šį kartą teko paruošti net 9 bazes”, – teigė G. Bielskus.

„Besiruošiant žaidynėms su Kauno atstovais dirbau dvejus metus. Visuomet akyje turiu mažą ašarėlę, kai vyksta uždarymo ceremonija. Organizicinis komitetas atliko viską tiksliai taip, kaip mes iš jų tikėjomės. Organizacinis komitetas puikiai atliko savo darbą ir už akių užbėgo visoms galimoms problemoms, o jei ir kildavo nesklandumų, visi jie buvo sprendžiami operatyviai. Labai džiaugiuosi, kad žaidynės Kaune pavyko puikiai ir mes čia nuostabiai praleidome laiką“, – teigė ICG generalinis sekretorius Richardas Smithas.

G. Bielskus prisimena, žaidynių metu buvo kilę netikėtų problemų. Nemažai bėdų žaidynių metu pridarė ir prapliupusios liūtys.

„Paplūdimio tinklinio aikštės dar savaitės pradžioje buvo puikios būklės, tačiau stiprios liūtys užsėmė dvi iš keturių aikštelių. Teko skubiai spręsti situaciją – sunkvežimiais vežėme naują smėlį. Galiausiai pavyko tiesioginine to žodžio prasme iš balos išlipti sausiems – varžybos galėjo įvykti Nemuno saloje. Priešingu atveju turnyrą būtų tekę kelti į uždarą aikštelę“, – pasakoja G. Bielskus.

S. Dariaus ir S. Girėno sporto centras ir toliau tarnaus kauniečiams – stadionas ir halė kelis kartus per savaitė atviri miestiečiams, čia rengiamos nemokamos „Judėk sveikai“ treniruotės, o rugsėjo pradžioje gyks tradicinis Ąžuolyno bėgimas.

Paruoštos 9 bazės

ICG ‘2017 vaikai varžėsi lengvosios atletikos, krepšinio, paplūdimio tinklinio, stalo teniso, dziudo, plaukimo, buriavimo ir futbolo varžybos. Futbolą berniukai žaidė „Tauro“ futbolo mokyklos aikštynuose Neries krantinėje, mergaitės – KTU stadione. Taigi organizatoriams iš viso teko paruošti net 9 sporto bazes.

„Kaune ICG delegatai viešėjo ir pasiruošimo eigą vertino net penkis kartus. Svečiams itin patiko „Girstučio“ baseinas, kurį pavadino vienu iš geriausių, kokį teko matyti – čia vyko plaukimo varžybos. Žaidynių epicentru tapo S. Dariaus ir S. Girėno sporto centras. Įsivaizduokite, jau kitą rytą po žaidynių atidarymo čia, sporto halėje, prasidėjo krepšinio varžybos. Po atidarymo plušome visą naktį, kad spėtume pasiruošti“, – teigė G. Bielskus.

„Mes tikrai neturime organizatoriams jokio priekaištų – žaidynės buvo nuostabios. Žinote, organizuojant tokio masto renginį visuomet atsiras žmonių, kurie skųsis. Kai renginys toks didelis, gal kažkas tikėjosi, kad bus kitaip, nei jie norėjoi. Tačiau aš manau, kad renginys buvo aukščiausios klasės“, – teigė ICG prezidentas Torstenas Raschas.

Estafetę perdavė Jeruzalei

Kaune žaidynių metu buvo išdalinta 130 medalių komplektų.

Šeimininkai – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Garliavos – sportininkai iškovojo daugiausiai medalių iš visų delegacijų. Iš viso Lietuvos sąskaitoje 51 medalis – 15 aukso, 12 sidabro ir 24 bronzos. Apdovanojimus lietuviai pelnė visose sporto šakose, išskyrus stalo tenisą.

Geriausiai pasirodė Taipėjaus sportininkai. Nors azijiečiai ir iškovojo mažiau medalių, nei šeimininkai, bet laimėti bendroje įskaitoje jiems leido didesnis aukso medalių skaičius.

Taipėjaus sąskaitoje 38 medaliai – 20 aukso, 11 sidabro, 7 bronzos. Vien plaukimo baseine Taipėjaus ir Naujojo Taipėjaus miestų plaukikai iškovojo 14 aukso medalių, o iš viso – 26 apdovanojimus.

Uždarymo ceremonijos metu Kaunas simbolinį žaidynių deglą perdavė Jeruzalei, kur žaidynės vyks kitąmet.

„Kaunas įrodė, kad yra tikras sporto miestas. ICG nesibaigė – ICG kiekvienais metais tęsiasi vis kitame mieste. Žaidynės Kaune mums buvo visiškai naujas etapas. Paklauskite vaikų, kurie yra daug svarbesni nei aš, ir jie visi pasakys, kad Kaune puikiai praleido laiką ir įgijo naujos patirties. Mes tikrai pamilome jūsų miestą“, – teigė ICG prezidentas Torstenas Raschas.

Didžiausia vaikų sporto šventė

Laikinoji sostinė buvo pirmasis miestas Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kuriame vyko didžiausias vaikų sporto renginys. Per pusės amžiaus žaidynių istoriją, jose jau sudalyvavo dešimtys tūkstančių vaikų, nuo 12 iki 15 metų amžiaus iš daugiau nei 500 pasaulio miestų.

Tarptautinių vaikų žaidynių veidu ir ambasadore  tapo  olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, kurios žvaigždė pirmą kartą sužibo būtent šiose varžybose 2010 metais vykusiose Bahreino mieste Manamoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA