Nauja tendencija: vis daugiau vilniečių domisi studijų galimybėmis Kaune | Kas vyksta Kaune

Nauja tendencija: vis daugiau vilniečių domisi studijų galimybėmis Kaune

Organizatorių nuotr.

Seniai praeityje laikas, kuomet vilniečiai kratėsi minties mokytis Kaune. Besikeičiantis miesto veidas vis daugiau jaunų žmonių vilioja rinktis studijas Kaune ir net tame pačiame Vilniaus Universitete, kurio Kauno fakultete (VU KnF) siūlomos net 7 unikalios studijų programos, kurias galėtumėte rasti nebent užsienio universitetuose.

Rinkosi unikalią studijų programą

Vilnietė Liucija Samuolytė šiemet šiame universitete baigė ketvirtąjį audiovizualinio vertimo kursą. Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė L. Samuolytė, jos pasirinkimas buvo ne tarp Kauno, Vilniaus ar kito Europos miesto, bet dėl pačios studijų programos. „Norėjau studijuoti nenuobodžią humanitarinę filologinę specialybę, VU KnF siūloma studijų programa pasirodė inovatyvi ir įdomi, tuo metu ji buvo dėstoma dar tik vienerius metus“, – apie savo pasirinkimą pasakojo mergina.

Viso VU KnF siūlo 9 bakalauro ir 10 magistro studijų programų, kurias galima suskirstyti į tris pagrindines sritis – tai humanitariniai, socialiniai ir fizikiniai mokslai. Iš Kauno fakultete dėstomų specialybių būsimų banko sektoriaus darbuotojų dėmesio susilaukia finansų, IT pagrindų, švedų kalbos studijos, orientuotos į Lietuvoje veikiančių bankų – Swedbank, SEB poreikius. Šiuo metu nemažą susidomėjimą kelia ir unikali, vienintelė Lietuvoje universitetinė programa, kurios specializacija kibernetinė sauga.

Tarp populiarių humanitarinių specialybių – audiovizualinis vertimas, kultūros vadyba, lietuvių kalba ir reklama. „Kartu su universiteto mokslininkais ir praktikais, kuriais dažniausiai tampa verslo atstovai, stengiamės paruošti tokias programas, kad po studijų jauni specialistai būtų pasiruošę žinias taikyti praktikoje, o ne turėtų labai daug abstrakčių žinių, kurios susidūrus su realiomis užduotimis būtų bevertės. Tačiau neabejotai drauge esame aukščiausiai tarptautiniuose reitinguose vertinamo universiteto padalinys Kaune, todėl svarbu ne tik praktinės žinios, bet ir studento intelekto bei erudicijos auginimas, tą užtikrina bendrieji studijų metu aukščiausios kategorijos dėstytojų dėstomi dalykai, – sako fakulteto dekanas doc. dr. Kęstutis Driaunys.

VU_KnF_Driaunys copy

Kaune studijuoti – pigiau

Studijas Kaune pasirinkęs 21 m. Ignas neslėpė, kad pradžioje labiau norėjo mokytis savo gimtajame mieste – Vilniuje, tačiau į pirmose vietose įrašytas programas jam pritrūko reikiamo balo. Antrus metus Finansų ir apskaitos taikomąsias sistemas VU KnF studijuojantis vaikinas tvirtino, kad nuostatas dėl Kauno pakeitė labai greitai. „Pirma, Kaune studijuoja labai daug studentų, todėl čia tikrai daug veiksmo, antra Kaune viskas yra pigiau: būsto nuoma gali būti net perpus mažesnė, nei Vilniuje, kainos geriausiuose Kauno baruose tokios, kad Vilniuje eiliniam bare sunkiai „prasisuksi“, taksi paslaugos gal ir panašiai kainuoja, bet atstumai – visai kiti, tai naktį iki 5 eurų gali grįžti į bet kurį miegamąjį rajoną“, – atvirai klojo vaikinas. Ignas sako lengvai pritapęs prie kauniečių, susiradęs draugų ir merginą. „Gali būti, kad ir liksiu čia gyventi, jei nesusigundysiu pakeliauti po pasaulį po studijų“, – sakė būsimas finansistas.

VU_KnF_3 copy

Pakeitė nuomonę apie Kauną

L. Samuolytė pritarė Ignui, kad dauguma vilniečių turi išankstines ne itin teigiamas nuostatas apie Kauną, kurios labai greitai pasikeičia čia apsigyvenus. „Aš irgi prieš ketverius metus važiavau į Kauną galvodama, kad man nebus, ką čia veikti, kad susidursiu su sunkumais prisitaikydama prie kaunietiškos publikos. Dabar galiu teigti, kad mano išankstinė nuomonė pasitvirtino tik menka dalimi“, – sako Liucija.

Pasak merginos, pasirinkimas studijuoti kitame mieste jai buvo labai naudingas „Turėjau progą pakeisti aplinką, išeiti iš komforto zonos, nebegyventi su tėvais ir tapti savarankiškesne. Ne mažiau vertinga, kad susipažinau su daugybe nuostabių žmonių iš skirtingų Lietuvos miestų ir užsienio, išvažiavau pagal mainų programą į Australiją – viskas kartu sudėjus mano studijas padarė įdomias ir turiningas“, – sakė L. Samuolytė.

Būsimiems studentams, kurie svarsto, ar verta studijuoti Kaune, Liucija palinkėjo nedvejoti ir išdrįsti priimti šį sprendimą. „Tapsite dviejų miestų atstovu – pirma, imsite keisti įsišaknijusius kauniečių stereotipus apie vilniečius, o savo miesto gyventojams pasakosite apie besikeičiantį Kauną ir naujai atrandamas jo teigiamas savybes“, – sakė studijas Kaune pasirinkusi mergina.

Daugiau apie bakalauro studijų programas Vilniaus Universiteto Kauno fakultete skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA