Kaune erkės šiuo metu itin aktyvios | Kas vyksta Kaune

Kaune erkės šiuo metu itin aktyvios

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena, kad erkės šiuo metu yra ypatingai aktyvios. Šie krauju mintantys parazitai yra pavojingi žmonėms ir gyvūnams, nes platina infekcines ligas.

Dažniausios erkių žmonėms platinamos ligos – erkinis encefalitas ir Laimo liga. Jos gali sukelti rimtus sveikatos sutrikimus, todėl svarbu tinkamai rūpintis savo sveikata ir imtis visų galimų prevencijos priemonių.

Lietuvoje rizika užsikrėsti erkių platinamomis ligomis yra viena didžiausių Europoje. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2017 m. sausio–gegužės mėnesiais Kauno mieste užregistruoti 67 Laimo ligos ir 4 erkinio encefalito atvejai. Lietuvoje tuo pačiu laikotarpiu minėtomis ligomis iš viso susirgo 315 žmonių.

Dėl palankaus klimato ir gamtinių sąlygų erkės Lietuvoje išlieka gyvybingos nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens, o jų platinamos ligos žmonėms sukelia itin sunkius sveikatos sutrikimus. Pavasarį ir vasarą erkės būna itin aktyvios, kadangi po žiemos joms būtina pasimaitinti krauju ir išgyventi. Žmogus erkių platinamomis ligomis dažniausiai užsikrečia įsisiurbus sukėlėjais infekuotai erkei, tačiau erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ir vartojant nepasterizuotą, erkinio encefalito virusu infekuotą ožkų ir karvių pieną bei jo produktus.

Erkinis encefalitas

Tai sunki virusinė liga, sukeliama erkinio encefalito viruso, pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. Erkinio encefalito ligos eiga dažniausiai būna dvifazė. Pirmajai fazei būdingas karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmai, nuovargis, bendras silpnumas, rečiau – dispepsiniai ar viršutinių kvėpavimo takų kataro požymiai. Po pirmosios ligos stadijos būna „tariamojo pasveikimo“ periodas, trunkantis 1–33 dienas. Antrosios ligos fazės metu nustatomi centrinės nervų sistemos pažeidimo simptomai ir uždegiminiai pakitimai smegenų skystyje.

Žmogus nuo erkinio encefalito gydomas tik simptomiškai – vaistais, sumažinančiais ligos požymius. Žmonės, persirgę erkiniu encefalitu, įgyja imunitetą šiai ligai. Dažniausi ligos liekamieji reiškiniai: miego sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, padidėjęs jautrumas, elgesio pokyčiai.

Laimo liga

Ši liga vystosi lėtai, trunka keletą metų ir negydoma gali baigtis sunkiu invalidumu. Pirmieji Laimo ligos požymiai išryškėja po kelių dienų ar savaičių. Pagrindinis Laimo ligos požymis – erkės įsisiurbimo vietoje susidaręs ribotas, lėtai besiplečiantis, neskausmingas paraudimas (raudonė). Įvairiose Laimo ligos stadijose gali persikreipti veidas, sutrikti miegas, širdies veikla, atmintis, regėjimas, atsirasti sąnarių, galvos, ausų, nugaros skausmų, odos pažeidimų. Laimo liga gydoma antibiotikais, vakcinos jai nėra. Labai greitai pašalinus erkę, sumažėja tikimybė užsikrėsti šia liga, kadangi Laimo ligos sukėlėjas dauginasi labai lėtai.

Efektyviausios erkių platinamų ligų profilaktikos priemonės

Efektyviai nuo erkių platinamų ligų apsaugo skiepai (tik nuo erkinio encefalito); erkių gausą mažinančios priemonės – tinkama aplinkos priežiūra, sudarant nepalankias sąlygas erkių gyvenimui ir vystymuisi bei individualios apsaugos priemonės: tinkami drabužiai ir repelentai.

Einant į mišką rekomenduojama apsirengti šviesiais drabužiais ilgomis rankovėmis ir kelnėmis. Rankogalių ir kelnių klešnių apačia turi būti prigludusi. Galvą rekomenduojama užsidengti skarele ar kepure. Grįžus namo būtina atidžiai apsižiūrėti visą kūną. Vilkėtus drabužius patariama pakabinti saulėtoje vietoje – sausoje ir šviesioje patalpoje erkės išgyvena labai trumpai. Naudojant repelentus (erkes atbaidančias medžiagas), atkreipkite dėmesį į gamintojo nurodytas instrukcijas. Vaikams galima naudoti tik specialiai jiems skirtus preparatus.

Pastebėjus įsisiurbusią erkę reikia kuo greičiau ją pašalinti. Prieš traukiant erkę negalima naudoti jokių riebalų ir kitų medžiagų, kadangi tai tik suintensyvina erkės mitybą. Traukiant erkę pincetu, jos nereikia sukioti į visas puses, o ištraukti staigiu judesiu. Pašalinus erkę, įkandimo vietą reikia dezinfekuoti.

Erkių platinamų ligų rizikos grupės: grybautojai, uogautojai, žvejai, turistai, stovyklautojai, sportuojantys lauke.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA