Tautiškos giesmės giedojimas – kaip rasti Kauno piliakalnius? | Kas vyksta Kaune

Tautiškos giesmės giedojimas – kaip rasti Kauno piliakalnius?

R. Tenio nuotr.

Jau ne pirmi metai Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – liepos 6-ąją, 21 val. vakare visos Lietuvos žmonės drauge gieda Tautišką giesmę. Šių metų iniciatyva – susijungti valstybės himno giedojimui ant 100-to Lietuvos piliakalnių. Gal ne visi žino, bet Kaune yra išlikę trys piliakalniai, ant kurių šįvakar žmonės rinksis giedoti Tautišką giesmę. Kviečiame skaitytojus aktyviai dalintis nuotraukomis.

Veršvų piliakalnis 

Kaip rasti? Piliakalnį pasieksite iš Raudondvario plento, iškart už „Via Baltica“ viaduko dešinėje pusėje pamatysite nuorodas. Beje, reiktų apsiauti tinkama avalyne, nes užkopti į šį piliakalnį nebus taip lengva – takelis gana status ir slidus.

Veršvų ir Jiesios piliakalniai

Veršvų piliakalnis supiltas dešiniojo Nemuno kranto aukštumos kyšulyje. Aikštelė kone primena keturkampio formą. Pylimo aukštis 3,5 metro, plotis – 20 metrų. Piliakalnio 5 metrų aukščio šlaitas leidžiasi į 2 metrų gylio griovį. Ši vieta datuojama I tūkstantmečiu – XIV a. Šiaurinėje papėdėje buvo aptikta senovinės gyvenvietės pastatų liekanų, titnaginių grandukų, gremžtukų, skelčių, nuoskalų, geležinių peilių, akmeninių galąstuvų, sukamųjų girnų dalių, kirvio dalis, lygios, grublėtos ir žiestos keramikos. Ištyrus jos 1,5 procento jos ploto, 1986 m. buvo sunaikinta tiesiant Kauno vakarinį lankstą. 1997 m. nustatyta, kad ties piliakalniu tebėra išlikę kultūrinio sluoksnio likučiai.

Jiesios piliakalnis

Kaip rasti? Piliakalnį pasieksite iš Piliakalnio gatvės, kuri yra nuo geležinkelio stoties pervažiavus Geležinkelio tiltą ir pasukus į kairę. Važiuodami Piliakalnio gatve kairiuoju Nemuno krantu išvysite nuorodas dešinėje.

Jiesios piliakalnis dar vadinamas Napoleono kalnu. Manoma, kad čia 1812 metų birželio 24 dieną Napoleonas stebėjo Prancūzijos kariuomenės persikėlimą per Nemuną. Tai – natūrali kalva, kadaise pritaikyta gynybai, kurios aukštis siekia 63,6 metro. Šlaitai – statūs bei apaugę lapuočiais. Į pietryčius nuo piliakalnio į Nemuną įteka Jiesia. Istorija byloja, kad jis atsirado I tūkstantmetyje. Netoliese buvusios gyvenvietės liekanose aptikta grublėtosios ir žiestos keramikos. Piliakalnis nuo 1960-ųjų priklauso Jiesios kraštovaizdžio draustiniui ir yra įrašytas į LR kultūros sąrašą.

Veršvų ir Jiesios piliakalniai

Eigulių piliakalnis

Kaip rasti? Šis piliakalnis yra Dusetų gatvėje, už namo, pažymėto 13-ju numeriu, per gynybinį griovį galima pasiekti objektą. Iki piliakalnio prieinama ir iš Jonavos gatvės pasukus Kamajų gatve, kur yra ir į jį nurodantis ženklas, tačiau ten šlaitas kur kas statesnis. Objekto koordinatės: LKS: N6086763,87; E494545,01.

Eigulių piliakalnis rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą paminėtas XIV a. Jis stovi Neries kairiajame krante, Kauno mieste, Žaliakalnio seniūnijoje. 20 val. visi čia renkasi išklausyti trumpą istoriko pasakojimą apie Eigulių piliakalnio istoriją. 21 val. kartu sugiedoję Tautišką giesmę, lankytojai galės pasivaišinti suneštinėmis vaišėmis, padainuoti vieną kitą liaudišką dainą ar sužaisti linksmą žaidimą.

Taip pat Tautiška giesmė šiandien bus giedama ant Pyplių bei Lentainių piliakalnių Kauno rajone. Tradiciškai himnas 21 val. bus giedamas ir prie Kauno pilies, kur vyks festivalis „Operetė Kauno pilyje“.

Visus 100 piliakalnių, ant kurių šįvakar skambės valstybės himnas galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA