Karo muziejus pristato: kaip eina šauktinių dienos | Kas vyksta Kaune

Karo muziejus pristato: kaip eina šauktinių dienos

Vytauto Didžiojo karo muziejaus nuotr.

Ką reiškia būti kariu? Kuo kvepia kario kasdienybė ir kaip išlikti nepastebėtam ne tik priešų, bet ir vadų? Tai galima sužinoti apsilankius Vytauto Didžiojo karo muziejuje, kur liepos 4 d. atidaryta paroda – „Kareivio dienos“.

Parodą atidarė žurnalistas Ignas Krupavičius – tarnybą jis atliko 2015-2016 m. Sausumos pajėgų štabo Ryšių kuopos Belaidžių telekomunikacijų būryje bei žurnalistas Vaidas Neverauskas, jis tarnybą atliko 2015 m. Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalione. Renginyje buvo galima pabendrauti ir su Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono šauktiniais.

Visais laikais tarnauti savo šaliai buvo garbė, o vilkėti kario uniformą svajojo kiekvienas jaunuolis. Tarnybą kariuomenėje atlikęs vyras lengviau įsidarbindavo, sustiprėdavo fiziškai, įgaudavo pasitikėjimo, o tarnyboje patirti nuotykiai ir įspūdžiai ilgam likdavo atmintyje. Nauja paroda „Kareivio dienos“ skiriama šauktinių tarnybai. Šauktiniai – privalomosios karo tarnybos kariai – visada buvo ir yra pagrindinė Lietuvos kariuomenės jėga ir mobilizacinis rezervas.

Būti kariu reiškia ne tik atlikti pareigą, tai kur kas daugiau. Kareivio kasdienybė pilna iššūkių, neįprastų užduočių ir veiksmo. Nuolat pagalbos ranką ištiesti pasirengę tarnybos draugai tampa tokia stipri komanda, kad jai nebelieka neįveikiamų užduočių. Lietuvos karius visuomenė gerbia, palaiko ir didžiuojasi jais.

1990 m. atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, buvo atkurta ir Lietuvos kariuomenė, o su ja kartu pradėta formuoti nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba, kuri 2008 m. buvo sustabdyta. Atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes, 2015 m. buvo atnaujinta devynių mėnesių trukmės nuolatinė privalomoji karinė tarnyba, kuria siekiama sustiprinti ir pagerinti kariuomenės dalinių papildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA