Naujasis darbo kodeksas: atlyginimai palauks? | Kas vyksta Kaune

Naujasis darbo kodeksas: atlyginimai palauks?

delfi.lt 2017/07/05 09:43
Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Valdantieji ir valdžios institucijos džiaugiasi nauju Darbo kodeksu (DK), tačiau kaip jį praktiškai taikyti, panašu, nežino. Be to, artimiausiu metu neketina bausti darbdavių, kurie pažeis darbuotojų teises.

Naujame kodekse numatyta, kad minimali mėnesinė alga (380 Eur) gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

Šią sumą gaunantiems kvalifikuotiems darbuotojams nuo šeštadienio turi būti padidinta alga arba sutrumpintas darbo laikas, arba nustatyta nekvalifikuota profesija. Tokie pakeitimai turėtų būti įtvirtinti darbo sutartyje.

Be to, kolektyvinėje sutartyje, o kai jos nėra, darbdavio patvirtinimu (jei jis turi bent 20 darbuotojų), privalu nustatyti darbo apmokėjimo sistemą.

Joje turi būti nurodytos darbuotojų kategorijos pagal pareigybes ir kvalifikaciją, papildomo apmokėjimo skyrimo pagrindai, darbo užmokesčio indeksavimo (t.y. didinimo arba mažinimo be atskirų derybų) tvarka.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė neseniai aiškino, kad šių nuostatų nesilaikymas bus traktuojamas kaip teisės pažeidimas.

„Apmokėjimo sistema yra privaloma pagal Darbo kodeksą. Jeigu jos nebus, tai bus darbo įstatymo pažeidimas. O indeksavimas yra nurodytas, kad ir priemokos, priedai, turi būti nustatyti toje apmokėjimo sistemoje.

Mes ir žiūrėsime. Iš pradžių pasirinktinai eisime per įmones, kuriose yra daugiau nei 20 darbuotojų ir pasižiūrėsime, kokia yra praktika. Taip pat yra profesinės sąjungos, kurios sako, kad dabar bus labai aktyvios.

Manau, jos irgi padės, nes jos turi nevalstybinę darbo įstatymų priežiūros funkciją ir jos padės kartu kovoti su tais pažeidimais, kurie galėtų būti – ir dėl 1 Eur, ir dėl apmokėjimo sistemos“, – komentavo viceministrė.

Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK) numato: DK, kolektyvinėje arba darbo sutartyje nustatytos darbo užmokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos pažeidimas užtraukia baudą iki 1450 Eur, jei padaromas pakartotinai – iki 3 tūkst. Eur.

Toks tyčinis nusižengimas ar atlyginimo „vokelyje“ mokėjimas užtraukia baudą iki 6 tūkst. Eur.

Tokio dydžio maksimali bauda numatyta ir už nelegalų darbą. Už kitus pažeidimus baudos mažesnės.

Pvz., teisės aktų dėl darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimas – nuo 30 Eur iki 2 tūkst. Eur, jei įvyksta nelaimingas atsitikimas. Beje, jeigu jis nuslepiamas, bauda kiek mažesnė – iki 1 450 Eur.

Neblaivaus arba apsvaigusio nuo narkotinių medžiagų darbuotojo buvimas darbo vietoje jam pačiam gali užtraukti baudą iki 90 Eur, ir tokio darbuotojo nenušalinimas nuo darbo darbdaviui užtraukia baudą iki 1 500 Eur.

Už darbo laiko apskaitos pažeidimus numatyta maksimali 3 tūkst. Eur bauda.

Atlyginimai palauks, svarbiausia – vystymasis?

Kontroliuoti, kaip vykdomas Darbo kodeksas ir kiti darbo santykius reguliuojantys įstatymai – pagrindinis VDI veiklos tikslas.

Inspekcijos Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė tikino, kad minėtos baudos už pažeidimus jau galioja nuo šių metų pradžios. Įsigaliojus DK, jos nepasikeitė, o naujas DK esą skatina „socialinio dialogo vystymąsi“:

„Pirmiausia šalys turėtų tarpusavio susitarimo būdu spręsti iškilusias problemas, o naujasis DK tam suteikia nemažai galimybių ir priemonių.

Net ir kilus ginčui tarp darbdavio ir darbuotojo, dialogo tarp jų skatinimui ir ginčams spręsti yra skirtos prie VDI veikiančios Darbo ginčų komisijos.“

Vedėjos teigimu, kol kas sunku prognozuoti, kokie bus dažniausi naujo kodekso pažeidimai. Tačiau 2015-2016 m. daugiausia pažeidimų buvo nustatoma dėl darbo ir poilsio laiko, taip pat dėl darbo apmokėjimo, nelegalaus darbo, darbo saugos pažeidimų.

I. Janukevičienė konkrečiai neatsakė, kaip bus tikrinama ir užtikrinama, kad 380 Eur MMA bus mokamas tik už nekvalifikuotą darbą.

Iki rugsėjo darbdaviai nebus baudžiami, jeigu už kvalifikuotą darbą mokės mažiau nei reikalauja DK.

„Kaip ir anksčiau bus atliekami įmonių inspektavimai, kurių metu dabar bus tikrinama ir ar darbuotojams minimali mėnesinė alga mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

Noriu atkreipti dėmesį, kad trečiąjį ketvirtį inspektuojamose įmonėse, vykdant prevenciją, šiomis temomis tik bus suteikiamos visos būtinos konsultacijos“, – pakomentavo VDI atstovė.

Ji priminė, kad darbuotojai gali kreiptis į VDI teritorinius skyrius su skundais dėl pažeidimų identifikavimo ir atsakomybės taikymo, taip pat į Darbo ginčų komisijas dėl individualių darbo ginčų.

Nors naujas DK buvo priimtas dar prieš metus (dabartinė valdančioji koalicija jį tik vos vos pataisė), vedėja tiesiai neatsakė į klausimą, per kiek laiko turi būti patvirtinta, kaip su ja turi būti supažindinami darbuotojai.

„Įmonėms, kuriose apmokėjimo sistema nereglamentuota, reikės tai padaryti. VDI iš karto netaikys griežtų administracinio poveikio priemonių už tai, kad nėra apmokėjimo sistemos, bus teikiamos konsultacijos dėl naujojo Darbo kodekso nuostatų.

Kaip ir minėjau, konkrečių terminų nenustatyta, tačiau vadovaujantis protingumo, sąžiningumo kriterijais, jeigu darbdavys nereaguos į VDI rekomendaciją, o po to – galbūt į įteiktą jam privalomą vykdyti nurodymą laikytis naujojo Darbo kodekso normų – bus sprendžiamas klausimas dėl administracinio poveikio priemonių taikymo“, – komentavo vedėja.

Taigi, ir toliau lieka neaišku, kada darbuotojams bus užtikrinta atlyginimų mokėjimo sistema ir jų indeksavimas, nors ir šią naujovę kaip privalumą darbuotojams buvo ne kartą įvardinusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA