Iš profesinės karo tarnybos anksčiau laiko norintiems pasitraukti kariams – sąskaitos | Kas vyksta Kaune

Iš profesinės karo tarnybos anksčiau laiko norintiems pasitraukti kariams – sąskaitos

BNS 2017/07/04 08:05
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vienas ketverius, o kitas aštuonerius metus profesinei karo tarnybai atidavę vyrai verčiami susimokėti už šovinius, kuriuos iššaudė, kai pratybose mokėsi ginti savo tėvynę, rašo „Lietuvos rytas“.

Į tokią situaciją patekę kariai mano, jog taip jie šantažuojami, kad pasiliktų kariuomenėje, o kariuomenės atstovai atkerta, kad tai tik pareiga atlyginti padarytą žalą, nes kariai iš profesinės tarnybos pasitraukė anksčiau.

„Buvo kulkosvaidžio kursai, patekau ten, o dabar prašo susimokėti. Kai pasidomėjau, paaiškėjo, kad reikia mokėti už šovinius, instruktorių algas, socialinį draudimą. Dėl nuvertėjimo liko 600 eurų, o buvo 1800 eurų“, – teigė vienas karys.

„Buvau siunčiamas į kursus, už kuriuos išėjęs iš kariuomenės turėjau susimokėti. Kariuomenėje pradirbau aštuonerius metus, o ten situacija tokia, kad kursų nelabai galima rinktis. Į kursus siunčia vadai, o tie kursai reikalingi tam, kad karys toliau galėtų dirbti ir siekti karjeros Lietuvos kariuomenėje. Susiklostė tokia situacija, kad man neužteko pinigų, kuriuos uždirbau kariuomenėje, tad teko keisti darbą. Šito dalyko nė vienas negali numatyti. Šeimos pagausėjimas – du vaikučiai, ir tų pinigėlių tikrai nebeužteko“, – savo ruožtu pasakojo kariuomenės rezervo karys Gabrielius Kunigiškis.

Kariai, iš kurių reikalaujama sumokėti už šovinius, įtraukti į rezervą.

„Profesinės karo tarnybos karys, kuris savanoriškai įsipareigoja atlikti tarnybą, turi pareigą, kuri nustatyta įstatymu. Jeigu jis neištarnauja tiek laiko, kiek pasižadėjo, turi atlyginti išlaidas, kurias krašto apsaugos sistemos institucijos patyrė suteikdamos papildomas kompetencijas ir kvalifikaciją“, – aiškino kariuomenės Teisės departamento direktorius Teisutis Jasiulionis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA