Įsigaliojo naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas | Kas vyksta Kaune

Įsigaliojo naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas

BNS 2017/07/03 13:45
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį įsigaliojo naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas. Jame nelieka dalies anksčiau kompensuotų vaistų, nes jų gamintojai nesutiko nuleisti kainos pagal naujas Vyriausybės nustatytas ribas.

„Net 59 proc. vaistų bus galima įsigyti su mažesne priemoka nei anksčiau“, – skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Iš vaistų gamintojų buvo pareikalauta, kad kainos nebūtų didesnės daugiau kaip 10 proc., palyginti su referencinėmis šalimis: Latvija, Estija, Vengrija, Lenkija, Čekija, Slovakija, Rumunija ir Bulgarija. Iki šiol buvo nustatyta, kad vaistai negali būti brangesni daugiau nei 40 proc., palyginti su minėtomis šalimis.

Naują kainyną dar birželio pradžioje patvirtinus sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, ministerija skelbė, kad žmonės, rinkdamiesi gydytojų skirtus kompensuojamuosius vaistus vaistinėse, turėtų sutaupyti apie 20 mln. eurų per metus.

Skaičiuojama, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondas (PSDF) sutaupys apie 9 mln. eurų per metus.

Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) atkreipia dėmesį, kad kainų pagal naujus reikalavimus neturėjo sumažinti brangiausių vaistų gamintojai, tačiau sveikatos apsaugos ministras sako, kad dėl kainų mažinimo deramasi ir su inovatyvių kainų gamintojais.

„Kai kalbame apie ne pačius brangiausius vaistus, tai jie (LVA) tiesiog painioja vaistų grupes, nes šitos priemonės, kurios dabar įsigaliojo, yra taikomos generiniams vaistams, tai yra tiems, kurie ir turėtų būti pigūs, kai jie tampa generikais. O brangiems vaistams – žmonės dažniausiai net nežino, kiek valstybė apmoka už brangų vaistą, ypač onkologinėms ligoms skirtus gydyti vaistus, kurie yra ypatingai brangūs, priemonės yra kitos, yra ir derybos, kurios vyksta – nors kritikuojama, kad nevyksta, jos vyksta, ir yra nusideramos tam tikros nuolaidos, taip pat yra bendradarbiaujama su šalimis, siekiant pirkti kartu tuos brangiausius medikamentus, tai šitiems vaistams yra kitos priemonės skirtos“, – žurnalistams Vyriausybėje pirmadienį sakė ministras.

Iš viso naujame kainyne yra beveik 2 tūkst. prekinių pavadinimų vaistų.

Sąraše yra 473 veikliosios medžiagos.

„Noriu nuraminti ir patikinti, kad visos veikliosios medžiagos šiame kainyne liko, tad būtini vaistai pacientus tikrai pasieks“, – ministerijos pranešime sako A.Veryga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA