Atsakingi darbuotojai ramina paniką dėl kraujo trūkumo Kaune sukėlusius iniciatyvius žmones | Kas vyksta Kaune

Atsakingi darbuotojai ramina paniką dėl kraujo trūkumo Kaune sukėlusius iniciatyvius žmones

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ domisi, ar trūksta kraujo donorų Kaune šiuo metu. Ši informacija itin aktuali po liepos 1 d. įvykusios nelaimės kelyje „Via Blatica“, po kurios žmonės socialiniuose tinkluose išplatino pagalbos prašymą – į komos būklę patekusiam vaikinui ragino paaukoti kraujo.

Apie tai jau rašėme čia.

Vyksta turas po Lietuvą

Susisiekėme su Nacionalinio kraujo centro Donorystės skyriaus vedėju Pauliumi Norkumi, jis suskubo nuraminti, kad situacija šiuo metu gera ir kraujo nestinga. „Noriu visus nuraminti, kad kraujo turime pakankamai. Vasarą vyksta neatlygintinos kraujo donorystės turas po Lietuvą, džiugu, kad daug socialiai atsakingų žmonių atsiliepia ir atvyksta duoti kraujo. Nežinia, kokiomis paskatomis buvo išplatina minėta informacija socialiniuose tinkuose apie kraujo trūkumą, jos patvirtinti tikrai negaliu. Darkart noriu patikinti, kad šiuo metu turime kraujo rezervą, kraujo nestinga”, – teigė P. Norkus.

Tiesa, jis paminėjo, kad vasarą, kai žmonės išvyksta atostogauti, įprastai kraujo donorų sumažėja, tad ir žmonės akcijų metu raginami nepamiršti būti pilietiškais ir tapti neatlygintinais kraujo donorais.

„Kraujo aukoti reikia visada, tai nenutrūkstamas procesas, džiaugiamės, kad turų metu žmonės atsiliepia”, – komentavo pašnekovas.

Kad kraujo minėtam pacientui, kaip ir kitiems Kauno ligoniams, šiuo metu nestinga – patikino ir Kauno klinikų atstovė. LSMU Kauno klinikų Kraujo centro laikinoji vadovė Diana Remeikienė teigė: „Norime nuraminti, kad šiuo metu turime pakankamą kraujo atsargų kiekį. Tačiau norint užtikrinti pastovias, gyvybiškai svarbias kraujo atsargas pacientams, visada laukiame įvairių kraujo grupių žmonių. Tai ypač aktualu vasarą, kai dėl atostogų ir karštų orų sudėtingiau sutelkti kraujo donorus”, – sakė D. Remeikienė.

Vasarinis neatlygintinos kraujo donorystės turas po Lietuvą vyks iki liepos 12 d. Oficiali informacija skelbiama Nacionalinio kraujo centro feisbuke arba portale čia.

Kraujo donorystė

Norint sužinoti ar trūksta kraujo – skambinti nemokama linija

P. Norkus ragino kilus klausimui ar kritiškai trūksta kraujo – pirmiausia kreiptis į Nacionalinį kraujo centrą, pasiteirauti nemokama linija 8~800 00003 ar tikrai trūksta kraujo ir kokio. Ten bus suteikta naujausia ir patikimiausia informacija.

„Jei žmonės mano, kad jų ar jų artimųjų kraujo grupės trūksta – pirmiausia rekomenduoju pasikalbėti su gydytoju arba kreiptis į nemokamą Nacionalinio kraujo centro liniją telefonu. Kai būna kraujo trūkumas, mes patys aktyviai informuojame visuomenę, stengiamės, kuo anksčiau pateikti tą informaciją, kad būtų kuo mažiau rizikos, jog pritrūktų kraujo. Siūlau žiūrėti oficialius įstaigų pranešimus, o ne kliautis neaiškia, nepatvirtinta informacija”, – akcentavo P. Norkus.

Kraujo Donorystės akcija

Paskutinį kartą kraujo trūko prieš kelis mėnesius

Nacionalinio kraujo centro Donorystės skyriaus vedėjas Paulius Norkus informavo, kad paskutinį kartą kraujo itin trūko prieš porą mėnesių, tuomet centras pats išplatino pranešimą, į kurį žmonės aktyviai atsiliepė.

„Jei žmogus sprendžia klausimą būti kraujo donoru ar ne, visada atsakome – būkite. Kai konkrečios grupės stinga – akcentuojame viešai. Šis darbas nuolatinis, tapti donorais visada skatiname, dabar turime, bet jei niekas dabar neduos – netrukus jau nebeturėsime. Žmones skatiname visada būti socialiai atsakingus”, – sakė P. Norkus.

Kur Kaune paaukoti kraujo

Norint neatlygintinai paaukoti kraujo Kaune, reikia atvykti į Kauno Lietuvos sveikatos mokslų universiteto klinikose esantį kraujo centrą (Eivenių g. 2). Šį kraujo centrą galima aplankyti I, III, V nuo 8 iki 18 valandos, II ir IV 9-19 val. bei šeštadieniais, nuo 9 iki 14 valandos. Kontaktus rasite čia.

Negalintiems atvykti iki klinikų, kraują galima duoti Laisvės al. 17 įsikūrusiame Nacionalinio kraujo centro kraujo surinkimo punkte (Laisvės al. 17 – 114 kab.). Tai padaryti galima darbo dienomis. I, IV, V – 8:30-16 val. ir II,III-10-18 val. (valstybinių švenčių dienomis ir savaitgaliais nedirba).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA