Pirmadienio rytą – perspėjimas gyventojams | Kas vyksta Kaune

Pirmadienio rytą – perspėjimas gyventojams

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Pirmadienį, liepos 3 d., 10 valandą ryte, daugumą Lietuvoje esančių telefonų pasiekė pranešimas apie perspėjimo sistemos patikrinimą.

Įspėjimu Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja apie vykdomą perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimą. Rekomenduoja elgtis ramiai.

Pranešimus apie gresiančias nelaimes gali gauti visi

Nuo birželio 1 d. Lietuvos gyventojai, kurie savo mobiliajame telefone aktyvavo korinio transliavimo funkciją, gauna perspėjimo pranešimus apie galimas ekstremaliąsias situacijas, grėsmes ar pavojus nepriklausomai nuo to, kokios kartos mobiliojo ryšio tinklais jie naudojasi.

Siekiant užtikrinti, kad sparčiai diegiamos naujos judriojo ryšio technologijos neribotų gyventojų galimybių gauti perspėjimo pranešimus, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos (PAGD) atliko Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) funkcionalumo išplėtimą į 4G tinklus. Vienu metu juos gali gauti visi pasirinktoje teritorijoje esantys gyventojai, taip pat ir užsienio piliečiai, esantys Lietuvos teritorijoje. Iki šiol įspėjamieji GPIS pranešimai (Cell broadcast – CB) buvo siunčiami koriniu (2G/GSM) ir 3G/UMTS tinklais.

Gyventojų perspėjimo ir informavimo, naudojant viešųjų judriojo telefono ryšio paslaugų teikėjų infrastruktūrą, sistema įdiegta visų trijų Lietuvoje veikiančių viešojo judriojo telefono ryšio paslaugų teikėjų – UAB ,,Bitė Lietuva“, UAB ,,Tele2“ ir UAB ,,Omnitel“ – 2G (GSM) ir 3G (UMTS) tinklų infrastuktūroje.

Reikia įjungti funkciją

Perspėjimo pranešimus gali priimti tie telefonai, kuriuose yra įjungta korinio transliavimo funkcija.

Pagrindiniai žingsniai (nustatymų eilės tvarka gali skirtis):

• paslaugos įjungimas (korinis transliavimas, tinklo pranešimai, naujienos, informaciniai pranešimai, CellBroadcast),

• kanalo pasirinkimas norimai kalbai (578 – liet. k., 525 – angl. k., 605 – rus. k.),

• temos pavadinimo įrašymas (Dėmesio, Attention, Vnimanije),

• kalbos pasirinkimas – pasirenkama ,,VISOS“.

Telefonų nustatymo instrukcijos ir daugiau informacijos apie šią sistemą pateikiama čia.

Jeigu perspėjimo pranešimo savo mobiliajame telefone negavote, nors ir jį aktyvavote, prašoma rašyti elektroniniu paštu: gpis@vpgt.lt

Gresiant ar susidarius ekstremaliajai situacijai šalyje, šalies gyventojai perspėjami įjungtomis sirenomis ar pranešimais į mobiliuosius telefonus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA