Ar kada susimąstėte, kodėl vakarais dingsta miestą puošiančios gėlės? | Kas vyksta Kaune

Ar kada susimąstėte, kodėl vakarais dingsta miestą puošiančios gėlės?

R. Tenio nuotr.

Jei pereitumėte pagrindine senamiesčio pėsčiųjų gatve arba Laisvės alėja anksti ryte – sakykime 6:00 val., pastebėtumėte, jog dienos metu parduotuvėlių ir kavinių įėjimus puošiančios gėlės kažkur dingusios – gatvės tuščios ir nykios. Taip yra dėl labai elementarios priežasties – parduotuvėlių ir kavinių savininkai yra priversti kiekvieną dieną, prasidedant darbui gėles išnešti į lauką, o darbo laikui pasibaigus visi vazonai keliauja į patalpas.

Taip tenka daryti dėl praeivių elgesio, nes dažnai gerai pašventę, o kartais tiesiog norėdami papokštauti, jie nurauna gėlių žiedus arba dar blogiau – išrauna ir pačias gėles ar net bando nusinešti jas su visais vazonais.

Tai, kad tokia realybė – ne iš piršto laužta, patvirtina ir mūsų redakciją pasiekusios kauniečių žinutės. Vienoje iš jų rašoma: „Kauno senamiestyje vyksta tikras absurdas. Vagiamos  lauko gėlės, esančios prie parduotuvių…Tikrai kažkas tai padaro piktybiškai. Ir kaip mes su tokia kultūra galėsime būti Europos kultūros sostine?!“,- piktinasi portalo „Kas vyksta Kaune skaitytoja Nijolė.

Pavogtos geles

„Prieš savaitę šalia mūsų parduotuvės buvo pasodintos gėlės. Jas tikriausiai sodino savivaldybė. Po šios nakties pastebėjome, jog yra išrautų gėlių, taip pat ir nuo mūsų palangių praretėjo gėlės.Labai džiaugiamės žydinčiu senamiesčiu ir norėtume užkirsti kelią jo niokojimui“, – skundžiasi Vilniaus gatvės prekybininkai.

Galerijos „Lauros namai“, įsikūrusios siauroje M. Valančiaus gatvelėje, savininkė Laura Bohne savo galerijos išorę gėlių vazonais puošia jau dešimt metų. Moteris pastebi, jog žmonės elgiasi jau gerokai kultūringiau – šiukšlių ir nuostolių po audringų naktų daug mažiau, tačiau gėlynai vis dar kenčia. „Turime stebėjimo kameras, matome, kaip žmonės elgiasi – pavyzdžiui, vieną kartą mūsų vazonai buvo užstumti mums ant durų. Aišku, tai nėra labai aršus elgesys, bet vis dėlto – vandalizmas,“ – teigia pašnekovė.

Šiuo metu galerijos išorę puošia bukmedžių krūmai, anksčiau praeiviai galėdavo išvysti ir egzotiškesnių gėlių – pavyzdžiui, krūminių rožių.

L. Bohne pastebi, jog kartais žmonės nesupranta, iš kur atsiranda tie miestą puošiantys gėlių vazonai. „Mes visi kartu puošiame miestą ir turėtume džiaugtis, jog įvairios krautuvėlės, kavinės ir salonai tampa miesto puošybos dalimi. Reikia suprasti, jog tai mums visiems svarbu – juk tokia puošyba siunčia žinutę ir tiems, kurie pirmą kartą lankosi Kaune. Laikykime ta europietišką pulsą ir būkime draugiški – neskainiokime ir nevokime gėlių, nevartykime vazonų. Tačiau mes, dirbantys senamiestyje esame kantrūs – vazonai niekur nedings. Taip ir nešiosime gėles pirmyn atgal dar dešimt metų.“

Panašios pozicijos laikosi ir įmonės „Gintarinis suvenyras“ direktorė Regina Randienė. Šalia jos parduotuvėlių gėlės žydi taip pat ne vienerius metus. Tuomet, kai Senamiestis kėlėsi naujam gyvenimui, visos Kauno širdyje esančios įstaigos nusprendė pasipuošti tomis pačiomis gėlėmis. Vėliau keitėsi laikai, kiekviena įstaiga atrado savo skonį, tačiau labai greitai buvo pastebėta, jog per naktį palikti vazonų nevalia – vis kažkam niežėdavo pirštai, todėl nuspręsta, kad gėlės taip ir turės rotuoti – bus išnešamos į lauką darbo pradžioje ir pasibaigus darbo dienai keliaus į vidų.

Moteris pastebi, jog kartais žmonės net nesupranta, kad kenkia gėlynams. „Žinoma, džiugu, kad žmonės, pavyzdžiui, prieina ir fotografuoja, džiaugiasi. Tačiau kiti net nepagalvodami, nusiskina šakelę ir užsikiša už plaukų, lyg tai būtų pievų gėlės.“

Tiesa, R. Randienė pasakoja, jog net ir dienos metu, kartais būna nesmagių situacijų. „Kartais parduotuvėlių išorę puošiame ir įvairiomis pačių pagamintomis dekoracijomis. Tai vieną kartą peržiūrėdami apsaugos kamerų medžiagą pamatėm, kad besijuokdamos mokyklinio amžiaus mergaitės maždaug metro aukščio dekoraciją pasiėmė ir nusinešė kažkur. Jos tuomet juokėsi, lyg tai būtų pokštas, nors reikia pripažinti, kad tai buvo vagystė.“

„Gėlės, žinoma, miestui prideda grožio ir gyvumo, tačiau nepatogumų mums tai sukelia. Pavyzdžiui negalime sau leisti sukurti puošnių, sunkių kompozicijų. Kadangi kolektyve daugiausiai dirba vien moterys, turime stengtis, jog vazonai būtų pakankamai lengvi – juk atskiro darbuotojo vyro vazonų išnešimui įdarbinti negalime,“ – su šypsena pasakoja pašnekovė.

Pamokslauti, žinoma, nesinori, tačiau dažnu atveju tenka. Būkime draugiški gražioms iniciatyvoms mūsų mieste ir kartu kurkime klestintį Kauną.

Primename, jog pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 187 straipsnio 3 punktą už nedidelės vertės turto sugadinimą ar sunaikinimą gresia baudos ir viešieji darbai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA