Fiksuoja skaitytojai: Kaune pastebėtos gausiai išplitusios nuodingos piktžolės | Kas vyksta Kaune

Fiksuoja skaitytojai: Kaune pastebėtos gausiai išplitusios nuodingos piktžolės

Vaizdo įrašo stopkadras nuotr.

Šeštadienį automobiliu keliavę portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai sunerimo. Pakelėje pastebėjo nemažame plote plytinčias piktžoles, nuo seno žinomas kaip pavojingas žmonių sveikatai.

„Susirūpinau ir manau, jog reikia apie tai prabilti garsiai. Nors apie šias piktžoles nemažai kalbama visos šalies mastu, tačiau noriu pranešti, kad Sasnovskio barščiai keliauja ir į miestus. Važiuodama nufilmavau jų naują plantaciją“, – sako kaunietė Živilė.

Moters teigimu, vaizdas užfiksuotas Marvelėje, netoli elektrinės, kitapus Marvelėje esančio žirgyno. Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytoja pastebi, jog šių pavojingų piktžolių daugėja ir būtina ko nors imtis. Kaunietė tikina, jog anksčiau minėtoje vietoje Sasnovskio barščių nebuvo matyti, pasak jos, veikiausiai tam įtakos turėjo žemės keliui tiesti.

Šaltiniuose rašoma, kad Sasnovskio barščiai seniau buvo sutinkami tik Kaukaze ir tam tikruose regionuose, priklausančiuose Turkijai. Tačiau kone akimirksniu paplito Rusijoje, Baltarusijoje, Rytų Vokietijoje, Lenkijoje, ir, žinoma, Baltijos kraštuose. Į Lietuvą piktžolė esą atklydo dar 1950 metais.

Šie augalai išveši labai greitai ir yra sunkiai išnaikinami. Be to, yra pavojingi sveikatai – visos Sasnovskio barščio dalys savyje kaupia stiprų alergeną, vadinamą furanokumarinu. Jo išskiriamas skystis gali būti stiprių nudegimų priežastimi. Kas nutinka? Teigiama, kad atsiranda vandeningos pūslės, kurios po tam tikro laiko plyšta ir sunkiai gyja. Nusideginimas šia piktžole taip pat gali sąlygoti rudų pigmentinių dėmių atsiradimą. Ypač patartina vengti artintis prie Sasnovskio barščių augimo vietų saulėtomis dienomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA