Botanikos sodo rožyne – netikėtos augalų derinimo idėjos | Kas vyksta Kaune

Botanikos sodo rožyne – netikėtos augalų derinimo idėjos

Organizatorių nuotr.

Botanikos sodo rožyne palikta vietos „žaidimams“. Ir ne bet kokiems, o rožių deriniams su daugiamečiais ir vienmečiais augalais.

[galerija kiek=”4″]

Rožyno plane išsiskiriantys keturi kvadratai prieš oranžeriją yra skirti ne stacionariai kolekcijai, o idėjoms ir inovacijoms: lankytojai sudominami, intriguojami, skatinami atrasti iki šiol netikėtų matymo kampų.

„Dabartinė idėja – spalviniai rožių deriniai su daugiamečiais ar vienmečiais augalais. Ateityje bus galima imtis kitos, pavyzdžiui, keliavimo laiku idėjos: viename kvadrate – antikos laikų rožynėlis, antrame – viduramžių, trečiame – renesanso, ketvirtame – XIX a. dvarų. Čia galimi įvairūs variantai“, – pasakojo vyresn. botaninių kolekcijų kuratorė Dovilė Rylienė.

Anot jos, šiuo metu daugiamečių augalų spalviniai deriniai su rožėmis yra labai aktualus ir įdomus dalykas visame pasaulyje. „Stacionari kolekcija taip nepritrauks lankytojo, kaip įdomi, aktuali, o gal kai kam ir netikėta idėja. Net didžiausioje pasaulio rožių kolekcijoje Sangerhausen’e, kur vieta yra labai taupoma rožėms, labiausiai matomose vietose šalia rožių auga įvairūs daugiamečiai augalai. Rožė nebėra ta karalienė, šalia kurios negalėtų augti kiti augalai“, – sakė D. Rylienė.

Ne tik atskleidžia rožės grožį, bet ir saugo nuo ligų

Lietuvoje dar labai nustembama, kad šalia rožių gali augti ir kitos gėlės – ne tik levandos ar buksmedžiai. „Galima sodinti daugybę kitų augalų, kurie tik papildys ar net labiau atskleis šalia augančios rožės grožį. Taip pat šalia augantys kiti augalai šiek tiek apriboja staigų ligų ar kenkėjų plitimą rožių kolekcijoje“, – pasakojo rožyno kuratorė. Sodinant tokias kompozicijas labai svarbu gerai parinkti atstumus bei augalų dydžius: greta augantys augalai neturi užgožti vieni kitų.

Laužo rožių sodinimo tradicijas

Pasakodama apie pasaulines rožynų tendencijas, D. Rylienė išskyrė Didžiosios Britanijos karališkosios sodininkystės draugijos sodus, kuriuose yra laužomos rožių sodinimo tradicijos. „Nusprendus daryti rožių su daugiamečiais augalais kompozicijas Wisley soduose, landšafto architektas Robert Myers (Čelsio parodos aukso medalininkas) kaip ir didžioji dauguma landšafto architektų, teigia, kad augalai su smulkiais mėlynais žiedais yra idealus fonas beveik visoms rožėms“, – teigė D. Rylienė.

VDU botanikos sodo rožyne taip pat auga daug mėlynžiedžių augalų. Tai – dabar visų dėmesį kaustančios Salvia nemorosa ‘Blauhugel’ juostos. O šalavijams peržydėjus, sumėlynuos Hyssopus officinalis ssp. arristatus žiedai. Istorinių rožių kolekcijoje puikiai dera įvairios rusmenių veislės.

VDU botanikos sodo rožyne – kruopščiai atrinkti deriniai

Kauno botanikos sode yra keturi skirtingų spalvinių gamų kvadratai. Viename derinamos baltos ir gelsvos rožės (‘The Pilgrim®’, ‘Lions-Rose®’, ‘Teasing Georgia®’, Schneekönigin®’, ‘Kew Gardens®’, ‘Claire Austin®’, ‘Golden Wings’) su mėlynai žydinčiais augalais (Amsonia ‘Blue Ice’, Campanula ‘Sarastro’, Delphinium ‘Magic Fountains Himmelblau’, Linnum perenne nanum ‘Blue Saphire’, Succisela inflexa, Veronica longifolia ‘Lilac Fantasy’, Campanula poscharskyana ‘Blue Gown’, Campanula garganica ‘Dickson’s Gold’) bei augalais su salotiniais ar gelsvų atspalvių lapais / žiedais (Carex montana, Digitalis grandiflora, Sesleria autumnalis, Stachys lanata ‘Primrose Heron’, Veronica prostrate ‘Aztec Gold’). „Iš tikrųjų nustebsite, kad visiškai akinamai baltų rožių yra labai nedaug, didžioji dauguma yra arba šiek tiek rožinės, arba vos gelsvos žydėjimo pradžioje, o vėliau greitai išbąla. Šiuose deriniuose kruopščiai atsirinkome tik gelsvų atspalvių veisles, ir jokio, net mažiausio rausvumo!“, – pasakojo VDU botanikos sodo rožyno kuratorė.

Antrame kvadrate – tamsiai purpurinių ir violetinių atspalvių rožės (‘Munstead Wood ®’, ‘Novalis ®’, ‘Sibelius ®’, ‘J. W. v. Goethe Rose ®’, ‘William Shakaspeare®’, ‘Burgundy Iceberg ®’, ‘Bucavu ®’, ‘Blue Mist’) su pilka ir salotine lapija (Alchemilla epipsilla bei A. caucasica, Artemisia stelleriana ‘Mori’, Anaphalis triplinervis ‘Sommerschnee’, Stachys lannata ‘Helen von Stein’) bei baltais ar violetiniais žiedais (Astrancia major ‘Snowstar’, Thalictrum ‘Elin’).

Trečiame kvadrate puikuojasi oranžinių bei persikinių atspalvių rožės (‘Chippendale®’, ‘Colette®’, ‘Lady of Shalott®’, ‘Schöne vom See®’, ‘Crown Princess Margareta®’, ‘Ghislaine de Feligonde’, ‘Crocus Rose®’). Šios rožės derinamos su tamsiais purpuriniais (vyšniniais) lapais bei žiedais (Aster laterifolius ‘Prince’, Heuchera ‘Mocca’ ir H. ‘Stromy Seas’, Knautia macedonica, Salvia nemorosa ‘Schwellenburg’, Salvia nemorosa ‘Caradonna’, Sedum telephium ‘Purple Emperor’.

Ketvirtame kvadrate – rausvų atspalvių rožės (‘Strawberry Hill®’, ‘Eglantyne®’, ‘Lyda Rose’, ‘Mortimer Sackler®’, ‘Scarborough Fair’®, ‘Jean Stephene®’) su mėlynai žydinčiais augalais (Campanula carpatica ‘Arends Form’, Levandula angustifolia, Geranium ‘Rozanne’, Campanula persicifolia ‘Takion Blue’, Veronicastrum ‘Pink Glow’ . Viename iš šio kvadrato skyrių yra labai įdomus vien tik tuščiavidurių rožių ( ‘Ballerina’, ‘Red Ballerina’, ‘Sweet Haze®’, ‘Sweet Pretty®’, ‘Matschball®’) su Allium ‘Summer Beauty’ bei varpiniais augalais: Imperata cylindrica ‘Red Baron’, Sporobolus heterolepis ‘Cloud’. Tai, anot D. Rylienės, yra puikus sprendimas mėgstantiems natūralistinį sodo dizainą. „Rožės gali būti visokios! Ne tik raudonos, ne tik stambiažiedės, ne tik pilnavidurės ir ne tik vienišos su juodos žemės „kompanija“ aplink“, – pasakojo VDU botanikos sodo rožyno kuratorė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA