Priklausomybių ekspertas T. Levulis: ar alkoholizmas – paveldima, nepagydoma liga? | Kas vyksta Kaune

Priklausomybių ekspertas T. Levulis: ar alkoholizmas – paveldima, nepagydoma liga?

R. Tenio nuotr.

Kaip laiku pastebėti priklausomybę ir iš jos išsivaduoti? Ar tai – įmanoma? Šį antradienį psichologijos specialistas bei priklausomybių ekspertas Tomas Levulis su portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojais dalinasi mintimis apie labiausiai mūsų visuomenėje paplitusias priklausomybes – alkoholį, tabaką, marichuaną ir kitus dažno žmogaus organizmą nūdienoje nuodijančius kvaišalus.

Visus kvaišalus, sako T. Levulis, sieja dvi bendros savybės – pirmiausia, tai yra narkotikas, nuo kurio formuojasi priklausomybė. Antra, tai – nuodas, silpninantis žmogaus fizinę bei psichinę sveikatą.

Kas paskatina žmogų, griebtis legalizuotų narkotikų, tarkime, tabako ar alkoholio? Specialisto teigimu, visuomenėje, kurioje žmogus formuojasi, sąmoningai į mintis sudedama melaginga informacija apie tai, kad  per šventes ar ištikus stresui bei kitai nemaloniai būsenai kone visada būtina vartoti, pavyzdžiui, alkoholį, cigaretes. Bėgant laikui, šiais neteisingais stereotipais pradedama vadovautis.

Kaip atpažinti, kad tampate priklausomas? „Jei žmogus pradeda, tarkime, reguliariai vartoti alkoholį nepaisant nuo jo rūšies, stiprumo ar kainos, tai – pirmi žingsniukai į tai, kad jis yra priklausomas. Į visa tai patenka ir daugelis kitų niuansų“, – teigia priklausomybių ekspertas.

Ar alkoholizmas, iš tiesų, nepagydoma liga? Ar tai – paveldima? Ką daryti, jei pajuntate, kad esate priklausomas nuo vienų ar kitų kenkėjiškų kvaišalų? Atsakymus į šiuos ir daugelį kitų klausimų išgirsite naujausiame T. Levulio vaizdo įraše.

 

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA