Valstybės himnas bus giedamas ant 100 šalies piliakalnių | Kas vyksta Kaune

Valstybės himnas bus giedamas ant 100 šalies piliakalnių

R. Tenio nuotr.

Minint Valstybės dieną, liepos 6-ąją Lietuvos himnas bus giedamas ant šimto šalies piliakalnių.

Taip bus pasitinkamas artėjantis Lietuvos šimtmečio minėjimas, antradienį pranešė Vyriausybė.

„Valstybės dieną kartu giedodami Tautišką giesmę ant 100 Lietuvos piliakalnių ir visame pasaulyje pasitiksime atkurtos Lietuvos šimtmetį. Kviečiu visus prisijungti prie šios gražios iniciatyvos ir paraginti savo draugus bei artimuosius sugiedoti himną, jei ne ant vieno iš pasirinktų piliakalnių, tai bent artimųjų rate“, – pranešime sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Jis pats planuoja šalies himną giedoti ant Dubingių piliakalnio. Tautiška giesmė liepos 6-ąją tradiciškai giedama 21 valandą.
Ši data minima kaip Valstybės diena, nes 1253 metų liepos 6-ąją Lietuvos karaliumi buvo karūnuotas Mindaugas. Karūnavimas užbaigė valstybės susikūrimą, Lietuvą pripažino to meto pasaulis.

Iniciatyva šiemet giedoti valstybės himną ant piliakalnių pristatyta, antradienį posėdžiaujant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programos įgyvendinimo koordinavimo komisijai.

Anot Vyriausybės, į pasirengimą Šimtmečio šventei aktyviai įsitraukia valstybės institucijos, savivaldybės ir nevyriausybinės organizacijos.

Vyksta Šimtmečio iniciatyvų konkursas, jam šiuo metu pateikta daugiau kaip 200 paraiškų iš visos Lietuvos.

„Toks aktyvus nevyriausybinių organizacijų ir viešųjų įstaigų dalyvavimas Šimtmečio iniciatyvų konkurse rodo visuomenės interesą ir susidomėjimą artėjančiu Šimtmečiu, tas labai džiugina“, – sakė Šimtmečio programos koordinatorė Neringa Vaisbrodė.

Šimtmečio programoje numatytos trys pagrindinės veiklos kryptys – pažink, švęsk ir kurk.

Valstybės šimtmetį Lietuva minės 2018 metais.

1918 metų vasario 16 dieną Lietuvos Taryba Vilniuje pasirašė dokumentą, kad „skelbia atstatanti nepriklausomą demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje ir tą valstybę atskirianti nuo visų valstybinių ryšių, kurie yra buvę su kitomis tautomis“.

Kaune himnas skambės nuo šių piliakalnių:

Jiesios piliakalnis (Napoleono kalnas)

Veršvų piliakalnis

Pyplių piliakalnis (Kauno r.)

Lentainių piliakalnis (Kauno r.).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA