Prieš buto apžiūrą prašo asmens dokumentų – bandymas išvilioti asmens duomenis ar perdėtas saugumas? | Kas vyksta Kaune

Prieš buto apžiūrą prašo asmens dokumentų – bandymas išvilioti asmens duomenis ar perdėtas saugumas?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vos pasibaigus vieniems mokslo metams, tiek esami, tiek būsimi studentai susiduria su vienu galvos skausmu – būsto paieškomis. Kai kurie pasitenkina bendrabučiais, tačiau vis dažniau kraustantis į studijų miestą yra ieškoma butų nuomai. Būtent tai darantys portalo skaitytojai susidūrė su įdomia situacija.

Skaitytoja Kamilė (tikras vardas redakcijai žinomas) pasakoja, kaip šiuo metu su vaikinu ieško buto Kaune. Radusį šį buto skelbimą, patalpintą portale aruodas.lt, mergina liko sužavėta – patiko ir interjeras, ir vieta, o ir kaina nebuvo tokia kandanti palyginus su visa rinka. Mergina nusprendė susisiekti su buto savininkais, o tada ir prasidėjo keistenybės.

Ragelio, kad ir kiek skambino, niekas nekėlė. Tuomet pora nusprendė savininkams parašė nurodytu elektroniniu paštu. Vieną laišką siuntė Kamilė, kitą – jos vaikinas. Nors buvo užduota daug klausimų apie butą, nuomos sutartį, atsakymas buvo aiškus – savininkai prašė atsiųsti poros asmens dokumentų nuotraukas, nurodydami, jog sulaukia daug pasiūlymų ir nori sutaupyti savo ir potencialių nuomininkų laiką, todėl pagal dokumentus ruošiasi patikrinti, ar būsimi nuomininkai mokūs. Porai atsisakius pateikti dokumentus, savininkai vis tiek nesileido į kalbas apie patį būstą.

Apačioje pateikiame Kamilės vaikino ir buto savininkės susirašinėjimą.

Susirašinėjimas
Susirašinėjimas

Skaitytojų pora šiuo klausimu labai atsargi – jie jaudinasi, kad tai gali būti ne tik perdėtas buto savininkų atsargumas, bet ir noras pasinaudoti kitų žmonių asmens duomenimis. Į tolimesnes diskusijas su buto savininkais pora nesileido.

„Daugiau į kalbas su šiais nuomininkais nesivėlėme, tačiau įtariame, jog tokiu būdu iš žmonių bandomi išvilioti dokumentai tam, kad neteisėtai pasipelnyti,“ – rašo Kamilė.

Žinoma, tai gali būti tiesiog buto savininkų atsargumo priemonė, tačiau labiausiai porą glumino klausimų apie butą ignoravimas.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija įspėja, jog Lietuvos piliečių asmens kodai, kurie yra ant visų svarbių asmens dokumentų, laikomi vienais labiausiai saugotinų duomenų. Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) pastebi, kad žinant vien asmens kodą padaryti tiesioginę finansinę žalą sudėtinga, tačiau įmanoma pažeisti teisę į privataus gyvenimo neliečiamumą, galima sužinoti žmogaus gyvenamąją vietą, sveikatos būklę ir pnš.

Praėjusį pavasarį portalas skelbė publikaciją apie tai, kaip reiktų vertinti skelbimus siekiant išvengti sukčių pinklių. Publikaciją galite rasti čia.

Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kaune vykstančius įvykius, rašykite spec. formos „Pranešti naujieną“ pagalba arba per Facebook puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA