Paskirta nauja VRK pirmininkė | Kas vyksta Kaune

Paskirta nauja VRK pirmininkė

BNS 2017/06/22 16:17
Delfi.lt/T. Vinicko nuotr.

Seimas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininke paskyrė dabartinio vadovo Zenono Vaigausko pavaduotoją Laurą Matjošaitytę, pati komisija patvirtinta be dviejų narių.

Už L.Matjošaitytės kandidatūrą ketvirtadienį per slaptą balsavimą buvo 74 Seimo nariai, prieš – 12, du Seimo nariai susilaikė.
Balsavime nedalyvavo opoziciniai konservatoriai, protestuodami, kad į Rinkimų komisiją nuo partijos nepaskirtas jų siūlytas Druskininkų politikas Vilius Semeška.

V.Semeškos pavardė Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) sprendimu išbraukta iš nutarimo, argumentuojant neatitikimu įstatymo reikalavimams.

Slaptas balsavimas buvo nepalankus VVSK sukritikuotam Teisininkų draugijos pasiūlytam Jonui Udriui. Už jo kandidatūrą buvo 35 Seimo nariai, prieš 46 ir trys parlamentarai susilaikė.

Seimas slapta balsuoja dėl VRK pirmininko ir kandidatų, kuriuos deleguoja teisingumo ministras, prezidentas, Lietuvos teisininkų draugija.

Į naująją VRK prezidentė Dalia Grybauskaitė pasiūlė politologą Vincentą Vobolevičių ir žiniasklaidos atstovę Aistę Žilinskienę, teisingumo ministrė Milda Vainiutė – teisininkus Darijų Beinoravičių ir Svetlaną Misevičienę, Teisininkų draugija – teisininkus Svajonę Šaltauskienę ir J.Udrį.

Daugiamandatėje apygardoje mandatų gavusių partijų kandidatų Seimas negali atmesti, jei jie atitinka įstatymo reikalavimus.

Anksčiau ketvirtadienį paprastu balsavimu į komisiją paskyrė šiuos partijų atstovus: Jonę Valčiukienę nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Valdemarą Urbaną nuo Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, Jūratę Lebedevienę nuo Socialdemokratų partijos, Maksimą Reznikovą nuo Liberalų sąjudžio ir Donatą Laurinavičių nuo „Tvarkos ir teisingumo“.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pasiūlyto Druskininkų savivaldybės tarybos nario V.Semeškos pavardė išbraukta iš nutarimo argumentuojant, kad jis neatitinka įstatymo reikalavimo dėl darbo rinkimų komisijose patirties.
VRK įstatyme numatytas reikalavimas, kad partijų deleguojami atstovai privalo turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir darbo rinkimų komisijose patirties. Konservatoriai sako, kad ši įstatymo nuostata turi būti traktuojama plačiau ir V.Semeškos patirties pakanka.

Komitetas savo išvadoje dėl nutarimo išsakė abejonių ir dėl kito kandidato, Teisininkų draugijos teikiamo jau kelias kadencijas VRK dirbančio J.Udrio, nes jis yra konsultavęs bendrovę „Scytl“, dalyvavusią viešųjų pirkimų konkurse dėl VRK informacinės sistemos plėtros. J.Udris pažymi, kad ryšius su kompanija deklaravo, svarstant su ja susijusius klausimus, nusišalino, taip pat dėl jo privataus konsultavimo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija priekaištų neturėjo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA