Suvienytos jėgos kovoje su prekyba žmonėmis: aptikta daugybė nusižengimų. | Kas vyksta Kaune

Suvienytos jėgos kovoje su prekyba žmonėmis: aptikta daugybė nusižengimų.

Asociatyvi nuotr. /R. Tenio nuotr.

Gegužės 13-20 dienomis Lietuvos policija kartu su Europos valstybių teisėsaugos institucijomis, darbo ir mokesčių inspekcijomis, migracijos tarnybomis ir kitais partneriais, koordinuojant Europos policijos biurui – Europolui, vykdė bendrą operaciją, skirtą kovai su prekyba žmonėmis ir pagalba neteisėtai imigruoti.

Pagrindiniu operacijos taikiniu tapo organizuotos nusikalstamos grupės, užsiimančios prekyba žmonėmis, siekiant išnaudoti juos darbui.

Operacijoje dalyvavusios teisėsaugos ir kitos partnerių institucijos iš 26 šalių nusitaikė į įvairius komercinius sektorius, tokius kaip transportas, žemės ūkis, statyba, laivyba, maisto perdirbimas ir viešasis maitinimas. Be komercinio sektoriaus patikrinimų, buvo vykdomos ir prevencinės, informacinės kampanijos, kuriomis siekta atkreipti visuomenės dėmesį į prekybos žmonėmis problematiką.

Savaitę trukusių priemonių metu buvo patikrinta daugiau nei 21 575 asmenys, 5 878 transporto priemonės, be to, vykdyti patikrinimai 2 840 įmonių patalpose bei kitose vietose. Šių patikrinimų metu dėl įvairių nusikalstamų veikų, įskaitant prekybą žmonėmis ir neteisėtą imigraciją, buvo sulaikyti 122 įtariamieji ir identifikuota 214 potencialių prekybos žmonėmis aukų. Remiantis operacijos metu surinktais duomenimis buvo pradėti 44 nauji tyrimai, kurių metu bus siekiama identifikuoti įtariamuosius ir aukas, susijusias su prekybos žmonėmis atvejais visoje Europos Sąjungoje.

Vykdant numatytas priemones Lietuvos teritorijoje dalyvavo 43 Lietuvos policijos pareigūnai ir 36 Valstybinės darbo inspekcijos darbuotojai. Operacijos metu vykdytų priemonių įgyvendinimą koordinavo Lietuvos kriminalinės policijos biuras. Priemonių, vykdytų dešimtyje Lietuvos apskričių, metu buvo patikrinta 314 asmenų, 118 asmens dokumentų ir 59 ūkio subjektai. Keturias dienas vykusių priemonių metu buvo užfiksuoti 27 administraciniai nusižengimai dėl nelegalaus darbo, darbo saugos taisyklių pažeidimų, Lietuvos Respublikos garantijų komandiruotiems darbuotojams įstatymo pažeidimų, komercinės ar ūkinės veiklos tvarkos pažeidimai, vertimosi prostitucija atvejai ir pažeidimai susiję su neblaivaus ar apsvaigusio nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmens buvimo darbo vietoje.

„Lietuvos policijos pareigūnai ne pirmus metus dalyvauja bendrose, jungtinėse tiek Europos Sąjungos, tiek tarptautiniu mastu vykdomose operacijose, kurios dar kartą įrodo seniai aksioma tapusią tiesą – tarptautinis bendradarbiavimas ir apsikeitimas gerąja praktika yra vienas pagrindinių kovos su organizuotu nusikalstamumu ginklų. Kiekviena, kartu su kolegomis iš viso pasaulio, įvykdyta operacija tampa dar vienu žingsniu į sėkmingą kovą su pavojingiausiomis ir sunkiausiomis nusikalstamomis veikomis.” – sako Rolandas Kiškis, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA