Baigiama Kėdainiuose nužudyto 4 metų Mato byla | Kas vyksta Kaune

Baigiama Kėdainiuose nužudyto 4 metų Mato byla

BNS 2017/06/19 17:11
DELFI nuotr.

Kauno prokuratūra ir policija baigia tirti 4 metų berniuko nužudymo Kėdainiuose bylą – itin sunkiu nusikaltimu kaltinami vaiko patėvis ir mama pradeda supažindinti su bylos medžiaga. Manoma, kad kitą savaitę byla jau bus perduota nagrinėti teismui.

Bylos tyrimą kontroliuojantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Vytautas Gataveckas BNS sakė, kad pirmadienį iš ryto policijoje su bylos medžiaga turėjo būti supažindinta Monika Kaziukaitytė, po pietų – Gediminas Kontenis.

Kai kaltinamieji susipažins su bylos medžiaga, byla bus grąžinta prokurorui, jis rašys kaltinamąjį aktą.

„Kitą savaitę turėčiau perduoti bylą teismui“, – BNS sakė prokuroras V.Gataveckas.

Susipažinę su byla, kaltinamieji dar gali rašyti prašymus. Ikiteisminio tyrimo metu nė vienas įtariamųjų skundų nerašė, neskundė nutarčių pratęsti suėmimo terminą.

Teismui bus perduota maždaug 6-7 tomų baudžiamoji byla. Jos tyrimas užtruko gana neilgai – prokurorams ir policijai ją pavyko ištirti per nepilną pusmetį – maždaug penkis mėnesius. Tyrimą palengvino aplinkybė, kad motinai ir patėviui nereikėjo atlikti psichiatrinės ekspertizės.

„Gediminui Konteniui (inkriminuojamas) kvalifikuotas nužudymas su trimis kvalifikuojančiais požymiais: bejėgiškos būklės mažamečio nužudymas itin žiauriai. Taip pat trys epizodai dėl nežymaus mažamečio sveikatos sutrikdymo“, – BNS sakė prokuroras.

M.Kaziukaitytei kaltinimas sunkesnis, jai inkriminuojamas kvalifikuotas nužudymas su keturiais kvalifikuojančiais požymiais: savo šeimos nario itin žiaurus, bejėgiškos būklės mažamečio nužudymo. M.Kaziukaitytė taip pat bus teisiama už piktnaudžiavimą motinos valdžia. Įstatymas už kvalifikuotą nužudymą numato laisvės atėmimo bausmę iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

M.Kaziukaitytė anksčiau nebuvo teista, tačiau bausta administracine tvarka. Tuo metu G.Kontenis teistas ne vieną kartą, o vaiką, įtariama, nužudė, kai laisvės atėmimo bausmės vykdymas jam buvo atidėtas.

Šioje byloje daugiau nei 2 tūkst. eurų ieškinį yra pareiškusi Valstybinė ligonių kasa. Biologinis vaiko tėvas byloje ieškinio kol kas nėra pareiškęs.

Prokuratūra ketina inkriminuoti, kad pora vaiką nužudė būdama apsvaigusi nuo narkotinių medžiagų. Pasak V.Gatvecko, per ikiteisminį tyrimą pavyko nustatyti, kad G.Kontenis narkotines medžiagas vartojo nusikaltimo išvakarėse. Vyras sakė pareigūnams, kad narkotines medžiagas vartojo su didelėmis pertraukomis.

„Labai kruopščiai tyrimas buvo atliekamas, niekas neskaičiavo nei darbo valandų, nei asmeninio laiko. Todėl yra tokių duomenų, šaltinių tokių“, – BNS paklaustas, kaip pavyko nustatyti apsvaigimo aplinkybęs, atsakė prokuroras.

Abu įtariamieji laikomi suimti, teismas suėmimo abiem terminus pratęsė iki liepos 26 dienos.

Įtariama, kad pora smurtavo nuo 2016 metų rugsėjo mėnesio iki pat vaiko mirties. Turima duomenų, kad iki įvykio vaikas buvo mušamas tris dienas.

Smurtą prieš mažametį sugyventiniai aiškino auklėjimu: jie neigė smurtavę ir tikino tokiomis priemonėmis vaiką baudę už netinkamą elgesį, jeigu jis neklausydavo, numesdavo daiktus. Mama vaiką stumdė, mušė, įžeidžiančiai vadino.

„M.Kaziukaitytė, kaip neprisipažino, taip neprisipažįsta. G.Kontenis prisipažįsta“, – sakė prokuroras.

Ekspertai nustatė, kad vaikui buvo suduota ne mažiau 135 smūgiai, mirtini smūgiai suduoti į galvą. Pareigūnai turi duomenų, kad mirtinus smūgius į galvą sudavė ir M.Kaziukaitytė, nors ji tikina tik galėjusi pastumti sūnų.

Žiauriai sumuštas keturmetis itin sunkios būklės sausio 25-osios vakarą į ligoninę atgabentas iš namų Kėdainiuose. Sausio 27-osios rytą vaikas mirė.

Praėjus pusei mėnesio po nusikaltimo, Seimas vasario 14 dieną vieningai uždraudė visų formų smurtą prieš vaikus ir fizinių bausmių taikymą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas pavadino Mato reforma. Jis sakė,kad šiam berniukui dar gyvam esant pažadėjo, kad darys viską, jog vaiko teisių apsauga Lietuvoje sustiprėtų.

Policijos duomenimis, pernai Lietuvoje 2,7 tūkst. vaikų nukentėjo nuo smurto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA