„Sodra“ siautėja: nubraukė stažą, nes pritrūko 3 centų | Kas vyksta Kaune

„Sodra“ siautėja: nubraukė stažą, nes pritrūko 3 centų

delfi.lt 2017/06/16 20:09
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Tai, kaip pastaraisiais mėnesiais elgiasi Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba („Sodra“), bombarduojanti gyventojus vadinamaisiais „vyšniniais“ vokais, kelia vis didesnį visuomenės pasipiktinimą.

Nedidelio Lietuvos miestelio gyventoja, dirbanti siuvimo technologe (moters vardas ir pavardė redakcijai žinomi, neatskleidžiame jų pašnekovės prašymu) gavo „Sodros“ pranešimą „vyšniniame“ voke. Tokiu būdu gyventojai informuojami apie per metus sumokėtas įmokas nuo pajamų, kurios yra nepakankamos sukaupti vienų metų stažą.

Minimalų atlyginimą gaunančiai moteriai „Sodra“ pranešė, kad per metus ji uždirbo mažiau nei 12 minimalių algų. To laikotarpio minimalus metinis atlyginimas turėjo siekti 4380 eurų, tuo metu siuvimo technologė „tegavo“ 4379,97 euro neatskaičius mokesčių, taigi, jai iki nustatytos sumos pritrūko lygiai 3 centų.

Dėl šios priežasties moteriai pranešta, kad per 2016 metus ji įgijo ne 12 mėnesių, bet tik 11 mėnesių stažą senatvės pensijai gauti. Trijų centų paklaida jai kainavo visą mėnesį sunkaus darbo.

Tame pačiame laiške „Sodra“ moteriai pateikė standartinį patarimą ką daryti, norint pagerinti savo situaciją. „Kreiptis į darbdavį ir reikalauti, kad visas jūsų dirbamas laikas būtų apskaitomas, o darbo užmokestis – visas išmokamas oficialiai“, – rašoma jai adresuotame „vyšniniame“ laiške.

„Žinau, kodėl taip įvyko. Vieną mėnesį mano darbovietės buhalterija neteisingai įvedė mano atlyginimą – pritrūko 4 centų. Praėjusių metų birželį minimalus atlyginimas siekė 350 eurų, o man įvedė 350,01 euro. Tuo metu rugpjūtį, kai minimali alga padidėjo iki 380 eurų, man įvedė 379, 94 euro. Tai buvo buhalterinė klaida“, – pasakojo ji DELFI.

Paklausta, ar negalėjo susitarti su įmone, kad papildomai sumokėtų likusius tris centus, darbuotoja aiškino, kad tai padaryti neįmanoma, mat apskaityta suma yra už praėjusį laikotarpį.

Nuėjusi aiškintis į vietinį „Sodros“ skyrių moteris nieko paguodžiančio neišgirdo. Jos teigimu, viena darbuotoja tik pašnibždėjo, kad tai „gera medžiaga žurnalistams“.

„Iki pensijos man laiko dar yra likę, bet tam tikrą laiką dirbau namudininke, todėl stažo pensijai gauti trūksta. Teks dirbti ilgiau. Dėl tokios situacijos man buvo ir pikta, ir juokinga – ankstesniais laikais centus siekiančios sumos būdavo apvalinamos, o dabar…“, – stebėjosi ji.

„Sodros“ Komunikacijos skyrius pateikė tokį atsakymą:

Labai dėkojame už šį pavyzdį. Jis rodo, kad dirbti ir tobulinti „Vyšninio voko“ atrankos sistemą tikrai dar reikia – kitais metais tai būtinai išspręsime. Pripažįstame ir atsiprašome už nesusipratimą: tokių laiškų, kur skirtumas yra ypač mažas, žmonės gauti neturėjo. Tačiau žmogus taip pat gavo labai svarbią informaciją apie visą savo sukauptą stažą bei apie tai, kaip jis skaičiuojamas.

Laiške, siekiant informaciją pateikti paprastai ir aiškiai, sukauptas stažas yra suapvalintas, ir dėl trijų centų žmogus neprarado viso mėnesio. Tikslų stažą visada galima sužinoti prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojams. Iš kitos pusės, skubame nuraminti: šis skirtumais žmogaus pensijos dydžiui praktiškai neturės įtakos, jei bus sukauptas reikiamas stažas.

Galima ir dar viena išeitis: jei nepriemoka yra atsiradusi dėl klaidos, yra numatyta galimybė darbdaviui pateikti patikslintą SAM pranešimą apie žmogaus draudžiamąsias pajamas „Sodrai“ ir stažas pensijai bus perskaičiuotas.

Norime dar kartą priminti, kad „Sodra“ iniciatyva „Vyšninis vokas“ siekia priminti žmonėms, kaip skaičiuojamas stažas pensijai. Jau daugiau nei 20 metų galioja įstatyme įtvirtinta nuostata, kad stažas skaičiuojamas ne pagal pradirbtą laiką (ar „etatą“), o pagal gautas pajamas ir nuo jų sumokėtas valstybinio socialinio draudimo įmokas. Tačiau didelė dalis visuomenės stažą vis dar skaičiuoja neteisingai, todėl dažnai neįvertina, kiek jo yra sukaupę. Spręsdami šią situaciją ir ateityje kartosime iniciatyvą „Vyšninis vokas“, informuosime žmones apie socialinio draudimo sistemą bei skatinsime ja domėtis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA