Karo muziejaus sodelyje perskaityta 20 tūkstančių tremtinių pavardžių | Kas vyksta Kaune

Karo muziejaus sodelyje perskaityta 20 tūkstančių tremtinių pavardžių

Asociatyvi/Karo muziejaus nuotr.

Lietuvai minint svarbias istorines Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienas, kauniečiai jas šįmet paminėjo neįprastai. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, prie Amžinosios ugnies, birželio 14 d. pradėta skaityti 20 tūkst. vardų, pavardžių žmonių, kurie 1941 m. birželio 14 d. pradėti tremti iš tėvynės. Skaitymai vyko parą laiko.

Tai antrus metu projekto „Misija Sibiras” organizuota atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok”. Šiemet istorijos tiltais ji suvienijo Lietuvą tam, kad visi kartu ištartų tremtinių bei politinių kalinių vardus. Vilnius, Kaunas ir Klaipėda susijungė tam, kad visi kartu perskaitytų 60 tūkst. ištremtų ir kalintų žmonių vardų ir likimų – po 20 tūkst. kiekviename mieste. Beje, panašus skaičius žmonių gyvena Šančių rajone. Akcijos metu paminėti ne tik vardai ir pavardės, bet ir jų likimai.

Pavardes skaitė „Misija Sibiras“ dalyviai, skautai, šauliai, kariai, kitų jaunimo organizacijų atstovai, prisijungti galėjo kiekvienas norintis Lietuvos pilietis.

Skaitymai Kaune simboliškai vyko prie Amžinosios ugnies, kuri kasdien dega tam, kad atmintume žuvusiuosius už Lietuvos laisvę. Akcija norėta pasakyti, kad kiekvienas likimas yra svarbus ir nepamirštas.

1941 metų birželio 14-ąją iš Lietuvos buvo išvežta daugiau kaip 30 tūkst. žmonių.

Birželio 15-ąją – Okupacijų ir genocido dieną atminti kviečia Kauno IX forto muziejus, jis šiandien pradeda vakarinių vasaros renginių-kino seansų po atviru dangumi ciklą. 21 val. vyks nemokama teminė ekskursija „Okupuota Lietuva 1940-1990 m.”. 21:30 val. vyks susitikimas su ekspedicijos „Misija Sibiras 2016″ dalyviu Simonu Jazavita. 22 val. vyks kino seansas po atviru dangumi -dokumentinis filmas „2 savaitės, trukusios 1 poliarinę dieną“. Informaciją apie renginį rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA