Naujas skandalas: KTU rektorius skundžiamas dėl plagiato (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Naujas skandalas: KTU rektorius skundžiamas dėl plagiato (papildyta)

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Mokslininkų grupė, atstovaujanti skirtingas šalies mokslo institucijas ir tyrimų kryptis, parengė oficialų kreipimąsi į Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybą dėl įžūlaus plagiato ir akademinės etikos pažeidimo.

2005 m. Kauno technologijos universitete (KTU) apginta socialinių mokslų (ekonomikos) disertacija: Šarapovas, T. „Elektroninės komercijos modeliai verslo efektyvumui didinti“. Disertacijos mokslinis vadovas prof. P. Baršauskas (anuomet vienas iš privataus universiteto ISM vadovų).

Netrukus, 2006 m., buvo išleista jau trijų bendraautorių mokslinė monografija identišku apgintai disertacijai pavadinimu: „Elektroninės komercijos modeliai verslo efektyvumui didinti“ (ISBN 9955-9874-0-5). Monografiją su ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto grifu atspausdino KTU leidyklos „Technologija“ spaustuvė.

Monografijos įvade ir visame 163 psl. tekste niekur nėra nuorodos į tai, kad veikalas publikuojamas jau apgintos disertacijos pagrindu, kad medžiaga kartotinė. Literatūros sąraše nuorodos į 2005 m. apgintą disertaciją nėra.

Apgintos disertacijos ir po metų išleistos to paties pavadinimo monografijos tekstai identiški: visiškai sutampa ne tik struktūra, bet ir visas tekstas. Padaryti tik minimalūs redakciniai pakeitimai, pvz., frazė „disertacijos autoriaus nuomone…“ monografijoje pavirsta fraze „monografijos autorių nuomone…“ ir pan.

Programinė įranga, priklausomai nuo jos tipo, fiksuoja lyginamuose tekstuose apie 80 proc. sutapimų. Monografijos pirmuoju autoriumi užrašytas dabartinis KTU rektorius prof. P. Baršauskas. Antruoju autoriumi užrašytas A. Cvilikas, kuris, turimais duomenimis, yra Europos centrinio banko (ECB) darbuotojas.

Plagiatoriai neapsiribojo Lietuvos teritorija. Identiška monografija buvo išleista Vokietijoje: Šarapovas, T., Baršauskas, P., Cvilikas, A. (2010). E-Commerce Models to Increase Business Effectiveness. ISBN 978-3-8383-3462-2. Saarbrucken: Lambert Academic Publishing AG & Co. KG, 164 p.

Mokslininkų kreipimesi LR Akademinės etikos ir procedūrų Kontrolieriaus prašoma ištirti ir įvertinti akademinės etikos pažeidimo faktą.

Darbo dienos pabaigoje portalui „Kas vyksta Kaune“ KTU viešųjų ryšių skyrius atsiuntė komentarą susidariusios situacijos tema – pateikiame papildymą.

Pasak KTU Korporatyvinių ryšių direktorės Ornelos Ramašauskaitės, ši paskleista informacija yra eilinis, jau kelerius metus vykstantis kelių asmenų grupės bandymas diskredituoti universiteto vardą.

„Disertacijos pagrindu rengiamos monografijos – įprasta užsienio akademinių leidyklų praktika tam, kad mokslinių tyrimų rezultatai būtų dar viešiau prieinami. Minimas darbas yra parengtas laikantis visų moksliniams leidiniams taikomų reikalavimų. Pavardės ant monografijos – tos pačios, kurias galite rasti ir disertacijoje. Paminėtina, kad užsienio leidykla pati kreipėsi su prašymu savo lėšomis išleisti kokybiškos disertacijos pagrindu rengtą monografiją“, – komentare teigė KTU atstovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA