Laisvės alėjoje – egzotiška ir kauniečius nustebinusi eisena | Kas vyksta Kaune

Laisvės alėjoje – egzotiška ir kauniečius nustebinusi eisena

R. Tenio nuotr.

Antradienį, apie 12 val. Laisvės alėjoje pasirodė egzotiškai atrodanti eisena: spalvingai apsirengę vyrai ir moterys simboliškai tempė didžiulį vežimą bei giedojo. Praeiviams buvo dalinami pačių gaminti kokoso saldainiai.

Paaiškėjo, kad tai religinės bendruomenės – vaišnavų, dar kitaip vadinamų krišnaitais šventė „Rathayatra“, lietuviškai tai skambėtų „Vežimų festivalis“. Portalas „Kas vyksta Kaune“ pakalbino eisenoje žygiavusį Kauno vaišnavų bendruomenės prezidentą Simą Grabauską, turintį religinį vardą Sankirtan Das.

Eisena prieš 12 val. pajudėjo nuo Savanorių prospekte įsikūrusios krišnaitų šventyklos ir tęsėsi Laisvės alėja iki Soboro bei atgal.

Pašnekovas eisenos reikšmę aiškino nevengdamas humoro: „Kaip tvarkytojai Laisvės alėjoje surenka šiukšles, taip čia vyksta eterio valymas. Valome Laisvės alėją, juk būna, žmonės praeina be šypsenos, nėra nuotaikos, tad paskleidžia pesimizmą kitiems, o mes tai pravalome”, – šypsodamasis kalbėjo S. Grabauskas.

Surimtėjęs jis atskleidė, kad tai sena, jau 5 tūkstančius metų minima šventė, atėjusi iš Indijos. Šią savaitę šventė Lietuvoje aplankys Vilnių, Mažeikius, Palangą, Šiaulius.

Ji minima ir užsienyje. „Niujorke susirenka tūkstančiai žmonių, sustabdomas net eismas centrinėse gatvėse, o Indijoje dalyvauja milijonai žmonių”, – teigė S. Grabauskas.

Į vežimą pasodinamos dievybės ir kiekvienas žmogus gali šį vežimą patraukti. „Vežimas ir eisena simbolizuoja, kad dievas išeina į gatvę. Tai gilus dalykas. Nors egzotiškai atrodo, tačiau praeiviai jau draugiškesni, nebijo, nusišypso, pamojuoja. Tik vienas žmogus paklausė, kodėl mano nosis pažymėta baltu ženklu, tai šventas molis“, – komentavo pašnekovas.

Eisenoje dalyvavo 150-200 žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA