Kaune atidarytas pirmas naujo tipo miško medelynas šalyje | Kas vyksta Kaune

Kaune atidarytas pirmas naujo tipo miško medelynas šalyje

Organizatorių nuotr.

Penktadienį Dubravos eksperimentinėje-mokomojoje miškų urėdijoje, Vaišvydavoje, atidarytas pirmasis šalyje naujo tipo modernus miško sodmenų medelynas, kuriame sodmenys auginami konteineriuose su uždara šaknų sistema, pranešė Aplinkos ministerija.

Šis naujas būdas, kaip sakė šios miškų urėdijos urėdas Kęstutis Šakūnas, leis beveik dvigubai greičiau išauginti sodmenis negu dabar. Įprastai jie auginami maždaug ketverius metus, o taikant naująjį metodą prireiks tik vienų ar dvejų metų. Ligi šiol medelynas kasmet realizuodavo maždaug po 1,5 mln. sodmenų, o auginant pagal naująją technologiją jau po kelių metų šis skaičius padidės iki 5-6 mln.

Nors miško sodmenys, išauginti su uždara šaknų sistema, dėl didelių investicijų pradiniame etape yra brangesni už išaugintus atvirame grunte, tačiau planuojant lėšas miško želdymo darbams ilgesniam periodui tai atsiperka. Sodmenims su uždara šaknų sistema nėra svarbus dirvos derlingumas, nes medeliai auginami dirbtiniame substrate, jiems išauginti reikia mažiau vandens. Sodmenis auginant steriliame substrate, gerokai sumažėja kenkėjų, mažiau juos puola ligos, mažiau reikia trąšų ir augalų apsaugos priemonių.

Dubravos eksperimentinė-mokomoji miškų urėdija šiame medelyne suprojektavo ir pastatė 2,4 tūkst. kub. metrų talpos šaldytuvą su rūšiavimo patalpomis, skirtą miško sodmenims laikyti, gamybinį pastatą su inovatyvia konteinerių užpildymo, sėjimo ir plovimo įranga, keturis 1300 kv. metrų ploto šiltnamius su lauko aikštelėmis ir modernia laistymo, mikroklimato reguliavimo sistema. Bendra projekto vertė – 3,6 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA