Lietuvai padovanota Vasario 16-osios akto skaitmeninė versija | Kas vyksta Kaune

Lietuvai padovanota Vasario 16-osios akto skaitmeninė versija

BNS 2017/06/09 15:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos valstybės istorijos archyvui, esančiam sostinėje, Vokietijos užsienio reikalų ministerijos diplomatinis archyvas dovanoja per pusšimtį skaitmeninių dokumentų, tarp jų ir Vasario 16-osios akto skaitmeninę versiją.

Penktadienį per rekonstruoto archyvo pastato atidarymo ceremoniją dovaną perdavęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė dedantis pastangas, kad Lietuvai galėtų būti bent laikinai eksponuoti perduotas Lietuvos Tarybos 1918 metų vasario 16 dienos nutarimo originalas, tačiau jis prašė kol kas neskubinti šio klausimo.

„Kalbamės ta tema, nenoriu skubinti įvykių. Kartojau daug kartų: nereikėtų perspausti šioje vietoje, nes turime gerbti Vokietijos įstatymus, kurie, kaip kai kam gal kelia nuostabą, yra vykdomi, nėra laužomi. Tai yra tam tikra prasme precedentas – mes tikrai kalbamės ir aš manau, kad rezultatas mūsų pokalbių bus toks, kokio mes tikimės“, – žurnalistams penktadienį sakė L.Linkevičius.

Jis pabrėžė, kad kuriantis moderniai Lietuvai Vokietija suvaidino tiesioginį vaidmenį, taip pat tvarkingai išsaugojo daug to laikotarpio dokumentų, jų dalį ir perduoda.

„Tai yra tam tikra porcija to laikotarpio, kurią atvežiau – 52 skaitmeninės bylos. Jose kaip tik yra ir mūsų modernios valstybės, mūsų aušros dokumentai, tarp kurių ir buvo rastas minėtas originalas – rankraštinis nutarimas, kuriame prašoma pripažinti Lietuvos nepriklausomybę. Tų dokumentų yra ir daugiau, tai didžiulė dovana archyvui ir Lietuvai. Šis gestas rodo, koks gražus yra mūsų bendradarbiavimas“, – sakė ministras.

L.Linkevičius pabrėžė tikintis, kad Lietuvos mokslininkai ir toliau galės naudotis Vokietijos politiniu archyvu, nes jame gali būti ir draugiau įspūdingų atradimų.

Anot vyriausiojo archyvaro Ramojaus Kraujelio, Vokietijos URM politinio archyvo atstovai, perduodami 52 skaitmeninius dokumentus, leido skelbti juos viešai, pačiame archyve, bet išreiškė valią, kad negalima jų publikuoti internete.

Plačiau visuomenei dokumentus ketinama pristatyti kitą savaitę. Su jais vėliau bus galima susipažinti ir sostinės Mindaugo gatvėje įsikūrusiame naujajame archyvų pastate, ir Lietuvos centriniame archyve, O.Milašiaus gatvėje sostinėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA