Ką ir kaip palies naujoji mokesčių pertvarka | Kas vyksta Kaune

Ką ir kaip palies naujoji mokesčių pertvarka

delfi.lt 2017/06/07 08:10
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vyriausybės pristatytoje mokesčių pertvarkoje numatytas 380 eurų neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) poveikio netenka ties 1140 eurų atlyginimų „ant popieriaus“ riba, o įvedamas NPD socialinio draudimo įmokoms – ties 480 eurų.

Tai reiškia, kad daugiau nei tiek uždirbantys gyventojai didesnių pajamų gali tikėtis tik iš vaiko pinigų, tačiau dėl naikinamo papildomo NPD už vaikus, realiai naudos gaus tik auginantys tris arba daugiau atžalų.

Didesnis NPD

Praėjusią savaitę pristatytoje mokesčių pertvarkoje numatyti keli pagal darbo sutartis dirbantiems asmenims aktualūs pokyčiai.

Pirmiausia, NPD siūloma padidinti nuo 310 iki 380 eurų ir sulyginti su minimaliuoju mėnesiniu atlyginimu (MMA). Dėl to mažiausius atlyginimus gaunantys gyventojai išvis nemokės 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

„Sodros“ NPD

Taip pat siūloma įvesti 100 eurų NPD socialinio draudimo įmokoms (darbuotojo mokamiems 6 proc. sveikatos draudimui, 3 proc. pensijų ir soc. draudimui ir oficialiai darbdavio mokamai 30,98 proc. „Sodros“ įmokai).

„Sodros“ NPD galiotų atlyginimams nuo 380 iki 480 eurų. Kaip Delfi.lt paaiškino „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius, pritaikomas NPD mažėja atitinkamai po 1 eurą.

„380 eurų algai taikomas 100 eurų dydis, 381 eurui taikomas 99, 382 taikomas 98 ir t.t., kol ties 480 eurų taikomas nulis“, – sakė jis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nurodė tokią „Sodros“ NPD taikymo formulę: 100 – (darbo užmokestis – MMA).

M. Sinkevičius sakė, kad ši priemonė kartu su MMA dydžio „Sodros“ grindimis orientuota į tai, kad net MMA neuždirbantys asmenys vis tiek per metus sukauptų būtinąjį stažą pensijai.

„Kad jie būtų socialiai apsaugoti ir gautų didesnes ligos, motinystės pašalpas“, – sakė jis.

MMA dydžio „Sodros“ grindys – ne nauja idėja. Ją kelis kartus bandyta įgyvendinti priiminėjant vadinamąjį socialinį modelį, tačiau tuomet Seime palaikymo nesulaukta.

M. Sinkevičius pripažino, kad naujasis NPD „Sodros“ įmokoms yra savotiška paskata, kuri palanki darbdaviams.

„NPD pasiūlytas kaip paskatinimas, kad pavyktų išspręsti tą problemą. Noras yra balansuojant abi priemones įgyvendinti šį pasiūlymą, kad žmonės būtų apdrausti“, – Delfi.lt sakė „Sodros“ direktorius.

Palyginimui, MMA uždirbantis darbuotojas iš „Sodros“ NPD gaus 9 eurų, o darbdavys 30,98 euro naudą.

Vaiko pinigai

Vyriausybė nori atsisakyti papildomo NPD už vaikus. Šiuo metu jis sudaro 200 eurų už kiekvieną auginimą vaiką arba po 100 eurų kiekvienam iš tėvų ir yra taikomas nepriklausomai nuo atlyginimo dydžio.

Vietoje to siūloma įvesti išmokas vaikams, kurios būtų mokamos nevertinant šeimos pajamų. Už pirmą ir antrą vaiką – po 30 eurų per mėnesį, o už trečią ir visus kitus – po 75 eurų per mėnesį.

Poveikis praktikoje

Finansų ministerija teigia, kad dėl šių pakeitimų vaikų neturinčio ir MMA uždirbančio asmens pajamos „į rankas“ padidės iki 20 eurų. Iš ko susideda ši suma?

Pirmiausia, dėl didesnio NPD sumokama mažiau GPM. Iš to gaunama 10,5 euro nauda.

Dėl „Sodros“ NPD 380 eurų „ant popieriaus“ gaunantis darbuotojas sumoka mažesnius pensijų ir soc. draudimo bei sveikatos draudimo mokesčius. Iš to gaunama atitinkamai 3 ir 6 eurų nauda.

Taigi bendrai „į rankas“ MMA uždirbantis darbuotojas gaus 19,5 euro daugiau arba 354,8 euro vietoje 335,3 euro.
Bendrai „į rankas“ MMA uždirbantis darbuotojas gaus 19,5 euro daugiau arba 354,8 euro vietoje 335,3 euro.

Pajamoms didėjant, naujų pasiūlymų poveikis mažėja. Pavyzdžiui, ties 480 eurų riba baigia veikti naujasis „Sodros“ NPD.

Paskutinį 2016 metų ketvirtį vidutinis darbo užmokestis (VDU) „ant popieriaus“ Lietuvoje sudarė 812,8 euro. Šiam dydžiui dar galimą pritaikyti įprastąjį NPD, kuris bus apskaičiuojamas pagal tokią formulę: 380 – 0,5 * (darbo užmokestis – MMA).

Išeina, kad VDU uždirbantis asmuo mokės 97,38 euro GPM, o tai yra 10,5 euro mažiau nei dabar.

Pagal formulę, NPD nustoja veikęs ties 1140 eurų riba.

Vaikų nauda

Šiuo metu galiojančio 100 eurų papildomo NPD MMA uždirbantys asmenys pilnai neišnaudoja. Kadangi jiems ir taip taikomas 310 eurų NPD, papildomas suteikia tik 70 eurų mažesnę mokestinę bazę.

Taigi nesvarbu kiek vaikų turi MMA uždirbantis asmuo, jam iš jų yra tik 10,5 euro nauda, kuri gaunama sumokant mažesnį GPM.

Todėl iš siūlomų vaiko pinigų mažiausias algas uždirbantiems žmonėms naudos bus daugiausiai.

Jų pajamos augs atitinkamai 4,5 euro su vienu vaiku, 19,5 euro su dviem vaikais, 57 eurais su trimis vaikais (skaičiuojant vaiko pinigus padalinus dviem tėvams perpus).

VDU uždirbantiems žmonėms dėl vaiko pinigų niekas nesikeičia. Dabar dėl taikomo papildomo NPD kiekvienas iš tėvų už kiekvieną vaiką kas mėnesį gauna 15 eurų naudą. Tai pakeitus bendra 30 eurų mėnesine išmoka, išeina tas pats.

Dabar dėl taikomo papildomo NPD kiekvienas iš tėvų už kiekvieną vaiką kas mėnesį gauna 15 eurų naudą. Tai pakeitus bendra 30 eurų mėnesine išmoka, išeina tas pats.

Išimtis – tris ir daugiau vaikų turinčios šeimos. Pavyzdžiui, dabar tris vaikus auginanti dviejų asmenų šeima dėl papildomo NPD kas mėnesį gauna 90 eurų naudą (sumoka mažiau GPM).

Panaikinus papildomą GPM ir jį pakeitus vaiko pinigais jie už pirmą ir antrą vaikus gaus 60 eurų, o už trečią – 75 eurus. Sumoje išeina 135 eurai, o tai, lyginant su dabartine padėtimi, yra 45 eurų nauda.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA