Kiekviena jų tarnybos diena gali tapti nerašyto filmo scenarijumi | Kas vyksta Kaune

Kiekviena jų tarnybos diena gali tapti nerašyto filmo scenarijumi

Policijos nuotr.

Jie pasirinko tarnybą, į kurią išeidami nežino, ar sugrįš sveiki, ar pamatys juos laukiančių artimųjų akis ir šiltas šypsenas. 

Galbūt išėję dirbti jie sulauks tik gyventojų priekaištų, keiksmų ir užgauliojimų. Nors taip būna gana dažnai, tačiau, nepaisant to, policijos pareigūnai visada pasiruošę ir dirba vardan gyventojų ir jų saugumo.

Birželio 5-ąją, Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas apdovanojo Kauno apskr. VPK pareigūnus, kurie tarnyboje nė minutę nesudvejojo, žaibiškai priėmė teisingus sprendimus ir padarė viską dėl kitų saugumo.

Filmo verta operacija

Kauno apskr. VPK Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-iame skyriuje š. m. gegužės 19 d. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl grasinimo nužudyti ir dėl vagystės. Tą patį vakarą, atlikus nukentėjusiojo apklausą, esant būtinumui, buvo priimtas sprendimas atlikti kratą ir sulaikyti įtariamąjį, pas kurį, turimais duomenimis, galėjo būti nelegalus šaunamasis ginklas. Sulaikyti ieškomo vyro vyko Kauno apskr. VPK Patrulių rinktinės II kuopos Mobilaus būrio pareigūnai, vyriausieji patruliai: Marius Sviderskas, Daivaras Nemūra ir Darius Kirstukas bei Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-ojo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Jaldis Hiijame ir vyresnysis tyrėjas Matas Praškevičius.

Atvykus prie įtariamojo namų, patekti į juos galimybės nebuvo, kadangi vyras buvo užsibarikadavęs namuose, pareigūnų neįsileido, galimai namuose laikė šaunamąjį ginklą bei turėjo du agresyvius vokiečių aviganių veislės šunis.

Pareigūnai sugebėjo priimti savarankiškus ir teisingus sprendimus itin sudėtingoje situacijoje. Jų sumanumo, profesionalumo, drąsos ir puikios taktikos dėka į namus patekta buvo neeilinėmis aplinkybėmis. Nenukentėjo nei pareigūnai, nei namuose buvę pašaliniai asmenys, nei įtariamojo gyvūnai.

Sėkmingai buvo atlikta neatidėliotina krata, išimti įstatymu draudžiami daiktai ir sulaikytas įtariamasis.

„Ideali operacija. Viskas, rodos, buvo kaip filme. Stengėmės visais įmanomais būdais patekti į vidų, neutralizuoti du vilkinius šunis, sulaikyti asmenį ir atlikti kratą“, – pasakoja Kauno apskr. VPK Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-ojo skyriaus viršininkė Audronė Gecevičienė. „Ko tik neteko daryti. Laipioti aukštomis palangėmis, vesti derybas su nenorinčiais įsileisti, patekus į vidų užbarikaduoti duris, kad agresyvūs šunys nepatektų į patalpą, kurioje jau buvome. Ir šaldytuve dešros šunims ieškojome, ir dujas panaudojome, kol galiausiai vieną iš augintinių pririšome prie šalia namo esančio ūkinio pastato, o kitą įviliojome į šeimininko automobilį. Pasirodo pastarajam keliauti labai patinka“, – šypsosi A. Gecevičienė. „Svarbiausia, kad nei pastate buvę asmenys, nei pareigūnai, nei turtas, nei keturkojai augintiniai nenukentėjo“, – akcentuoja ji.

Kuomet kito gyvybė svarbiau

Gegužės 18 d. apie 1.00 val. Kauno r., Karmėlavoje, gyvenamajame name, moteris šaukiasi pagalbos ir teigia, kad ją pašovė. Policijos pareigūnams atvykus į įvykio vietą, namo antras aukštas degė atvira liepsna, girdėjosi pagalbos šauksmas. Išsiaiškinę papildomas aplinkybes, panaudoję turimas priemones (policijos pareigūnai priėmė žaibišką sprendimą daužti langą – panaudojęs kirvuką ir laužtuvą jie pateko į vidų) atliko gelbėjimo operaciją, kurios metu iš degančio namo pareigūnai išgelbėjo ginklu sužalotos ir beviltiškoje padėtyje buvusios merginos gyvybę. Laukdami, kol atvažiuos greitoji, suteikė jai skubią pirmąją pagalbą.

„Niekis. Ne pirmas kartas. Nuolat skubame į pagalbą ir visai negalvojame, kas su mumis bus. Dažnai grįžtame ir su subraižytu veidu, ir su sužalotomis rankomis. Tokia mūsų darbo kasdienybė“, – kuklinasi vienas iš operacijoje dirbusių pareigūnų.

Pavyzdys visiems

„Greičiausiai jums atrodo, kad aš padariau tą, ką būtų padaręs kiekvienas, ką turi padaryti kiekvienas. Ne kiekvienam tokia situacija atsitinka, ne kiekvienas turi galimybę būti tokiame įvykyje. Galų gale, ne kiekvienas turi ryžto ir drąsos imti ir daryti pats. Rizikavote savo gyvybe. Galėjo kažkas nepavykti, galėjote būti apkaltinti, kad negerai kažką darėte. Kaip matome šiandien – savo veiksmais padėjote. O tam reikėjo drąsos, tam reikėjo žinių, tam reikėjo ir patirties. Džiaugiuosi už jus“, – įteikdamas vardines dovanas dirbusiems Kauno rajone, sveikino Lietuvos policijos generalinis komisaras.

Šiltų žodžių bei nuoširdžių ačiū negailėjo ir Kauno apskr. VPK viršininkas, apdovanojęs pareigūnus, puikiai dirbusius Jonavos rajone. „Drąsūs ir išskirtiniai poelgiai. Taip šiandien galime sakyti apie jus ir apie tai, ką padarėte. Nedvejojote bei priėmėte teisingus sprendimus. Didžiuojamės jūsų darbais, jūsų patirtimi ir tikime, kad esate pavyzdys ir kitiems“, – sveikino D. Žukauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA