Laikmečio rykštė: nerimas. Kaip jį pastebėti ir atsikratyti? | Kas vyksta Kaune

Laikmečio rykštė: nerimas. Kaip jį pastebėti ir atsikratyti?

R. Tenio nuotr.

Psichologijos specialistas bei priklausomybių ekspertas kaunietis Tomas Levulis atsako į portalo „Kas vyksta Kaune” inicijuotą temą apie nerimą: kada ir kodėl pajuntame nerimą, kaip gyventi, kad jis netrukdytų būti laimingu ir savo gyvenimu patenkintu žmogumi. Apie tai – specialisto pasakojimas vaizdo įraše.

„Šios dienos tema – nerimas. Yra trys baimės lygiai: baimė, silpna baimė, kitaip tariant, nerimas ir labai stipri baimė – panika. Žmogus savo mintimis, savo dėmesiu nukeliauja į įsivaizduojamą ateitį ir susikuria jos neigiamą vaizdinį. Pavyzdžiui, baimė neturėti pinigų – skurdo baimė. Žmogus nukeliauja į ateitį ir galvoja, kad neturės pinigų, pragyvenimo šaltinio, kad jiems kažkas nutiks neigiamo. Taip žmogus pradeda nuodyti savo dabartį – savo gyvenimą. Mes gi suprantame, kad viskas vyksta čia ir dabar, nėra jokios ateities – tai mes patys susikuriame vaizdinius, kurie trukdo jaustis laimingu.

Kodėl žmonės ateitį įsivaizduoja neigiamai? Tai gali lemti įvairios neigiamos patirtys: vaikystės išgyvenimai, matyti negatyvūs tėvų, draugų gyvenimo pavyzdžiai, taip pat žiniasklaida labai stipriai eskaluoja ir kuria neigiamą ateities vaizdą – tai kelia žmonėms labai daug baimių, nesaugumo jausmą.

Žmonės negeba gyventi dabartyje – racionaliai ir išmintingai, o fantazuoja negatyviai apie savo ateitį. Dažniausios temos, dėl ko mano konsultuojamiems žmonėms kyla nerimas – tai skurdo baimė, tėvų pergyvenimai dėl savo vaikų, jų ateities, moterys bijo būti paliktos sutuoktinių, vyrai – mylimųjų ir daugybė kitų atvejų, kuomet žmonės patiria nerimą, baimę, kuri gali peraugti net į panikos atakas.

Taigi, nerimas kyla dėl klaidingo žmogaus gebėjimo valdyti savo dėmesį. Jei išmoksime sutelkti savo dėmesį į tai, ką darome čia ir dabar, nerimui nebus vietos, nes jam reikia ateities, o dabartyje ateities nėra. Tiesą sakant, ateities išvis nėra – tai tik mūsų fantazija. Realybėje visuomet yra tik dabartis.

Manęs dažnai klausia, kaip nusiraminti, kad, pavyzdžiui, turėtum drąsos, kad turėsi pakankamai pinigų. Mano patarimas paprastas, analizuokite, kiek jų turite dabar, šiuo momentu, bet juk pragyvenu, turiu maisto, drabužių, stogą virš galvos. Na, gal pinigų ir mažoka, kažko trūksta, tada reikia galvoti, ką konkrečiai galėčiau padaryti, kad jų turėčiau daugiau.

Dar žmonės klaidingai elgiasi, manydami, kad nerimo jiems padės atsikratyti cheminiai vaistai – jie tik slopins nerimą, bet jo nepanaikins. Nerimo sukeltą įtampą žmonės bando silpninti alkoholiu, rūkymu, marihuana ir t.t. Visa tai tik dar labiau sekina žmogaus psichiką ir veda žmogų į aklavietę.

Linkiu racionalaus optimizmo, būkit aktyvūs – jei turite problemą, ieškokite jos sprendimų būdų ir išmintingai gyvenkite čia ir dabar“.

Kviečiame skaitytojus užduoti savo klausimą T. Levuliui, parašykite mums, kas jus jaudina ir, kokios norėtumėte pagalbos ar naudingo patarimo el. p. Brigita@kasvyksta.lt Specialisto atsakymai portale bus publikuojami antradieniais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA