Aukšto rango ugniagesiai išnaudojo pavaldinius: vertė dirbti jiems nepriklausančius darbus | Kas vyksta Kaune

Aukšto rango ugniagesiai išnaudojo pavaldinius: vertė dirbti jiems nepriklausančius darbus

BNS 2017/06/06 10:38
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) antradienį paskelbė nustačiusi, jog buvusi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovybė ne mažiau kaip aštuonerius metus išnaudojo savo pavaldinius nemokamiems darbams atlikti.

Anot anoniminį skundą ištyrusios ministerijos, ugniagesiai neatlygintinai keitė vadovų ir administracijos automobilių padangas, atlikdavo smulkius remonto darbus, o tarnybinės patalpos buvo naudojamos kaip nuosavi garažai – čia laikytos padangos su ant stelažų užrašytomis pavardėmis.

„Statutinės tarnybos išskirtinės tuo, kad čia vyrauja griežta subordinacija – tai reiškia, kad visi vadų nurodymai turi būti vykdomi per daug neklausinėjant. Tai ilgą laiką sudarė sąlygas išnaudoti darbuotojus, jog šie atliktų įvairius darbus”, – pranešime sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Dėl buvusio PAGD direktoriaus pavaduotojo Vygando Kurkulio ir Specialiosios priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (SPGV) viršininko Aloyzo Baradinsko ministras ketina kreiptis į teisėsaugą dėl galimo piktnaudžiavimo.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos paprašyta išaiškinti, ar įstatymus pažeidė A.Baradinsko pavaduotojas Valdas Visockas, vykdęs viršininkų nurodymus ir įsakinėjęs ugniagesiams atlikti jiems nepriklausančius darbus.

Taip pat nustatyta, kad SPGV valstybės rezervo sandėlio apsaugoje dirbo A.Baradinsko sūnus, nors su juo nebuvo sudaryta jokia darbo sutartis. Informacija apie sandėlyje saugomas vertybes yra su slaptumo žyma „riboto naudojimo“. Formaliai sargu buvo įdarbintas kitas asmuo.

,,Matome, kad ugniagesių sistemoje yra daug užsistovėjusio vandens. Pajutę, kad gali atviriau kalbėti, jie ėmė dėstyti problemas viena po kitos. Vien dabar jau sprendžiama ar pradėti dar keletą tarnybinių patikrinimų. Vienas jau pradėtas dėl to, kad ugniagesiai galimai buvo versti valyti įstaigos langus”, – teigė vidaus reikalų ministras.

Ministerija teigia negalinti paskirti tarnybinių nuobaudų A.Baradinskui ir V.Kurkuliui, nes jie vidaus reikalų sistemoje jau nebedirba. Ministro atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius BNS sakė, jog dėl tarnybinės nuobaudos V.Visockui bus sprendžiama po etikos sargų išvados.

VRM paskelbė, kad nuo antradienio pradeda veikti pasitikėjimo telefonas +370 5 271 8788 ir elektroninis paštas pranesk@vrm.lt.

,,Asmeniškai garantuoju visų pranešėjų anonimiškumą. Raginu netylėti: jei niekas nekalbės atvirai, negalėsime daug ko iš esmės pakeisti”, – sakė E.Misiūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA