„Kauno energija“ rekonstrukcijos darbus mieste planuoja baigti iki rudens | Kas vyksta Kaune

„Kauno energija“ rekonstrukcijos darbus mieste planuoja baigti iki rudens

R. Tenio nuotr.

Iki rugsėjo 1-osios AB „Kauno energija“ planuoja pabaigti rekonstruoti visus 8 šiuo metu mieste vykdomus centralizuoto šilumos tiekimo magistralinių tinklų modernizavimo projektus. 

O kitaip tariant, aštuoniose miesto vietose dabar senus vamzdynus keičia darbininkai iš Kauno, Vilniaus ir Panevėžio, tikimasi, kad naujai pakloti vamzdžiai tarnaus pusšimtį metų, tad dėl laikinų nepatogumų gyventojai raginami nenusiminti.

Apie vykdomus darbus pasakoja AB „Kauno energija“ Gamybos departamento direktorius Vaidas Šleivys.

Rekonstruoja seniausius vamzdynus

Jis atskleidė, kad projektai dalinai finansuojami iš ES struktūrinių fondų ir įmonei atsieis apie 8-10 mln. eurų. 8 magistraliniai vamzdynai rekonstruojami šiose miesto vietose: Šiaurės pr. K. Baršausko g., Prancūzų g., P. Lukšio g., teritorijos prie „Akropolio“ prekybos centro bei Autobusų stoties.

„Keičiame senus, daugiau kaip 30 metų, avaringumu pasižymėjusius vamzdynus. Dalis jų rekonstruojama pirmą kartą nuo veikimo pradžios, tarkim, Šiaurės prospekte esantis įrengtas 1979 m. Naujai mieste bus ištiesta 7-8 km vamzdynų. Jie sumažins nuostolius, aplinkos taršą, bus saugesni, patikimesni, šiose atkarpose bus žymiai mažiau tikėtinos avarijos, o ir šilumos tiekimą nutraukti čia artimiausius dešimtmečius nebus dingsties”, – aiškino V. Šleivys.

Kodėl ir kuriam laikui sustabdomas šilumos tiekimas

Pašnekovas teigė suprantantis gyventojų pasipiktinimą, kuomet sustabdomas šilumos tiekimas, tačiau teigė, kad kitos išeities nėra – karšto vandens tiekimas nutraukiamas, nes tuo metu likviduojamos avarijos, keičiami vamzdynai, atliekami kiti remonto darbai.

„Kartais įtrūkimo vietą nustatome per pusdienį, o būna, kad užtrunkame ilgiau, mat avarija nutinka sunkiai aptinkamoje vietoje, tarkim po daugiabučiais“, – sakė V. Šleivys.

Jis pridūrė, kad laiko sugaištama ir dėl kitų miesto tvarkymo projektų, kurių šiuo metu daugybė: tvarkomi keliai, parkai ir kt., būna, kad kelioms įmonėms prisireikia tos pačios atkarpos, tuomet tenka laukti, kol kolegos tvarkytojai atliks savo darbus.

V. Šleivys pažymėjo, kad vasarą atliekami kelių tipų darbai: pirmiausiai hidrauliniai bandymai, jie vykdomi kelias dienas, vartotojai apie tai informuojami iš anksto. Tuomet sukeliamas slėgis vamzdyne ir tikrinamas jų tvirtumas.

„Vasarą ruošiamės žiemai, kad šaltuoju metu nebūtų didelių įtrūkimų, avarijų. Dažniausiai tokių bandymų metu silpnos vietos neatlaiko ir plyšta. Jas iškart tvarkome. Tai gali užtrukti kelias dienas, o didžiausių avarijų likvidavimo darbai gali užsitęsti iki dviejų savaičių, tačiau visad stengiamės kuo greičiau”, – pasakojo specialistas.

Darbus baigs per vasarą

Planuojama, kad visi šiuo metu įmonės vykdomi vamzdynų keitimo projektų darbai bus baigti iki vasaros pabaigos. Tiesa, jie turėjo būti pradėti anksčiau, tačiau mėnesį vėlavo, nes dvi savaites užsitęsė šildymo sezonas.

„Be to, Kaune vyksta daugybė projektų, visi turime derinti darbus. Mūsų darbai pačiame įkarštyje, atlikta jau apie 40 proc. Dirba didelės pajėgos, net 7 kompanijos iš Vilniaus, Panevėžio, Kauno. Objekte darbuojasi apie 30 žmonių. Tikslas – iki rugsėjo 1-osios pabaigti. Jei reikės dirbsime ir naktimis”, – kalbėjo V. Šleivys.

Iki rudens turėtų pagražėti ir šalimais esantys šaligatviai, nes tvarkant vamzdžius, kartu sutvarkoma ir kelių infrastruktūra, takai.

„Norime patikinti, kad rekonstrukcijos darbai atliekami už įmonės ir ES lėšas, vartotojams kaina už paslaugas nepasikeis. Be to, Kaune šildymo kaina viena žemiausių šalyje”, – teigė V. Šleivys.

Planuojama, kad naujieji pakeisti vamzdynai gyventojų reikmėms tarnaus 50 metų, tą rodo užsienio praktika.

Šiuo metu mieste paklota 800 km vamzdynų trasų.

Šilumos tinklai

eszenklas

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA