Ateities profesijų vasaros stovyklos vaikams pradeda naują sezoną | Kas vyksta Kaune

Ateities profesijų vasaros stovyklos vaikams pradeda naują sezoną

Organizatori7 nuotr.

Išmaniosioms technologijoms skverbiantis į visas žmogaus gyvenimo sritis, techninė kūryba tampa vienu svarbiausių ir aktualiausių įgūdžių ir būdų ne tik išreikšti save, išmokti naujų dalykų, bet ir smagiai praleisti laiką. Mokantis konstruoti ir kurti konstrukcijas nuo ankstyvo amžiaus, galima ne tik lavinti mąstymo, bendravimo, ar komandinio darbo įgūdžius, bet ir smagiai praleisti laiką žaidžiant. Visą vasarą Robotikos akademija įvairaus amžiaus vaikus ir paauglius kviečia susitikti vasaros stovyklose net 17-oje Lietuvos miestų.

[galerija kiek=”8″]

Lengviausiai prienama ir pagrindinė techninės kūrybos priemonė – LEGO Education rinkiniai, skirti ne tik žaidimams, bet ir mokymuisi. Nuo paprasčiausių LEGO kaladėlių ir dantračių, spalvingų WeDo rinkinių, iki galingų LEGO Mindstorm robotų, kurie vaikų rankose tampa besisukančiomis gėlėmis, saulės kolektoriais, sirenomis, musgaudžiais, karuselėmis ir kt. Robotikos akademija padeda vaikams atrasti savo techninės kūrybos potencialą, kai vaikas žvelgdamas į detalių dėžę ima mąstyti apie mokytojo pateiktą užduotį ir kuria jai sprendimą.

Kalbiname Kristijoną Vasiliauską, Robotikos akademijos bendraįkūrėją ir stovyklų programų vadovą.

KristijonasVasiliauskas201704

Kodėl buvo nuspręsta keisti stovyklų koncepciją?

Ketvirtus metus rengiame vaikams dienos stovyklas ir pastebėjome, jog kartais, kad ir kokia ypatinga būtų stovyklos tema, vaikai trečią ar ketvirtą dieną ima nuobodžiauti. Jie taip pripratę prie nuolatinių naujovių, kad sugeba greičiau įsigilinti į pateiktą temą. Kad taip nenutiktų, šiais metais nusprendėme iš pagrindų keisti stovyklos koncepciją. Dabar vaikai patys galės pasirinkti juos dominančius dalykus ir visą savaitę, kiekvieną dieną mokysis skirtingomis temomis. Paruošėme mokymo programą su 30 įdomių temų: „CSI. Tiriame nusikaltimą“, „Keliautojai laiku“, „Minecraft“, „Piratų dienos“ ir daugelį kitų. Visos temos skirtos tam, kad vaikai ir jaunuoliai pažadintų nuotykių ieškotoją savyje. Dienos užduotys taip pat yra 5 rūšių. Siekiame, kad vaikai lavintųsi visapusiškai, todėl dėmesį kreipiame į stipriai išreikštą STEAM veiklų (mokslas, technologijos, inžinerija, kūryba, matematika) integravimą. Tikime, kad ši stovyklos koncepcija patiks ir vaikams, ir jų tėveliams. Juk tėvams svarbiausia, kad vaikas stovykloje įgytų naujų žinių, įgūdžių, susirastų draugų, o vaikams svarbiausia – linksmybės.

Kristijonai, kuriuo vasaros metu ir kuriuose miestuose bus rengiamos Robotikos stovyklos?

Stovyklos vyks visą vasarą, tik keli miestai turės trumpesnes pamainas. Kaip ir praėjusiais metai stovyklos vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Birštone, Druskininkuose. Prie šių miestų taip pat prisijungia Palanga, Plungė, Telšiai, Mažeikiai, Pasvalys, Rokiškis, Molėtai, Kėdainiai, Ukmergė, Lazdijai.

Papasakokite apie mokytojus. Kas dirbs su vaikais?

Mūsų mokytojų parengimo sistema suteikia galimybę paruošti labiausiai motyvuotus ir įkvepiančius stovyklų vadovus. Jie puikiai išmano technologijas, linksmi, nuoširdūs. Pas mus dirba tik tie mokytojai, kurie įrodė, kad moka ir gali dirbti su vaikais. Jie yra išklausę pedagogikos bei pirmos pagalbos kursus.

Kokio amžiaus vaikai gali ateiti į techninės kūrybos stovyklas?

Daugumoje miestų turime pagrindines grupes 6-7 metų bei 8-12 metų vaikams. Kai kurie miestai kvies stovyklauti ir 4-5 metų bei 12+ metų vaikus. Visos grupės dirba atskirai viena nuo kitos, taip užtikriname, kad užduotys būtų pagal vaiko amžiaus grupę ir įgūdžius. Jei pasitaikys labai gudrių vaikų – jie sulauks papildančių, sunkesnių užduočių. Visos dienos užduotys yra 3 lygių. Jei vaikas niekada nebandė robotikos – gaus pirmo lygio užuotėles, o per savaitę jos sudėtingės. O jei vaikas labai sumanus – iš karto pradės spręsti nuo 2 lygio. Siekiame, kad savaitė pabaigoje visi vaikai jau atliktų 3 lygio užduotėles.

Kokia stovyklos programa ir dienotvarkė?

Diena prasidės vaikų susipažinimu, apšilimo žaidimais. Vėliau imsimės mažosios LEGO užduoties, kuri skirta atskleisti kūrybiškąją pusę, tiesiog atsipalaiduoti ir pakonstruoti. Tuomet vaikai susipažins su didžiąja dienos misija ir ims ją vydyti: kurs konstrukciją, programuos. Po jos laukia mankšta, lauko pramogos, jei leis oras. Po pietų vaikai atlikinės eksperimentus, spręs smagius matematikos uždavinius, toliau gilinsis į dienos misiją. Turėsime žaidimų, užkandžių pertraukėles, tad diena bus turininga ir smagi.

Kaip bus pasirūpinta vaikų maitinimu?

Šiais metais itin daug dėmesio skiriame kokybiškam vaikų maitinimui. Kreipėmės į Lietuvos dietologų asociacijos vice prezidentę Jūratę Dobrovolskienę, kad ji pateiktų rekomendacinį vaikų meniu, tad turėsime sąlygas užtikrinti tinkamą mitybą visoms amžiaus grupėms. Pagal vaikų amžiaus grupės poreikius sudarytas valgiaraštis užtikrins, kad gerai veiktų ne tik kūnas, bet ir protas. Vaikai kiekvieną dieną sulauks visaverčių, skanių, kokybiškų, maistingų, sveikų patiekalų bei užkandžių. Atsigerti visad turėsime vandens.

Ar techninė kūryba tinka tik berniukams?

National Science Foundation (NSF) atliktas tyrimas rodo, kad net 66% 1-4 klasių mergaičių mano, jog yra gabios matematikos srityje. Tačiau, kai jų amžius pasiekia 14-18 metus – šis skaičius krenta iki 18%. Visi vaikai yra skirtingi, tačiau viena iš priežasčių, kodėl taip nutinka yra ta, kad socialinė aplinka neskatina mergaičių gilintis į technologines sritis, tokias kaip fizika, chemija, matematika. Siekiant paskatinti mergaites domėtis šiais dalykais, svarbu nuo mažų dienų rodyti joms pavyzdį, kad nėra moteriškų ar vyriškų užsiėmimų, kad jos gali kurti, skaičiuoti, konstruoti ir programuoti taip pat gerai kaip berniukai. Tą ir siekiama parodyti naujose Robotikos akademijos vasaros stovyklų programose.

Atnaujintos robotikos stovyklų programos sudomins kiekvieną – robotikos užsiėmimus lankantį ar pirmą kartą su robotika susidursiantį vaiką ar paauglį. Registracija į stovyklas vyksta stovyklos.robotikosakademija.lt.

Auginkime draugiškus išradėjus!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA