Sugriežtinus alkoholio pardavimo įstatymus, pasipylė prekybininkų perspėjimai | Kas vyksta Kaune

Sugriežtinus alkoholio pardavimo įstatymus, pasipylė prekybininkų perspėjimai

BNS 2017/06/01 14:25
Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Seimui ketvirtadienį sugriežtinus alkoholio prekybą, vartojimą ir reklamą, gamintojai perspėja, kad nusivylę tokiais valdžios sprendimais gyventojai emigruos ir šalis neteks vartotojų. Sumažėjus vartojimui, gamintojai bus priversti stabdyti investicijas ir atleisti darbuotojus.

Anot prekybininkų, jiems bus keblumų nuspėti pirkėjų amžių, be to, dalis parduotuvių gali trumpinti darbo laiką, didės nelegalios alkoholio prekybos apimtys.

S.Galaudauskas: draudimai skatins emigraciją

Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas BNS teigė, kad valdžios priimti alkoholio rinkos draudimai didins žmonių nepasitenkinimą, skatins emigraciją.

„Manau, kad tokie sprendimai didins žmonių nusivylimą ir emigraciją, nes gilias ir esmines problemas bandoma išspręsti keičiant įstatymą, kuris yra vienas griežčiausių Europoje ir labiausiai keičiamas iš visų įstatymų. Manau, kad tai didins ypač jaunų žmonių nusivylimą valdžia ir bijau, kad dėl to prarasime vartotojus, nes jie tiesiog išvažiuos“, – BNS sakė S.Galadauskas.

Anot jo, aludariai kol kas neturi konkrečių paskaičiavimų, kiek dėl prekybos apribojimų gali netekti pajamų.

„Manau, didžiausias netekimas yra tas, kad Lietuva neteks žmonių dėl tokių perteklinių ribojimų. Tiek, kiek neteksime vartotojų, tiek neteksime ir vartojimo. Legalus vartojimas turėtų smarkiai sumažėti dėl neadekvačių akcizų ir tik klausimas, kiek pinigų atiteks Lenkijai“, – svarstė aludarių asociacijos vadovas.

Mažės investicijų, bus atleidžiami darbuotojai

S.Galadausko teigimu, gamintojai jau atsisako suplanuotų investicijų, taip pat numato darbuotojų atleidimą.

„Stabdomos investicijos, planuojamas ir žmonių mažinimas, nes visos priemonės, kurios mažins legalių produktų vartojimą, tai atsilieps verslui ir jis turės mažinti gamybos apimtis. Kol kas konkrečių skaičių negaliu pateikti, turime pasižiūrėti į efektą“, – sakė Aludarių gildijos prezidentas.

S.Galadauskas sutiko, kad Lietuvoje egzistuoja alkoholio vartojimo problema, tačiau ją, anot jo, sukelia apie 30 proc. visų vartotojų, kurie suvartoja apie 80 proc. viso alkoholio.

„Neįsivaizduoju, kaip draudimai paveiks tą grupę. Mano nuomone, tai tik paskatins šešėlį, nes jei ryte negalės gauti legaliai alkoholio pagirioms, bandys ieškoti, kur galima gauti nelegaliai“, – svarstė pašnekovas.

L.Vilimas: pardavėjai gali klysti dėl pirkėjų amžiaus

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovo Lauryno Vilimo teigimu, alkoholio draudimų paketas, palyginti su jo pirminiu variantu, yra pakankamai optimalus ir racionalus.

„Kalbant apie būtent prekybos įmones, tai didžiausią įtaką, be abejo, turės du dalykai – prekybos laiko trumpinimas ir amžiaus didinimas, nes žmonių bazė, kuriems nebus galima parduoti alkoholio, gana smarkiai išplečiama. Be abejo, dėl to atsiranda ir papildomų iššūkių“, – BNS sakė L.Vilimas.

Pasak jo, iššūkiai nėra susiję su papildomomis išlaidomis, siekiant įgyvendinti naujus kontrolės reikalavimus, o su didėjančia galimos klaidos rizika.

„Jau dabar kasininkai turi problemų, nes jie savo nuožiūra turi nuspėti pirkėjų amžių, nes įstatymas neapibūdina požymių, pagal ką žmogus jau yra pilnametis, o kada – nesulaukęs 18 metų. Dabar ta riba bus didinama iki 20 metų, todėl atsiranda dar didesnė rizika“, – aiškino L.Vilimas.

Jo teigimu, dėl šios nuostatos daugiau problemų gali kilti ne prekybos tinklams, o viešojo maitinimo įstaigoms.

„Tikrai labai sudėtingą įsivaizduoti, kai pirmo ir antro kurso studentai su savo kolegomis eis, tarkime, linksmintis į naktinį klubą ir barmenai turės užtikrinti, kad 19 metų studentui alkoholis nebūtų parduodamas, o 20 metų turinčiam jo draugui – bus. Įstatymas turėtų veikti vienodai visiems ir užtikrinti, kad alkoholio iki 20 metų neparduotų ne tik parduotuvės, bet ir viešojo maitinimo įstaigos. Priešingu atveju bus įstatymo imitavimas ir tam tikra diskriminacija“, – svarstė L.Vilimas.

Gali trumpėti parduotuvių darbo laikas

Pasak jo, dėl trumpesnio alkoholio prekybos laiko dalis parduotuvių gali sutrumpinti ir savo darbo valandas.

„Mes matėme ir supratome tą politinę valią (trumpinti prekybos laiką – BNS) ir jau nuo pat pirmų svarstymų sakėme, kad neprieštaraujame rytiniam laiko ribojimui iki 10 val., sutinkame ir su 11 val. riba, tačiau gana drastiškas vakarinio laiko sutrumpinimas 2 valandomis iš tiesų sukurs daugiau bėdų, negu planuojamos naudos. Visų pirma tai padidins nelegalios alkoholio prekybos rinkos dalį, sukurs nepatogumų sąmoningiems ir atsakingiems žmonėms, kurie dirba ilgiau nei standartiškai iki 17 val., tuo metu mažesnės parduotuvės, kur alkoholio pardavimai sudaro labai didelę dalį, savo darbo laidą priderins prieš šios prekės pardavimo laiko. Dėl to taip pat nukentės pirkėjai, kurie negalės įsigyti kitų prekių“, – BNS sakė L.Vilimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA