Finišo tiesioji: Seimas apsisprendė dėl alkoholio draudimų | Kas vyksta Kaune

Finišo tiesioji: Seimas apsisprendė dėl alkoholio draudimų

delfi.lt 2017/06/01 13:12
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas ketvirtadienį ėmėsi paskutinio žingsnio kovai su alkoholizmu: parlamentarai galutinai pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kurios apribojo jaunuolių iki 20 metų teisę pirkti alkoholinius gėrimus, uždraudė alkoholio reklamą ir sutrumpino alkoholio pardavimo valandas.

Už teisės aktą balsavo 101 Seimo narys, prieš buvo 10 parlamentarų, tiek pat susilaikė. Įstatymas įsigalios, kai jį pasirašys prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Seimas įtvirtino tokias priemones:

– Bus draudžiama alkoholinius gėrimus parduoti jaunesniems nei 20 metų asmenims. Šita nuostata įsigalios nuo 2018 m. sausio 1 d.

– Alkoholinių priemonių pardavėjai turės teisę reikalauti dokumentų iš visų pirkėjų, o jei kyla abejonių, kad asmuo jaunesnis nei 25 metai, tuomet reikalauti dokumento privaloma. Ši nuostata įsigalios nuo 2018 m. sausio 1 d.

– Bus ribojamas alkoholio prekybos laikas: mažmeninė prekyba alkoholiniais gėrimais ir prekyba gėrimais kavinėse išsinešti bus leidžiama pirmadieniais–šeštadieniais 10–20 val., o sekmadieniais 10–15 val. Ši nuostata įsigalios nuo 2018 m. sausio 1 d.

– Seimas uždraudė bet kokią alkoholinių gėrimų reklamą. Tačiau reklama nebūtų laikoma prekių ženklai, informacija apie gamintoją ir panašiai. Ši nuostata įsigalios 2018 m. sausio 1 d.

– Stacionarios kavinės, turinčios licenciją verstis alkoholio prekyba, galės aptarnauti lankytojus lauko sąlygomis ne didesniu nei 40 metrų atstumu nuo stacionarios kavinės. Ši nuostata įsigalios nuo 2018 m. sausio 1 d.

– Paviljonuose, nestacionariose kavinėse, išdygstančiose tik sezono metu, alkoholio prekyba bus negalima, išnyks sezoninės licencijos. Ši nuostata įsigalios nuo 2020 m. sausio 1 d.

– Prekyba alkoholiniais gėrimais paplūdimiuose bus draudžiama. Ši nuostata įsigalios 2020 m. sausio 1 d.

Valdantieji svarstymą ketvirtadienį pradėjo pusvalandžio pertrauka, mat nenorėjo, kad šia Seimo Statuto teise pasinaudotų opozicija, kuri galėjo suskubti nukelti svarstymą iki kito posėdžio. Vėliau procesas įsibėgėjo, nors Seimo nariai dar susiginčijo, kieno pasiūlymus reikia svarstyti pirmiau.

Valdydama situaciją posėdžiui pirmininkavusi Rima Baškienė citavo šv. Raštą, o konservatorius Andrius Kubilius vis kaltino valdančiuosius smulkiu sukčiavimu, mat prisiminė praėjusį kartą įvykusį incidentą, kai Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė pasinaudodama Ramūno Karbauskio ir Aurelijaus Verygos kortelėmis, užregistravo Seimo narius diskusijai. Etikos ir procedūrų komisija yra dėl to konstatavusi Seimo Statuto pažeidimą.

Netikėtai atsisakė „gardelių“

Tačiau besvarstant įvairias Seimo narių pataisas įvyko netikėtumas, kai Seimas pritarė socialdemokrato Artūro Skardžiaus pataisai, kuria atsisakoma skirstyti masinius renginius ir muges į mokamus ir nemokamus.

Nemokamuose renginiuose turėjo atsirasti specialios zonos, kuriose būtų buvę prekiaujama iki 7,5 proc. stiprumo alkoholiu ir į kurias nepatektų asmenys iki 20 metų.

Prieš šią pataisą balsavo arba susilaikė 53 valstiečiai žalieji ir 3 konservatoriai bei vienas lenkų atstovas, visas likęs Seimas pritarė A. Skardžiaus pataisai.

Tai reiškia, kad masiniuose renginiuose alkoholio prekyba turėtų vykti įprastai ir vadinamųjų „gardelių“ nemokamuose renginiuose neturėtų būti.

R. Karbauskis balsavo prieš savo pataisą

Posėdyje vyko ir kitų keistų dalykų: Valstiečių ir žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis pateikė siūlymą atsisakyti anksčiau pateiktos nuostatos, kad alkoholis negalėtų būti gabenamas matomoje pakuotėje viešai, išskyrus prekybos alkoholiu vietas. Politikas anksčiau aiškino, kad policijai būtų sunku kontroliuoti tokios nuostatos laikymąsi, o didelės naudos ji neduos. Tuomet Seimo salėje užvirė diskusiją apie tai, kad valstiečiai traukiasi nuo savo pirminių nuostatų.

Pasipiktinę dėl kalbų apie traukimąsi valstiečiai vėl padarė kūlvirstį ir jau balsavo prieš savo lyderio pasiūlymą nereikalauti dėti alkoholio į maišelius.

Konservatorius A. Kubilius pasiūlė atlikti tyrimą, kas čia įvyko, bet R. Karbauskis pareiškė, kad jį labai paveikė kito konservatoriaus Pauliaus Saudargo kalbos.

Iš tiesų, kaip DELFI sakė politikai, buvo priimtas sprendimas balsuoti prieš R. Karbauskio siūlymą išbraukti reikalavimą dėl alkoholio slėpimo maišeliuose, kad valstiečiai neatrodytų atsitraukiantys.

Prieš maišelių išbraukimą balsavo 49 valstiečiai, tarp jų ir pats R. Karbauskis, vis tik likusių Seimo narių balsais nutarta, kad slėpti alkoholio maišeliuose nereikės.

Nebus prekiaujama alkoholiu paplūdimiuose

Tačiau Seimas pritarė pataisai, kad alkoholio prekyba būtų draudžiama paplūdimiuose. Šitą nuostatą parėmė net ir opozicijos atstovai, nes apsvaigus nepatartina ne tik maudytis, bet ir degintis – gresia saulės smūgis. Ši nuostata įsigalios nuo 2020 m.

Parlamentarai pritarė ir socialdemokrato Andriaus Palionio pataisai, kad masiniuose renginiuose būtų leidžiama prekiauti pilstomu natūralios fermentacijos silpnu midumi, ne tik alumi ir kitais gėrimais.

N. Puteikis apkaltino, kad G. Landsbergis nupirktas

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Naglis Puteikis agitavo Seimo narius balsuoti už Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ir kreipėsi į keletą abejojančių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionų demokratų narių.

Anksčiau N. Puteikis buvo konservatorių narys ir, remdamasis savo patirtimi partijoje, pareiškė, kad konservatoriai visiškai pakeitė savo retoriką dėl alkoholio kontrolės, o stebėdamas žiniasklaidos interviu apie G. Landsbergio vaikystę jis susidarė nuomonę, esą alkoholio pramonė nupirko G. Landsbergį.

G. Landsbergis, žinoma į tai sureagavo. Jis teigė norėjęs pasinaudoti premjero Sauliaus Skvernelio metodika, kai šis siūlė užkišti burną „tvarkiečiui“ Remigijui Žemaitaičiui, mat šis kalbėjo nesuteikus žodžio.

Tačiau konservatorių lyderis pasišaipė, kad mokėsi ne Policijos akademijoje, o Istorijos fakultete, todėl esą išmoko kitų dalykų ir N. Puteikiui užkimšti burnos neprašys – jis tik paaiškino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų poziciją.

G. Landsbergio nuomone, partijos pozicija nuosekli, nors Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai savo rinkimų programoje žadėjo pakelti legalaus alkoholio vartojimo amžių iki 20 metų, kai dabar teikė priešingas pataisas.

Uždraudė pirkti alkoholį jaunimui iki 20 metų

Liberalė Aušrinė Armonaitė siekė sugrąžinti nuostatą, kad alkoholio prekybos draudimas būtų taikomas tik asmenims iki 18 metų, bet Seimas šį pasiūlymą atmetė. Politikė piktinosi, kad 18 metų sulaukę jaunuoliai gali žūti už tėvynę, bet negali išgerti nė lašo alkoholio, ji tai siejo su nepasitikėjimu piliečiais, tačiau sveikatos apsaugos ministras A. Veryga aiškino, kad tai nesusiję su nepasitikėjimu, esą alkoholio vartojimas jaunystėje yra pats žalingiausias. Valstiečių koalicijos partneriai socialdemokratai šią pataisą parėmė, bet balsų neužteko.

Konservatorius Gabrielius Landsbergis pasiūlė tarpinį variantą, kad būtų draudžiama asmenims nuo 18 iki 20 metų gerti stipresnį nei 15 proc. alkoholį. Ši pataisa irgi buvo atmesta.

„Gyvenime to nebus laikomasi“, – aiškino liberalas Kęstutis Glaveckas, o konservatoriai savo ruožtu pasipiktino, kad socialdemokratai, balsuodami dėl G. Landsbergio pataisos, jos neparėmė.

Nors Seimas nutarė drausti jauniems žmonėms iki 20 metų pirkti ir vartoti alkoholį, tačiau šios nuostatos gyvybingumas kelia klausimų. Premjeras S. Skvernelis prieš posėdį žurnalistams sakė, kad vien sankcijomis to neužtikrinsime, todėl minėjo prekybininkų atsakomybę.

„Jeigu mes manome, kad baudžiamosiomis ar represinėmis priemonėmis sugebėsime užtikrinti šios normos gyvybingumą, matyt, tai nėra visiškai teisingas mąstymas. Taip, šiandien galioja draudimas iki 18 metų, privaloma tai užtikrinti, tos priemonės yra vykdomos, yra nubaustų, bet nepasakysiu kiek. Bet esminis dalykas, jei įsigalios 20 metų cenzas, tai vien policinėmis priemonėmis to neįgyvendinsime. Yra restoranų, barų ir parduotuvių socialinis atsakingumas, kad prašytų asmens tapatybės dokumento“, – sakė S. Skvernelis.

Už nustatytų reikalavimų dėl amžiaus ribojimo ir prekybos nesilaikymą įmonėms gali grėsti baudos: pirmą kartą – 289-868 eurų, o jei pažeidimas padaromas per dvejus metus pakartotinai, tuomet baudos padidėja iki 868-1448 eurų.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA