Atminties akcija šiemet atkeliauja į Kauną | Kas vyksta Kaune

Atminties akcija šiemet atkeliauja į Kauną

Organizatorių nuotr.

Pernai didžiulio susidomėjimo sulaukusi tremtinių bei politinių kalinių pavardžių skaitymo akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok” šiemet gyvosios istorijos išsaugojimo tiltais jungs sostinę, Kauną bei Klaipėdą.

Siekdami, kad birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną – tremtinių atminimą pagerbti turėtų progą kiekvienas, organizatoriai skelbia ir Visuotinę tylos minutę, raginančią Lietuvą minutei sustoti ir skirti akimirką dėmesio šalies istorijai.

Projektas „Misija Sibiras“ jau antrus metus organizuojantis atminties akciją „Ištark, išgirsk, išsaugok” nori įrodyti, kad tremtys yra ne skaičiai, pateikiami vadovėliuose ar statistikoje, bet žmonės, turintys savas istorijas ir likimus. Būtent todėl kiekvienas yra kviečiamas garsiai ištarti buvusių tremtinių bei politinių kalinių vardus, išgirsti jų likimus ir išsaugoti mūsų šalies istoriją.

Pernai Vilniuje, šalia Genocido aukų muziejaus, vykę skaitymai sulaukė didžiulio palaikymo: garsiai ištarti vardus, pavardes bei likimus rinkosi patys buvę tremtiniai ar politiniai kaliniai, valstybinių institucijų, įmonių atstovai, žinomi Lietuvos veikėjai, skaityti norėjo net ir pakylą dar sunkiai pasiekiantys vaikai. Per 23 valandas buvo perskaityti 22 tūkst. pavardžių, susijusių su 1941 m. trėmimais. Skaitymai vyko visą naktį, o gyvosios eilės neišbaidė net lietus.

Šiemet akcijos organizatoriai planuoja perskaityti 60 tūkst. pavardžių – po 20 tūkst. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Negana to, tam, kad šią dieną Lietuva taptų dar vieningesnė, bendruomenės, įstaigos, įmonės ar pavieniai asmenys birželio 14-ąją 12 val. kviečiami prisidėti prie Visuotinės tylos minutės ir trumpam sustoti bei pagerbti atminimą tų, kurie patyrė tremtį ir kalinimus.

„Projekto „Misija Sibiras“ pagrindinis tikslas visuomet buvo kalbėti apie tremtį ir pagerbti tuos, kurie ją patyrė. Vis dėlto, privalome pripažinti tai, kad tradiciniai minėjimai nepasiekia jauno žmogaus, vadinasi kartu ir nesuteikia jam pagrindo prisiminti savo šalies praeities. „Ištark, išgirsk, išsaugok” bei Visuotinė tylos minutė yra du būdai, kaip pasiekti tuos, kuriems žodžiai „birželio 14-oji“ iš pradžių nieko nesako. Tai būdas ne vien pagerbti kitų atminimą, bet ir minutėje tylos suprasti, kokią istoriją turime, nes istorija yra tai, kas esame šiandien“, – kalbėjo projekto „Misija Sibiras“ vadovas Ignas Rusilas.

Prie Visuotinės tylos minutės birželio 14 d. 12 val. prisidėti ir trumpam sustoti, išjungti muziką prekybos centruose, automobiliuose, atsiplėšti nuo darbų kviečiami visi norintys.

Atminties akcija Kaune, kaip ir kituose miestuose, prasidės birželio 14 d. 13 val. ir taip dar labiau suvienys šalį. Skaitymai vyks Vytauto didžiojo karo muziejaus kiemelyje prie Amžinosios ugnies. Visi kauniečiai ir miesto svečiai į skaitymus registruotis kviečiami čia. Prie skaitymų prisidėti bus galima ir neužsiregistravus bei atvykus tiesiai į skaitymų vietą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA