Baigėsi vienos svarbiausių žvalgų pratybų „Žvalgo akis“ | Kas vyksta Kaune

Baigėsi vienos svarbiausių žvalgų pratybų „Žvalgo akis“

Vyr. srž. D. Stašelio nuotr.

Gegužės 28 d. baigėsi kasmetinės Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų žvalgybos padalinių individualių įgūdžių pratybos „Žvalgo akis 17“.

Pratybose dalyvavo Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“, Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bei Juozo Vitkaus inžinerijos batalionų ir visų Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinių žvalgai.

Pratybų tikslas – treniruoti Sausumos pajėgų žvalgų individualius įgūdžius vykdant žvalgybos užduotis, suvienodinti žvalgų individualių užduočių atlikimą, tobulinti įgūdžius atliekant individualias užduotis, sudaryti sąlygas keistis turima patirtimi ir žiniomis.

Pratybų metu buvo organizuoti persikėlimo per vandens kliūtis, pirmosios medicinos pagalbos suteikimo, inžinerijos, vietovės žvalgybos, ryšių, netiesioginės ugnies koregavimo, šaudymo bei kovinės savigynos mokymai.

Pratybose „Žvalgo akis 2017“ buvo vykdomas karių persikėlimas per vandens kliūtis naudojant parankines priemones. Šie įgūdžiai žvalgui reikalingi tam, kad galėtų nepastebimai vandeniu patekti į nustatytą rajoną. Žvalgai veikia mažose grupėse ir turi ribotas galimybes gauti aprūpinimo papildymą, vykdydami užduotis neretai rizikuoja pakliūti į nelaisvę, todėl jiems būtinos išgyvenimo arba išlikimo ekstremaliomis sąlygomis žinios.

Sausumos pajėgų žvalgai gilino ryšių procedūrų ir darbo su įvairia ryšių įranga žinias. Kiekvienas žvalgas dėl surenkamos informacijos svarbos turi išmanyti ryšio procedūras ir įrangą ne prasčiau už gerai parengtą ryšininką.

Kariai buvo mokomi kaip elgtis susidūrus su menamu priešu situacijose, kai ginklas neiššauna arba neįmanoma iš jo iššauti dėl kitų priežasčių. Taip pat buvo mokoma kovoti parankinėmis priemonėmis. Pasak kpt. Vaidoto Sadausko, Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro Žvalgybos kursų viršininko, žvalgas į mūšį dažniausiai įsivelia tik tada, kai neturi kito pasirinkimo ir dažniausiai tai įvyksta, kai priešas labai arti, todėl šio susidūrimo baigtį nulemia sekundės. Siekiant žvalgus parengti artimai kovai, pratybose „Žvalgo akis 2017“ kariai buvo treniruojami vykdyti kovinį šaudymą ir veikti durtuvų mūšyje.

Tai jau aštuntosios tokio pobūdžio pratybos Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA