Kuriama „Sugrįžtuvių“ tradicija: KTU absolventai kviečiami sugrįžti į Universitetą | Kas vyksta Kaune

Kuriama „Sugrįžtuvių“ tradicija: KTU absolventai kviečiami sugrįžti į Universitetą

Asociatyvi / KTU nuotr.

„Renkantis universitetus, būsimieji studentai pirmenybę teikia pasirinktos srities geriausių studijų programų paieškai. Nors tai labai svarbu, tačiau dar vienas veiksnys, kurį pravartu apsvarstyti, yra tos aukštosios mokyklos alumnų tinklas. Į alumnų klubus ir asociacijas susibūrę universitetų absolventai šiandien transformuojasi į profesionalias bendruomenes, teikiančias pagalbą pažangos studijose ir karjeroje siekiantiems absolventams“, – sako KTU alumnų asociacijos koordinatorė Rimantė Hopenienė.

Nors Lietuvoje organizuota alumnų veikla dar tik žengia pirmuosius žingsnius, 2011 metais susikūrusi Kauno technologijos universiteto (KTU) alumnų asociacija šiandien vienija daugiau kaip 1 tūkst. registruotų narių. Tiesa, R. Hopenienė akcentuoja, kad alumnais laikomi visi absolventai, baigę universitetą.

Daugiau kaip 5 metus veiklą vykdanti KTU alumnų asociacija jau turi savo veidą, vykdo tęstines veiklas ir džiaugiasi keletu savitų, kasmet pasikartojančių tradicijų.

Tikimasi, kad viena iš jų taps pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas nemokamas KTU alumnų „Sugrįžtuvių“ renginys, birželio 3 d. vyksiantis visuose KTU fakultetuose ir „Santakos“ slėnyje. Registracija į renginį ČIA.

Tikimasi sukurti naują tradiciją

Po ekskursijų ir susitikimų su fakultetų dekanais, dėstytojais, 12 val. KTU „Santakos“ slėnyje bus atidengta KTU alumnų simbolio plokštė, o 14 val. vyks visuotinis KTU alumnų asociacijos susirinkimas, kuriame bus renkama nauja valdyba ir organizacijos prezidentas.

Alumnai kviečiami aplankyti savo fakultetus ir pamatyti, kai šie pasikeitė: kokias laboratorijas, muziejus įkūrė, susitikti su savo mylimais dėstytojais, dekanais, pabendrauti su buvusiais kurso draugais, pasidalinti prisiminimais.

Antrąją kadenciją baigiantis KTU alumnų asociacijos prezidentas ir „Lietuvos energija“ generalinis direktorius Dalius Misiūnas tikisi, kad alumnai į „Sugrįžtuves“ atvyks kartu su šeimomis.

„Renginys skirtas pabūti kartu, pabendrauti ir gerai praleisti laiką. Jeigu ši iniciatyva pasiteisins, į KTU fakultetus ir „Santakos“ slėnį susirinks daug Universiteto absolventų, „Sugrįžtuvės“ galėtų tapti vienu iš tradicinių asociacijos renginių“, – sakė D. Misiūnas.

D. Misiūnas

Alumnų „kultas“ už Atlanto

KTU alumnų koordinatorė R. Hopenienė atkreipia dėmesį, kad masiniai absolventų susitikimo (angl. homecoming) renginiai JAV vyksta kartą per metus, tačiau jų mastas būna didžiulis – suvažiuoja ne šimtai, o tūkstančiai absolventų, pasipuošę universitetų atributika, vardiniais marškinėliais ir kepuraitėmis.

Jos teigimu, stiprių ir pilnai susiformavusių alumnų tradicijų dar nėra nei Lietuvos, nei Europos universitetuose: „Ši „kultūra“ klesti JAV, kur geriausiomis laikomos tos aukštosios mokyklos, kurios parengia sėkmingus žmones, per savo karjerą uždirbančius pakankamai pinigų ir vėliau galinčius būti mecenatais, t.y., jausti pareigą finansiškai prisidėti prie savo Alma mater gyvavimo.“

R. Hopenienė pažymi, kad Europoje alumnų veikla organizuojama „per emociją“: absolventai globojami, jiems organizuojami ir jie kviečiami į įvairius renginius. Kitoje vandenyno pusėje, Amerikoje, paplitęs jau minėtas mecenavimo kultas. Alumnai universitetams moka didelius mokesčius, skiria finansinę paramą.

Pašnekovė pateikia pavyzdį: „Jeigu Amerikoje veikiančio universiteto alumnas praranda darbą, bet visą laiką finansiškai rėmė aukštąją mokyklą, joje dirbantys karjeros specialistai šiam žmogui teikia konsultacijas, padeda surasti darbą, gali padėti jį perkvalifikuoti.“

Nauda ir alumnui, ir Universitetui

Pasak R. Hopenienės, KTU alumnai nuolat dalyvauja didžiuosiuose Universiteto renginiuose ir šventėse, yra įtraukiami į įvairių studijų programų komitetus, prisideda prie jų vystymo, o dalis į savo Alma mater sugrįžta kaip dėstytojai-praktikai.

„Vienas iš vertės pasiūlymų KTU absolventams – žinios. Narystė universiteto alumnų asociacijoje suteikia prieigą prie naujausiomis žiniomis grįstų mokslinių tyrimų rezultatų, išradimų, akredituotų KTU laboratorijų ir jose esančios įrangos, edukacinių, sporto ir lyderystės renginių (atvirų paskaitų ir kt.), seminarų, verslo vizitų, kursų“, – vardijo R. Hopenienė.

Jos teigimu, kitas, ne mažiau svarbus vertės pasiūlymas – parama iš Universiteto, t.y., žinios, paslaugos, neformalus švietimas.

KTU, partneriai ir asociacija remia alumnus per dalijimąsi patirtimi, ryšiais, pagalba, suvedant su studentais per mentorystės programą, renginius ir pan.

„Taip pat planuojama alumnams pasiūlyti neformalaus ugdymo galimybes, persikvalifikavimo mokymus ir keletą kitų veiklų“, – ateities planais dalinosi KTU alumnų asociacijos koordinatorė.

KTU alumnų „Sugrįžtuvių“ renginys vyks birželio 3 d. visuose KTU fakultetuose ir „Santakos“ slėnyje.
Registracija į renginį ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA