Seimas svarstys universitetų reformos klausimą: Kaune siūloma įkurti Kauno universitetą | Kas vyksta Kaune

Seimas svarstys universitetų reformos klausimą: Kaune siūloma įkurti Kauno universitetą

BNS 2017/05/30 11:04
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė antradienį Seimui ketina pristatyti Vyriausybės siūlomą valstybinių universitetų optimizavimo planą.

Pagal jį, Lietuvoje turėtų likti penki valstybiniai universitetai vietoj dabar veikiančių keturiolikos.

Siūloma, kad sostinėje veiktų klasikinis Vilniaus universitetas (VU) ir profilinis Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Prie VU turėtų būti prijungtas Mykolo Romerio universitetas, o Šiaulių universitetas taptų jo padaliniu – Šiaulių akademija.

Kaune siūloma įkurti Kauno universitetą, sujungiant šiame mieste esančius Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Vytauto Didžiojo universitetus. Prie jo turėtų būti prijungtas ir Vilniuje veikiantis Lietuvos edukologijos, tačiau pedagogai būtų rengiami ir VU. Vyriausybė mano, kad Kaune gali likti ir vienas profilinis universitetas – Lietuvos sveikatos mokslų.

Klaipėdos universitetas raginamas peržiūrėti savo vykdomas mokslo bei studijų kryptis, numatant, kad jame būtų prioritetiškai vystomos su jūrų sektoriumi susijusios studijos.

Į Lietuvos menų akademiją siūloma reorganizuoti sostinėje veikiančias Lietuvos dailės akademiją bei Muzikos ir teatro akademiją.

„Šio plano tikslas – sukurti prielaidas aukštai studijų ir mokslinių tyrimų kokybei, veiksmingai aukštojo mokslo sąsajai su šalies visuomenės, valstybės, verslo poreikiais ir mokslo ir studijų tarptautiniam konkurencingumui“, – teigiama Seimo nutarimo projekte.

Tačiau kai kurie universitetai pasiryžę įgyvendinti kitokį jungimosi planą nei numato Vyriausybė. Lietuvos edukologijos universiteto rektorius Algirdas Gaižutis dėl jungimosi tariasi su Vytauto Didžiojo universiteto vadovybe. Pastaroji pranešė, kad prie jos prisijungti norą pareiškė ir Aleksandro Stulginskio, Lietuvos sporto universitetai.

Šį planą parėmė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Tuo metu du Seimo konservatoriai – partijos ir frakcijos vadovas Gabrielius Landsbergis bei Švietimo ir mokslo komiteto narys Mantas Adomėnas – įregistravo alternatyvų dokumentą. Jie siūlo nustatyti, kad iki 2024 metų valstybinės universitetinės šalies aukštosios mokyklos būtų apjungtos į trijų nacionalinių universitetų tinklą su jiems pavaldžiomis subsidiariomis, akademinę autonomiją turinčiomis akademijomis, sukuriant du nacionalinius universitetus – Vilniaus universitetą ir Vilniaus Gedimino technikos universitetą Vilniuje bei vieną jungtinį nacionalinį Vytauto Didžiojo universitetą Kaune.

Konservatoriai taip pat siūlo Seimo nutarime numatyti, jog iki 2019 metų rugsėjo 1 dienos Lietuvos edukologijos universitetas būtų prijungtas prie Vilniaus universiteto, taip užtikrinant, kad pedagogai būtų rengiami stipriausiame nacionaliniame šalies universitete, aukščiausio lygio edukologijos programose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA