Kokie didžiausi pokyčiai laukia alkoholio prekyboje, vartojime ir reklamoje | Kas vyksta Kaune

Kokie didžiausi pokyčiai laukia alkoholio prekyboje, vartojime ir reklamoje

BNS 2017/05/29 14:16
Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Seimui praėjusią savaitę iš esmės sutarus nuo 2018 metų smarkiai mažinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą, BNS pateikia svarbiausius būsimus pokyčius. Nauja tvarka įsigalios, jei Seimas ją galutinai patvirtins birželio 1-ąją.

Seimui praėjusią savaitę iš esmės sutarus nuo 2018 metų smarkiai mažinti alkoholio vartojimą ir prieinamumą, BNS pateikia svarbiausius būsimus pokyčius. Nauja tvarka įsigalios, jei Seimas ją galutinai patvirtins birželio 1-ąją.

– Alkoholį nuo 2018 metų bus galima įsigyti, turėti ar vartoti tik nuo 20 metų. Alkoholio galės turėti asmenys nuo 18 metų, jeigu jų darbas bus susijęs su alkoholio pristatymu klientams, pavyzdžiui, padavėjams ar pardavėjams. Tačiau įmonės negalės alkoholio pardavimo skatinimui pasitelkti jaunuolių iki 20 metų.

– Trumpinamas alkoholio prekybos laikas: darbo dienomis ir šeštadieniais jo bus galima įsigyti nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val., išskyrus viešojo maitinimo vietose pilstomą ar jose vartojamą alkoholį.

– Bus draudžiama alkoholinius gėrimus gabenti ir laikyti viešose vietose permatomoje pakuotėje.

– Mokamuose masiniuose renginiuose (festivaliuose, šventėse ir mugėse) bus leidžiama prekiauti silpnu alkoholiu – iki 7,5 laipsnio stiprumo. Šis draudimas įsigalios nuo 2020 metų.

– Nemokamuose masiniuose renginiuose prekiauti silpnais – iki 7,5 laipsnių stiprumo gėrimais – nuo 2020 metų bus galima tik specialiose zonose. Į jas nebūtų įleidžiami jaunuoliai iki 20 metų, o tai užtikrinti privalės renginių organizatoriai.

– Nuo 2020 metų alkoholis nebebus parduodamas ir paviljonuose – neregistruotuose, į žemę įleistuose ir pamatų neturinčiuose laikinuose statiniuose iš surenkamų konstrukcijų. Paviljonai iš mažmeninės prekybos vietų sąrašo apskritai išbraukiami.

– Nuo 2020 metų vasaros sezono metu alkoholiu nebus leidžiama prekiauti nestacionariose prekybos vietose kurortuose, poilsio bei turizmo vietose – pliažuose, parkuose, aikštėse. Savivaldybės nebeišduos tokių licencijų.

– Alkoholio neliks ir sporto arenose bei salėse, kur vyks varžybos.

– Miestų ir rajonų savivaldybės galės pačios apriboti alkoholio prekybos laiką, nustatyti vietas, kur negalima prekiauti alkoholiu arba neišduoti licencijos, jei norima užtikrinti viešąją tvarką ir saugumą arba kai ribojimų siektų gyventojai ar policija.

– Alkoholio pardavėjai galės iš visų pirkėjų, o kilus abejonių, ar jiems jau yra 25 metai, – privalės reikalauti asmens tapatybės dokumentų.

– Bus draudžiama bet kokia alkoholio reklama, išskyrus informaciniuose pranešimuose, skirtuose šio verslo specialistams, alkoholio gamybos įmonių pavadinimus ir prekės ženklus iškabose ant jų pastatų ir transporto, Lietuvos transliuotojų programose.

Be to, alkoholio prekybos vietoje nebus draudžiami padėkliukai alaus bokalams, skėčiai, servetėlių įdėklai ir kita atributika su alkoholio prekės ženklais. Alkoholio parduotuvėse vietose darbuotojai galės vilkėti marškinėlius su jo prekės ženklais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA