Kompensuojamųjų vaistų sąraše neliks beveik 170 pavadinimų | Kas vyksta Kaune

Kompensuojamųjų vaistų sąraše neliks beveik 170 pavadinimų

BNS 2017/05/29 14:38
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijai nesutarus su dalimi vaistų gamintojų dėl mažesnių vaistų kainų, kompensuojamųjų vaistų sąraše nuo liepos neliks 169 pavadinimų. Tačiau žadama, kad pigs per 800 pavadinimų vaistų.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad iš sąrašo nebus išbraukta nė viena veiklioji medžiaga, tad pacientai ir toliau galės įsigyti pigesnių reikiamų vaistų, o dalis jų pigs.

„Jie tiesiog nepateko į kompensuojamųjų vaistų sąrašą, nes nesutiko sumažinti kainos tiek, kiek reikalaujama. Tikrai nėra jokia tragedija, nes nė viena veiklioji medžiaga, forma, kuri reikalinga pacientui, niekur neprapuola. Paprastai grupėje yra daug medikamentų, tad pacientui bus iš ko rinktis“, – žurnalistams sakė A.Veryga.

Sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė tvirtino, kad iš viso su gamintojais derėtasi dėl 1006 vaistų pavadinimų, kuriuos gamina mažiausiai trys gamintojai. Ministerija reikalavo, kad kainos nebūtų didesnės daugiau nei 10 proc., palyginti su referencinėmis šalimis, tarp kurių – Latvija, Estija, Vengrija, Lenkija, Slovakija ir kitos. Iki šiol buvo nustatyta, kad vaistai nebūtų brangesni daugiau nei 40 proc., palyginti su minėtomis šalimis.

Šiuo metu kompensuojamųjų vaistų sąraše yra per 2 tūkst. pavadinimų medikamentų.

A.Veryga sako, kad pacientai, rinkdamiesi pigesnius vaistus, galėtų sutaupyti apie 20 mln. eurų priemokų.

Naują kompensuojamųjų vaistų sąrašą ministerija žada paskelbti netrukus, jis įsigalios nuo liepos 1-osios.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA