Kaip nustatoma turto vertė santuokos nutraukimo bylose | Kas vyksta Kaune

Kaip nustatoma turto vertė santuokos nutraukimo bylose

Organizatorių nuotr.

 Norėčiau pasiteirauti kaip yra nustatoma santuokoje įgyto turto vertė santuokos nutraukimo bylose?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Santuokos nutraukimo bylose dalijamo bendro turto vertė nustatoma pagal rinkos kainas, kurios galioja bendrosios jungtinės sutuoktinių nuosavybės pabaigoje (CK 3.119 straipsnis). Bendroji jungtinė nuosavybė į šį turtą pasibaigia tik nutraukiant santuoką ir padalijus šį turtą teismo sprendimu, dėl to dalijamo sutuoktinių turto vertė nustatytina pagal rinkos kainas, kurios galioja teismo sprendimo dėl santuokos nutraukimo ir turto padalijimo priėmimo metu. Svarbu pažymėti ir tai, kad dalijamo bendro turto vertė nustatoma pagal pirmosios instancijos teismo sprendimo priėmimo dieną galiojančias dalijamo turto rinkos kainas, o jei byla nagrinėjama apeliacinės instancijos teisme, tai šio teismo sprendimo (nutarties) priėmimo dieną galiojančias kainas.

Įstatymai nenumato, kaip turi būti nustatoma turto rinkos kaina. Taigi turto rinkos kaina nustatoma remiantis Civilinio proceso kodekso reglamentuojamu įrodinėjimo procesu, kuris numato, kad šalys turi įrodyti aplinkybes, kuriomis grindžia savo reikalavimus bei atsikirtimus. Šioje įstatymo normoje įtvirtinta bendroji įrodinėjimo pareiga – ji yra nustatyta tam asmeniui, kuris teigia, o ne tam, kuris neigia. Taigi, kiekviena šalis turi įrodyti savo reikalavimo pagrįstumą – dalijamo turto vertę rinkos kainomis.

Procesinių ir kitų įstatymų normų, reglamentuojančių turto vertės pagal rinkos kainą nustatymą, nėra. Taigi turto vertė pagal rinkos kainą gali būti nustatoma remiantis bet kuriais įrodymais, kuriais remdamasis teismas suformuoja savo įsitikinimą. Vadovaujantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo formuojama teismų praktika, dalijant sutuoktinių bendrą turtą, turto vertė gali būti nustatoma remiantis valstybės įmonės Registrų centro, turto vertintojų pateiktais duomenimis ir kitais įrodymais; šalys taip pat gali sutarti dėl dalijamo turto vertės Turto vertė taip pat gali būti nustatoma paskiriant ekspertizę.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA