R.Karbauskis skelbia ultimatumą: alkoholio ribojimai arba koalicija | Kas vyksta Kaune

R.Karbauskis skelbia ultimatumą: alkoholio ribojimai arba koalicija

BNS 2017/05/19 15:48

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis sako, kad nuo socialdemokratų balsavimo dėl alkoholio ribojimų gali priklausyti koalicijos likimas.

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas savo ruožtu pabrėžia, kad jie pritaria keturiems penktadaliams pasiūlymų ir ragina R.Karbauskį nesiimti ultimatumų retorikos.

„Aš šiandien esu tikras, kad sugebėsime priimti Vyriausybės pateiktus ir komiteto patvirtintus sprendimus nepaisant partijų lyderių pareiškimų viešojoje erdvėje. Tai mums bus labai svarbu. Aš atvirai tą pasakiau ir tą galiu pakartoti – ir koalicijos likimas gali priklausyti nuo šio balsavimo. Nes tai didelė atsakomybė. Tai ne susitarimo, o atsakomybės klausimas“, – penktadienį naujienų portalui delfi.lt sakė LVŽS lyderis.

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumas ketvirtadienį nusprendė siūlyti kolegoms parlamente balsuoti už alkoholio prekybos laiko ribojimą, tačiau nepritarti amžiaus cenzo svaigalams pirkti didinimui iki 20 metų, draudimui prekiauti svaigalais nemokamuose renginiuose ir laikinose lauko kavinėse.

G.Paluckas sako, kad būtent ši pozicija koalicijos partneriams ir bus pristatyta kitą savaitę.

„Mes esame gavę koalicijos partnerių pageidavimą pasakyti iki antradienio, ką palaikome ir ko mes nepalaikome, tą mes ir padarysime. O visokie ultimatumai „viskas arba nieko“ skamba labai keistai (…). Nežinau, kodėl reikia taip karščiuotis – apskritai politikoje būdinga šnekėtis, komentuoti, ginčytis, o visos tos emocijos – pertekliniai dalykai“, – BNS sakė G.Paluckas.

Jis pabrėžė, kad iš 15 pasiūlymų socialdemokratai nepritaria tik trims.

„Mes savo nuomonės į stalčių nekišime, mes ją išsakome, ir tai yra pagarbos vienas kitam partnerių pagrindas“, – pridūrė jis.

Seime skinasi kelią Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, pagal kurias pirmadieniais–šeštadieniais parduotuvėse ir maitinimo įstaigose įsigyti alkoholio būtų galima nuo 10 val. ryto iki 20 val. vakaro, o sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 valandos. Vėliau maitinimo įstaigose prekyba būtų galima tik pilstomais alkoholiniais gėrimais vartoti vietoje. Dabar svaigalų nusipirkti galima nuo 8 val. iki 22 valandos.

Pagal pataisas, alkoholio vartojimas asmenims iki 20 metų būtų draudžiamas – jie negalėtų nei vartoti, nei turėti, nei laikyti svaigalų. Kai kurios alkoholinių gėrimų laikymo išimtys būtų taikomos dėl jų darbo veiklos, tada juos galėtų turėti ir asmenys nuo 18 metų.

Alkoholio prekybą ir vartojimą siūloma uždrausti visų sporto varžybų metu salėse. Taip pat siekiama uždrausti alkoholio reklamą. Šis draudimas nebūtų taikomas tik alkoholio ženklinimui prekybos vietoje.

Nauja alkoholio prekybos ir vartojimo tvarka siūloma mokamuose ir nemokamuose renginiuose. Nemokamuose renginiuose alkoholiu būtų draudžiama prekiauti, o mokamuose būtų galima prekiauti, bet tik iki 7,5 laipsnio stiprumo alkoholiu.

Taip pat siūloma nuo 2020 metų uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariose viešojo maitinimo vietose savivaldybės nustatyto kurortinio, poilsio ar turizmo sezono laikotarpiu. Tokios nestacionarios vietos išvis išnyksta iš įstatymo.

Visiems šiems pakeitimams pritarė Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA