Skolų mokėjimo eiliškumas | Kas vyksta Kaune

Skolų mokėjimo eiliškumas

Organizatorių nuotr.

Turiu skolų paslaugų tiekėjui. Dalis skolų  jau yra išieškoma, kita dalis – pradelstų jau keletą mėnesių. Nenoriu didinti skolos ir noriu tvarkingai mokėti už einamuosius mėnesius. Ar jei mokėsiu už einamuosius mėnesius, neįskaičiuos šių pinigų už jau priteistą skolą?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda  Lazauskienė:

 Skolininkas, privalantis grąžinti tam pačiam kreditoriui kelias tos pačios rūšies skolas, mokėdamas gali pareikšti, kurią skolą jis grąžina. Jeigu skolininkas nepareiškia, kokiai prievolei įvykdyti skiria įmoką ir nėra kitokio šalių susitarimo, tai laikoma, kad grąžinta skola, kurios grąžinimo terminas suėjęs. Kai yra kelios skolos, kurių grąžinimo terminai suėję, ir nė viena iš jų nėra užtikrinta, laikoma, kad grąžinta seniausia skola (LR CK 6.55 straipsnis). Sąvoka „seniausia skola“ be kita ko apima ir tas seniausias skolas, kurios yra išieškomos vykdant įsiteisėjusius teismo sprendimus dėl jų priteisimo iš skolininko.

Minėtame straipsnyje reglamentuojamos kelių skolų dengimo eiliškumo taisyklės taikomos, kai nėra kitokį eiliškumą nustatančio šalių susitarimo. Taigi, siekiant apmokėti einamuosius mokesčius, Jūs galite arba sudaryti su kreditoriumi tarpusavio susitarimą, kaip bus įskaityti Jūsų tolimesni mokėjimai ir kokia tvarka padengsite įsiskolinimą, arba mokėdamas kreditoriui galite išreikšti valią, kurią skolą grąžinate. Skolininko pareiškimo, kurią iš skolų mokėdamas įmoką jis grąžina kreditoriui, pakanka įmokai įskaityti į skolininko nurodomą skolą. Įstatymas nenustato jokių formos reikalavimų dėl šio skolininko valios pareiškimo, tačiau būtina įsidėmėti tai, kad jis turi būti toks, kad vėliau, kilus ginčui, skolininkas galėtų įrodyti, kad kreditorius apie pareiškimą buvo tinkamai ir laiku informuotas. Kilus ginčui teismas, ištyręs įrodymus, vertina, ar prieš sumokėdamas įmoką ar ją mokėdamas skolininkas pareiškė kreditoriui, kurią skolą jis grąžina.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA