Kaunietė Justina Vitkutė: „Nuo vaikystės žinojau, kad nebūsiu filologe“ | Kas vyksta Kaune

Kaunietė Justina Vitkutė: „Nuo vaikystės žinojau, kad nebūsiu filologe“

Tomo Marecko nuotr.

Savaitgalis yra puikus tuo, kad turi šiek daugiau negu įprastai laiko ir gali leisti sau pasidomėti dalykais, kuriems, bėgant darbo dienoms, visiškai nėra laiko. Vienas iš tokių dalykų man šįkart papuolė „cosplay“ – parodomojo meno žanras, kai žmonės per kostiumus ir įvairias papildomas priemones įsikūnija į įvairius veikėjus. Tiesa, reikia pripažinti, kad aš pati beveik nieko apie tai nežinau, todėl pokalbiui pakviečiau ekspertę – 22-ejų kaunietę Justiną Vitkutę, kuri „cosplay“ vandenyse nardo jau daugiau nei 8-erius metus.

[galerija kiek=”4″]

„Cosplay“ – vieno žmogaus spektaklis

„Cosplay“, pasak Justinos, jos gyvenime atsirado visiškai netyčia – nuo pat vaikystės mergina domėjosi video žaidimais ir Japonijos kultūra, o tai puikiai žinojo artimiausi jos aplinkos žmonės. Vieną dieną, prieš maždaug 8-9 metus, merginos pažįstamas papasakojo apie renginį susijusį su anime ir „cosplay“, kuris ją sudomino. Kaip tuomet buvo įprasta interneto vaikams, susikūrę bendrą pokalbį „Skype“ programoje, jaunuoliai bendravo ir Justina išgirdo, kad kažkas renginiui gaminasi kostiumą. Jai ta idėja irgi patiko, todėl pagalvojusi „kodėl gi man nepabandžius“ mergina su mamos pagalba kibo į darbus ir pasiuvo pirmąjį kostiumą – Justina įsikūnijo į anime žanro veikėją Haruhi Suzumiya iš „The Melancholy of Haruhi Suzumiya“. Tuomet ir prasidėjo domėjimasis „cosplay“.

Kai paprašiau Justinos „cosplay“ pristatyti šį žanrą nieko nežinančiam žmogui, pašnekovė nepasimetė – jau ne kartą teko apie tai pristatinėti, o dabar ir paaiškinimas suformuluotas tiksliai ir išraiškingai.

„ „Cosplay“ mėgstu įvardinti kaip vieno asmens teatrą. Pavyzdžiui teatre už įvairias sritis atsako skirtingi žmonės – režisierius, aktoriai, kostiumų dizaineriai, visažistės, šukuosenų stilistės ir dar daug kitų, o būtent „cosplay“ yra vertinama, kiek tų skirtingų gebėjimų turi vienas žmogus. Jis pats pasidaro šukuoseną, makiažą, pasigamina šarvus, dirba su plastiku, metalu, siuva, lipdo…“ – apie žanro subtilybes pasakoja mergina.

Jokių kreivų žvilgsnių – tik palaikymas ir siekis tobulėti

Pasidarė smalsu, kaip į tokį hobį iš pradžių reagavo merginos artimiausia aplinka – geriausi draugai ir šeima. Merginai tai sukelia šypseną – ji niekuomet iš artimų žmonių nesulaukė neigiamų reakcijų. Šalia esantys draugai visuomet domėjosi tais pačiais dalykais, todėl užsiėmimas „cosplay“ nebuvo kažkas naujo ir nematyto. Tėvų reakcija, žinoma, iš pradžių buvo šiek tiek skeptiška – vis dėlto, šis menas atima nemažai laiko, reikalauja specialių įrankių, kartais tenka maudytis dulkių debesyse po įtempto detalės šlifavimo. Tačiau tuomet merginai pradėjo sektis, tad iš tėvų sulaukė tik palaikymo, o ir kūrybinė, nuo pat vaikystės ypač stipri, merginos pusė, tiesiog žibėjo.

Būtent kūrybinis procesas yra mėgiamiausia merginos veikla – naujų medžiagų paieška, siekis jas pritaikyti kuo įvairiau ir tikslingiau, surasti naujas technologijas, spręsti kaip viską pagaminti, o svarbiausia – išleisti tam kaip įmanoma mažiau pinigų. Tiesa, suskaičiavome ir kiek maždaug daugiausiai kainavo veikėjo įkūnijimas – „Captain Fortune“ veikėja Justinai kainavo per 150 eurų, tačiau pašnekovė pastebi, jog visada atlieka įvairūs dažai, medžiagos, kurias gali panaudoti ateities kostiumams.

Scenos nemėgsta, bet Lietuvai atstovavo ir tarptautiniame renginyje

Mergina neslepia, kad mažiausiai jos mėgstama dalis – lipti ant scenos konkursų metu. Daro taip, tik todėl, kad to reikalauja konkursų nuostatai. Tačiau kartais net ir nemėgstama veikla atsiperka – mergina yra laimėjusi kelis konkursus.
„Pavyko laimėti „Now Japan 2011“ III-vietą anime srityje, su „cosband“ (žmonių grupė, užsiimanti „cosplay“ ir rengianti bendrą pasirodymą) pelnyta keletas laimėjimų, o solo pats rimčiausias laimėjimas tai būtent „GameOn 2016“, laimėjau kelionę į Portugaliją, Lisaboną ir galimybę atstovauti Lietuvai tarptautiniame renginyje,“ – sėkme džiaugiasi kaunietė.

Ten įgytomis patirtimis mergina negali atsidžiaugti – sutiko daug nuostabių, tą pačią veiklą mėgstančių žmonių, pasidalijo kostiumų gaminimo ir medžiagų apdirbimo patirtimis, o ir komplimentų sulaukė nemažai.

Padėjo atrasti save

„Cosplay“ Justinai padėjo geriau pažinti save ir turėjo įtakos pasirinktoms studijoms – mergina šiuo metu ruošia bakalaurinį darbą Vilniaus Dailės Akademijos Kauno fakulteto keramikos ir porceliano studijų programai.

„Kai pradėjau tuo domėtis, atsirado naujos medžiagos, pradėjau mokytis siūti. Matydavau, kad kiti daro butaforijas – aš irgi tai norėdavau išbandyti. Taip ir praėjau imti tai vieną medžiagą, tai kitą ir patiko būtent tas darbas su skirtingomis medžiagomis – su plastiku, tekstile, medžiu. Tai kažkaip įaugo manyje ir kai rinkausi, ką studijuoti, tai ir pasirinkau keramiką, nes ji buvo mažiausiai pažinta sritis ir nusprendžiau, kad reikėtų išbandyti save ir pagilinti savo žinias būtent čia.“

Pašnekovė taip pat pastebi, kad mėgsta lipdyti įvairias skulptūras ir ieškoti naujų technologijų taip apdirbti įvairiausias medžiagas. Pasiteiravus, ar jeigu nebūtų atradusi „cosplay“ nebūtų pradėjusi studijuoti filologijos, mergina nusijuokia ir pastebi, jog nuo pat vaikystės visa šeima žinojo, kad užaugusi ji bus menininkė – tai išduodavo brolio sąsiuvinyje paišomos saulės.

Kaunietė neatmeta ir idėjos, jog „cosplay“ vieną dieną gali tapti ir daugiau negu hobiu – jau dabar mergina kuria mokomuosius straipsnius, kaip pasigaminti įvairius dalykus, naudingus „cosplay“ užsiimantiems žmonėms, tačiau svajonės, kad dėl šio užsiėmimo galėtų išgarsėti, nesivaiko.

Lietuvos „cosplay“ bendruomenėje nėra vietos pykčiams

Visgi, „cosplay“ yra tokia veikla, kuri kartais susilaukia ir neigiamų žmonių nuomonių ir pastebėjimų, tačiau Justina skuba nuraminti visus, kurie kada nors yra pagalvoję, kad norėtų užsiimti tokia veikla, tačiau nerado savyje drąsos ir pabijojo neigiamos aplinkinių reakcijos.

„Asmeniškai man niekas nėra pasakęs blogo komentaro, tačiau tai, turbūt, normalu, nes žmonės retai sako kažką tau į akis. Yra tekę skaityti komentarų, bet čia yra kiekvieno asmeninis reikalas ir to nereiktų sureikšminti. Dažniausiai atrodo, kad žmonės patys neturi hobių ir jų hobis yra komentuoti po kitų žmonių veiklom, – su šypsena sako Kaunietė ir skuba pristatyti bendruomenę, kuri priims kiekvieną norintį.

„Mūsų Lietuvos „cosplay“ bendruomenė yra pilna šiltų ir geranoriškų žmonių. Mes ir „Facebook“ turim bendrą grupę, kurioje vis atsiranda naujų žmonių, sakančių, kad norėtų išbandyti „cosplay“ ir nežinančių, nuo ko pradėt, tai visada atsiranda senbuvių, kurie skatina bandyti ir visada siūlo pagalba. Mūsų bendruomenės nariai visada maloniai padeda arba bent jau papasakoja, nuo ko pradėti arba ko ieškoti. Labai šiltai visi priimame naujokus ir tikrai skatiname bent jau pabandyti, o jeigu pabandžius nepatiks, na, juk visko būna.“

Artimiausi renginiai, kuriuose galite sutikti Justiną ir artimiau susipažinti su visa Lietuvos „cosplay“ bendruomene – „Nyaaa!“ Utenoje liepos 1-2 ir „GameOn 2017“, rugsėjo 16-17 dienomis Vilniuje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA